20120622

post final exam

Bismillah


Jalan kaki balik rumah sejurus selepas habis final paper.
feelign sengsorang amek gambar. hik.
maha suci Allah. segala puji bagi Allah yang
menghidangkan mata denagn such a beautiful alam.


Alhamdulillah. exam semester 3 da habis. ramai orang congratulate me. tapi me tak glad pun exam da habis.

me is scared of the long winter break me have. takut nya kalau sebulan penuh ni me do something not beneficial for my dunia n akhirat.

kalau dalam surah as-syarh, Allah wahyukan pada rasulullah, setelah selesai satu urusan lain bekerja keraslah untuk  urusan yang lain.

Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain) 
(94:7)

sejak dari kmb lagi telah dimomokkan dengan tafsiran ni;

"ooooo, lepas dah penat setadi, buatlah ibadah pulak pada Allah".

eh wait kenapa mesti nak mention dari kmb pulek kan? mestilah sebab start dari kmb la me dapat usrah2x ni, baru dapat knowledge and exposure tentang isi-isi Al-Quran. alhamdulillah. eh iklan pulak. okbye. so after a long while, Allah mentakdirkan diriku ini mendengar tafsiran surah as-syarh from a different perspective from my second murabbi Nouman Ali Khan. walaupun kami tk pernah bersua sesungguhnya beliau begitu banyak mencurahkan ilmu Qurannya pada daku di youtube. cewah. alhamdulillah. moga Allah berkati dia dunia akhirat. amin amin.

*me is really don't understand kenapa background text tukar jadi putih @_@

dari sisi lain ayat 7 surah as-syarh itu;

setelah selesai bekerja untuk satu urusan itu adalah dimaksudakn urusan kerja2x dakwah, itu yang pertama.

lepas tu Allah sebut at the second part of the ayat, tetaplah bekerja keras untuk urusan lain itu; adalah bila Allah suruh Baginda beribadah pula di malam harinya.

it's not, it's not, it's not about study alone.

it's about da'wah. memang mungkin ada pandangan mufassir yang mengatakan boleh jadi yang dimkasudkan adalah aktiviti seharian. mungkin, mungkin.

but the association of dakwah di siang hari dan ibadah di malam hari itu lebih make sense to me in relation of tugas manusia sebagai ibadah and caliph kat atas muka bumi Allah.

and how i is really not like when people violate the core message of the surah by associating it with dunia. ALONE.

me is menyeru me self untuk bekerja keras untuk my deen

and bekerja keras membenteras diri dari terus-terusan diperkudakan oleh nafsu sendiri.

Allah bantu aku T_T

oh.




nota kaki: surah as-syarh itu boleh juga dimaksudkn denagn surah al-insyirah dan alam nasyrah.

No comments: