20120604

apoptosis.

Bismillah.


suka apoptosis. suka cell biology. yeay \(^.^)/



di tengah-tengah kesibukan *cough* mempersiap-siagakan *cough* diri untuk exam tiba-tiba rasa nak balik malaysia sangat. literally. back for good. padahal kalau nak dibandingkan denagn osmet lagi dua orang tu mereka lagi la bergigih setadi. boleh pulpitating melihatkan kegigihan mereka setadi. saya begitu tak berdebar sekali diri ini menanti tibanya hari bersejarah untuk exam sem 3. oh. baru 3 sem ye puan-puan saya berjaya menghabiskan sisa hdiup di sini. rasa macam dah lama beno je tinggal kat sini. bila difikir-fikri macam  tak bersyukur la pulak.

tapi betullah. 

betapa besar pun nikmat dunia yang kita ada tak semestinya dapat beri kepuasan dan ketenangan jiwa. 

sangat terasa ini. oh. 

im humbled. 


"verily in the rememberance of Allah do hearts find rest" 

(13:28)


dulu beriya-iya nak fly ke oversea. ke mana-mana lah. asal oversea. dapat course pape pun tak kisah. baiklah, i am well aware that my niat is really terpesong ke parit. dunia semata. bergolok gadai masa spm, bermandi darah keringat dan air mata di KMB untuk terbang. ceh. betullah. betullah Allah cakap. usaha yang kita usahakan untuk dunia, Allah akan ganjarkan dengan dunia.


"Maka di antara manusia ada yang berdoa, 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia,' dan di akhirat dia tidak memperolehi bagian apa pun' 

(2:200)


berbekalkan sedikit kematangan yang Allah bagi. niat sebelum terbang mula berubah. for the better i guess. insyaAllah. before terbang, i don't know what to expect. before fly dapat 3 tawaran uni. satu ke adelaide, satu ke queensland, satu ke melbourne. i was so determined to go to queensland sebab my cousin baru habis buat master kat situ, and she kinda banyak mempengaruhi dan mendoktrin fikiran untuk ke sana. lawalah, cuaca macam malaysia lah, and macam-macam lah. and there i was. preparing mental untuk benda ghaib yang tak pernah jumpa dan rasa. takdir Allah masuk. beberapa minggu sebelum fly, i decided untuk tukar uni. dari queensland to melbourne. i do not knoi why i made that sudden decision. alasan masa tu is because degree kat queensland 4 tahun n the one in melbourne uni is 3 tahun. and seniior KMB dah ramai kat situ and ramai jugak kawan se-batch apply situ. so i was like, 

'erm, tanakla gi queesland, ramai gila kmb-ian. (padahal  berapa ketul orang je pun -..-). bajet gila. rasa nak tumbuk diri sendiri.

ye alasan saya untuk bertukar uni adalah sangat lame (read: not 'lama' like in BM) tak konkrit langsung. but yeah. IDP pun bagi tukar, and everything went smoothly, the changing process, house-hunting and all. so yeah. Allah mudahkan. mudah sangat, before sampai melbourne manage carik rumah murah, dekat dengan uni, and kakak senior yang nak amekkan kat airport. THAT SENANG i tell you. sebelum fly, tak tahu langsung apa yang menunggu seketul diri ini di sana. tak kenal siapa2x pun, network usrah pun tak kenal. memang tawakkal habis. serahkan semua benda pada Allah.

niat masa tu bukan untuk peelajaran. langsung takde kaitan untuk berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilangnya pun dalam akademik di sini. oh, wait. now i realise. itu lah jawapan kepada result pekse selama ni. oh. ok tajdid niat balik lepas ni. huk.

untuk niat sebelum terbang tu, alhamdulillah.

alhamdulillah.

and i am desperately wanting for more.

nak balik! ggah T.T







No comments: