20120816

Keyboard warrior.

Bismillah

takutnye tertakbur, tersombong, ter-riak, ter-bajet, ter-poyo. dalam keadaan kite tak perasaan.

takutnye T_T

kengkadang apa yang terpost di status fb and twitter tu untuk remind orang lain, berdakwah, jugak la at the same time. tapi mungkin diri tak sedar nada dan irama yang di-post itu menunjuk-nunjuk alim atau merendah-rendahkan orang lain. lagak seperti nak berdakwah tapi secara implisitnya mungkin sebenanrnya ia bermaksud; "kau ni tak faham-faham ke benda tu dosa? "slow sangat" "kenapa degil sangat tanak terima hidayah?" "kerasnya hati kau ni" "aku lagi faham dari kau"..

padahal yang memegang hati-hati manusia itu kan Allah. yang mencampakkan hidayah itu juga Allah. Rasulullah berdakwah dengan penuh ikhlas dan kasih sayang, tanpa mahu menyindir-nyindir atu bersarkasme tak tentu hala. hilang sudah dakwah yang penuuh hikmah, ikhlas, tawaddhu' dan kasih sayang. begitu tak kena cara dakwah, hati siapa yang mampu tesentuh?

syaitan tu benar-benar memperindah setiap perbuatan maksiat. astaghfirullah T_T

mungkin jugak kengkadang. ATAU MAYBE SELALU? GGGAHHH!. buat status sebab nak kena-kenakan orang-orang tertentu. biaq bagi depa ghasa (read:rasa) and sentap siket. tak tahu la. mungkin sebab orang tu annoying ke, pemalas ke, sombong ke, whatever. padehal. kite la yang ada sifat-sifat mazmumah tu dalam hati. hati kotor sangat. kotor sampai bersangka-sangka dengan orang lain. tak mampu nak bersangka baik. bukankah hati yang ikhlas itu takut dengan Tuhan-Nya? sungguh berhati-hati walaupun dengan sekadar lintasan hati? T_T

sometimes, beyond my concious mind, i always share and retweet something that i think other people should know and sedar diri. tak sedar pun padahal diri sendiri la yang terutamanya kena sedar  dan telan dalam-dalam apa yang disharekan dan diretweetkan kat laman sosial. eh. kemain sedap share pasal Rohingya, Plaestine, Syria, dengan expectation orang sedih, insaf dan berubah, padahal yang tukang share itu tak merasakan pun perasaan tu. share tu share ni denagn lincahnya tapi tak terasa pun nak hayati dan amalkan sedalam-dalamnya. just share for the sake of sharing. Allah kan tak suka orang yang tak buat apa yang dia cakapkan.

Allah benci, tahu? (as-saff:2)

Allah T_T

last but not least sangat rasa tak betul (read: it does not feel right) bila berdoa, berharap, ber-alhamdulillah pada Allah letak di facebook, twitter. come on! Allah tak perlukan apa-apa medium untuk doa hamba sampai pada Dia.

in the end, apa yang tinggal pada hamba; taqwa dan ikhlas semata-mata.

Allah boleh strip naked setiap amal yang tidak berniat kerana Dia.

tipulah diri sendiri, tipulah manusia.

" Dan rahsiakanlah perkataanmu atau nyatakanlah. Sungguh Dia Maha Mengetahui segala isi hati " (67:13)


T__________________T

No comments: