20120717

Blessed day.

Bismillah.

Hari ni jumpe ramai sangat horang. suka! :')

dan hari ni jumpe ramai sangat muslim. as i walked along from victoria market to musollah kat uni, berselisih dengan ramai muslimah. dalam interval 5 minutes perjalanan mesti akan jumpe a few. sangat tak biasa dengan occurrence sebegini. maybe jarang sangat kuar rumah kot. maybe. alhamdulillah jumpe ramai sedara se-aqidah tepi jalan. :)

____________________________________________________________________________

kurang 100 tapak sebelum sampai ke musollah, ternampak seorang kelibat lelaki muslim kat seberang jalan. macam arab, macam turki, macam lebanese, macam..i don't know. nampak cam dah tua 30-an gitu, pretty obvious dia islam sebab pakai kopiah. terus mengerahkan otak untuk reflex dengan segerenya;

tundukkan pandangan, tundukkan pandangan. BAIKLAH! tundukkan pandangan! YOSH.

macam bajet kan tunduk-tunduk pandangan bagai. HARUSLAH AMEK SIRIYUS. Allah suruh. kenek buat! [An:Nur:31) sesungguhnya diri yang jahil ini tengah amat-amat bermujahadah berusaha meminimakan melontarkan pandangan-pandangan liar kepada yang bukan mahram. sila behave wahai mata-mataku. semoga Allah bantu. amin. 

tiba-tiba dia sapa;

"Assalamualaikum sister. do u know any masjid around here?"

and i said;

"Musollah you mean? there is one around the corner."

berusaha nak meminimisekan perbualan. then immediately buat gesture macam nak tunjuk jalan pada dia.

alhamdulillah dia faham.

subhanallah. lelaki itu sangat hosem. sangatlah gentleman, islamically. ep baca bebetul, i wrote awesome, not handsome. i dont really look at him as we go along. berusaha dengan sesungguhnya! hhmph.

as kitorang jalan. dia terus berjalan kat depan instead of ikut dari belakang.

masyaAllah. at that instant, i am touched :') wujud lagi lelaki sebegini di zaman pelik-pelik macam ni.

masyaAllah. dia hanya mengikut arahan suara dari belakang. turn left ke, turn right ke.

rasa di hormati sebagai seorang saudara perempuan islamnya :')

semoga Allah bless awak wahai lelaki anonymous :)

tengok, buat baik centu hati dah tersentuh bagai. memangla hati ni kena jaga kan. liar semacam. semoga Allah lindung dari perasaan yang bukan-bukan.

hai la hai.

___________________________________________________________________________

pastu, on the way ke pasar pas beli ayam jumpe sorang lelaki ni. dok tepi jalan, ada meja seelah dia, and ada banyak2x brochure kat situ. basically macam mintak donation and all. tapi just sengih macam kerang busuk and terus jalan. tak endahkan. i don't know why, tetibe rasa diri busuk gila. kenapalah taknak langsung berhenti kejap tanya apakebendakah yang diorang tengah buat mase tuh? i'm pretty sure diornag tengah buat keje volunteering and that sort of stuff. sepanjang-panjang masuk dalam pasar tu rasa bersalah sangat. rasa selfish sangat wuu. diorang orang yang belum islam pun tahu nak buat kerja-kerja amal ni. aku?

langkah je kuar dari pasar, on the way ke tram dalam beberapa langkah. jumpe lagi booth yang sama, tapi orang yang berlainan kali ni. seperti biasa lelaki tu senyum, sapa. aku pun senyum. hati dengan senang stop and respond to him. 

oh, Allah nak bagi second chance ni. Allah bagi jumpe lagi orang macam ni walau  tadi dah reject (secara bersalahnya) at the first time. Allah bagi peluang kedua pada diri untuk buat amal. lagi dan lagi. 


Maha Suci Allah :')

so bebual, bebual, bebual, depa ni sebenarnya volunteer untuk cari donation untuk pelarian-pelarian dekat negara-negara Afrika. volunteering for UNICEF. lelaki tu nampak otai. bertatu bagai. rambut pun yang macam orang raggae yang kusut-kusut tu serius teringat rambut bob marley. sesungguhnya, kebaikan hati itu bukan diukur dari luaran seseorang yep. masa borak tu dia sanagt polite, sopan dan ramah. 


terharunya. dia sanagt baik. tapi dia bukan islam pun, tapi dia nak tolong orang islam. wuu! baik sangat kot! die citerla die dari Sydney study Chemistry sesemua tuh. 


lelaki mat salleh itu serius buatkan hati ini berbunga-bunga riang. 


buka jalan pada umat manusia melbourne untuk beramal kebajikan dan dapat pahala.


serius mulia amat hati manusia itu.


semoga Allah berikan hidayah pada awak.

semoga Allah tunjukkan jalan kembali pada Allah wahai Patrick :')








No comments: