20120830

tabarruj 2.0

Bismillah.


'clothes don't make you look fat. It's the fat that makes you look fat' 
anonymous. random quote, maybe.


first time stumbled upon that line, macam kene ketuk kepala. sebab im the kind of pompuan yang suke tanya/wonder;


'pakai baju ni nampak gemuk tak?'



that was the reason jugak on why i decided to gunting pendek tudung labuh yang ustazah belikan masa kat sekolah agama petang, 7 years ago. because it makes me look fat. jahat doh -.- baru-baru ni sanggup bagi satu winter jacket bubble kat orang lain sebab bubble tu terlalu bubbly and makes me look fluffy innit. ppffft. dah name pun WINTER JACKET. nak yang tak tebal guane..?

duh! -__-

sungguh sesot lagi menyesotkan mindset itu. zzz.

recently terjumpe entry bergambar yang di-share di fesbuk.

ada kartun perempuan bertudung labuh yang comel versi sailormoon bertudung. hew. tu cantik dah.

tiba tang kata-kata madah puisi kat sebelah kartun tu;

"bla,bla,bla,..wanita solehah itu lebih menarik pada pandangan lelaki.."

i was like, seriously?

kenapa solehah itu di-adress untuk lelaki?

oh, nak husband cenggini aku dulu kene buat cenggini, nak isteri cenggitu, aku dulu kene buat cenggitu.

titik perubahan itu. kerana apa?

tabarruj itu adelah apa saja perhiasan yang menarik pada pandangan lelaki.

solehah itu bukan tabarruj. it is one thing that binds closely to the heart. the qalb.

amal yang bersebabkan dunia itu sangat palsu. tak mampu kekal. hina.

amal yang kerana Allah itu pasti. sampai syurga.

segera mencari titik mula itu.











1 comment:

mikeyvio said...

nice entry. =) we've 2 know either it is islamic or it looks like islamic. 2 dfferent things dat mkes me ponder..:)