20120723

malam ke-3

Bismillah.


Alhamdulillah.

malam ini sungguh sayu. sumpah sayu T_T

as i go thru ayat yang imam recite masa solat terawih, i was so mesmerized by ayat-ayat dalam quran tu. ditambah dengan speaker yang sumpah kuat. literally kuat. bergetar gegendang telinga yang mendengo nih. it is as if, Allah nak tunjuk, kalau dah kuat canni tak hadam jugak ayat-ayat Allah yang dikumandangkan tak tahu la nak cakap apa. muemula rasa mcam pekak la jugak dengan kekuatan volume spekaer tahap supersaiya tu, but as time goes by, irama dan alunan ayat-ayat quran tu sangat menyenangkan dan mengasyikkan. terasa setiap molekul sel dalam badan terserap dan tercerna dengan ayat-ayat indah itu secara osmosis dari atmosphere ke dalam jasad. eh.

hari ni imam tu baca surah an-nisa'.

dalam surah ni Allah ada banyak mengulang-ulang satu ayat ni di akhir setiap ayat. bertaburan ayat-ayat tu dalam surah an-nisa' ni. Allah sebut:


Allah Maha Pengampun, Allah Maha penyayang.


semakin diamati lama-lama ayat-ayat yang dibaca, baru terperasan ayat tu yang Allah banyak sebut.

at that instant terus teringat tazkirah nouman ali khan in one of his lecture on youtube; 'Ramadhan, a gift for muslim'. dia cakap:


bila masa Allah selalu mengulang-ulang sesuatu dalam Quran, maksudnya benda tu lah yang kita senang lupa dan tak buat.


Allah. moment-moment itu sangat meluluhkan hati.

betapa menderu-deru masuk ke dalam ingatan atas segala-gala dosa-dosa, kesalahan-kesalahan, maksiat-maksiat yang pernah dibuat,

betapa diri ini sangat engkar dengan Allah yang Maha Pengasih.

bila Allah mengulang-ulang Dia lah Maha Penyayang, Dialah Maha Pengasih.

begitu kuat sekali Dia ingin memperingatkan

betapa kasih dan sayangnya Dia pada manusia

yang selalu sangat, selalu sangat engkar pada Dia

Allahh...



No comments: