20120725

Hilang

Bismillah.



I lost something today.

benda tu kecik sangat, macam syiling 10sen. tapi selalu bawak and pakai ke mana-mana. a thing that i have kept for like the past one year. lepas maghrib tadi baru perasan hilang. sedih. tsk. on the way ke terawih tu dah start bersedihan dan berisauan. dengan kening berkerut. mengomel sambil jalan dengan housemate, walaupun dia tak faham apa. sebelum ni banyak kali sangat tercicir benda tu. most of the time tercicir kat tempat yang tak ternampak mata kasar manusia, tapi kuasa Allah nak bagi jumpa dengan dia, everytime tercicir mesti jumpe balik or ternampak sendiri or orang jumpe kan.

nampak sangat attach dengan dunia berlebih-lebih. i'm not suppose to be THAT sad. it's just a thing, though.

setiap benda ada hikmah Allah aturkan. ada hikmah benda tu hilang.

indeed it does. okdahbye.

right before terawih brother tu bagi short tazkirah tentang gambaran hari Qiamat:

"pada hari kamu melihatnya, semua perempuan yang menyusui anaknya, akan lalai terhadap anak yang disusuinya, dan setiap perempuan yang hamil akan keguguran kandungannya, dan kamu akan melihat manusia dalam keadaan mabuk, padahal sebenarnya mereka tidak mabuk, tetapi azab Allah itu sangat keras" 
(22:2)

hari di mana manusia-manusia tak langsung berkesempatan untuk risau dan malu

dengan aib diri yang tak ditutup walau dengan seurat benang sekali pun.

like seriously, ape benda sangatlah dok sedih,

kalut pasal benda yang insignificant langsung di mata Allah.

tak mencambah iman pun.

sedang belajar untuk berhenti dari berlaku zalim pada diri sendiri;

dengan tak meletakkan risau tu bukan pada tempatnya.










No comments: