20120605

langit

Bismillah




langit Allah di Newcastle, New Sout Wales.


dulu masa kat KMB, fond gila dengan langit. idk why. 

IB kan susah gila. tak sepadan langsung kesusahan tu dengan kapasiti otak budak ni. masyaAllah. Allah dah bagi otak semua orang mengikut kadarannya masing2x. kadar otak budak ni Allah ciptakan cukup je untuk IB tapi dia perlu usaha. usaha sampai terasa zaman keremajaan dua tahun di sana di-violate denagn kerasnya, academic-wise *wah, dramanya diri ini!. hari-hari di kmb terasa berat. sangat berat. sampai satu hari ni Allah gerakkan hati untuk buat qiam. bukan sebab sebelum ni tak tahu apa tu qiam, tapi budak tu tak faham hikmah qiam itu kepada hati dan qudrat dia sebagai manusia yang serba jahil dan lemah. sampailah hari tu, Allah beri kesedaran untuk qiam for the first time; dengan hati. bangun pagi esoknya. bahu dan kepala terasa ringan. ringan sangat. despite of beban belajar yang menghempap-hempap tu Allah letakkan rasa ringan. dan kuat. kuat untuk bernafas seharian dengan tabahnya. alhamdulillah.

Allah berulangkali sebut dalam KitabNya, dunia ini hanya permainan dan senda gurau.

tapi permainan yang budak ini terlibat dengan; sungguh memenatkan.

rindunya rasa kuat tu.

oh, back to langit.

bila terasa dada sempit dan jiwa sesak dengan stressnya belajar budak ni suka tengok awan. tengok langit. tengok birunya angkasaraya. cewah. terasa besar dan gah dan agung langit yang Allah ciptakan. begitu kerdil rasanya. bila tengok langit.tak tercompare langsung dengan bebanan study yang budak ni terpaksa tanggung. langit tu lagi berbilion lemon kali lebih besar dari homework Maths HL yang madam Aida beri. hilang sekejap segala rasa susah dan serabut kat kepala. budak ini tersenyum kepada langit itu. berbicara dengan langit itu, agar berjalan denagnnya pada hari itu dengan seiringan. 

melihat ciptaan Allah begitu menenangkan. tenangla hati manusia yang melihatnya. 

manakan tidak, setiap saat pun langit itu berzikir dan memuji-muji Allah Sang Penciptanya. oh.

tiba di sini. langitnya lebih jelas, cantik dan biru.

tapi budak ni terlalu khusyu' dengan dunia dan perasaan sendiri. 

sampai lupa untuk berhenti beberapa saat.

merenung kembali ke langit;


yang dulunya dia terlalu suka..

2 comments:

noorul aisikin said...

ikin..i really admired with ur writing :))

nur 'asyiq said...

:)semua dari Dia.