20120820

heartless

Bismillah

Tadi masa lepak-lepak kat surau sementara tunggu solat ada sorang macik arab dengan anak die kat situ.

comel je budak perempuan tu dalam umur 5/6 tahun centu.

tak nak, tak nak, dan tak nak bersangka buruk pada macik tu. tapi tak boleh tak, sangat obvius dia sangat kasar dengan budak tu. tak khusyu' solat jadinya. sekilas dari anak mata, masa anak macik tu memain dengan sejadah yang dah disusun kat situ, macik tu merentap kasar tangan budak tu. Allah..

menangis budak tu kat situ. tengah solat mase tu. tapi sangat terganggu konsentrasi solat dengan layanan macik arab tu kat anak dia.

makin lama makin kuat budak tu nangis. even though i was not looking at them, i know yang macik tu cubit-cubit and piat-piat anak dia.

budak tu menangis-nangis sambil bercakap sesuatu dalam bahasa arab, which i don't understand. tapi dari lenggok nangisnya seperti dia mintak mak dia berhenti dari whatever yang mak dia buat kat dia.

mungkin budak tu tengah mengadu sakit. kesiannya ya Allah.

kenapa macik tu macam tu? Allah. kalau ye pun degil sangat tak reti dok diam takkanlah sampai nak sakitkan :'(

the event continued. while i was reciting the quran beside them. budak perempuan tu buat nakal lagi. macik arab tu buat sesuatu pada anak dia. budak tu menangis lagi. kali ni tangisan dia lebih panjang dan mendayu. Allah. sayu nye dengar. heartless nya macik arab ni. again, i was not looking at that time sebab tak nak macik tu rasa awkward.

PATUTNYE DIA LA YANG RASA AWKWARD SEBAB ABUSE ANAK DEKAT PUBLIC! emosi.

i was trying to 'help' that poor little girl by once in a while tengok ke arah macik tu, dengan harapan dia malu and stop abusing and harassing her child.

tapi tak berjaya.

minta maaf awak. could not do anything to help you.

oh. :'(

semoga Allah ampunkan macik tu. semoga Allah beri petunjuk pada dia.

semoga Allah pelihara makhluk kecil itu. tsk.

__________________________________________________________________________


in a parallel universe;

hari tu nampak baby yang sangat dijaga oleh nenek dia. this happened masa solat raya kat Flagstaff Garden. dibalut dengan pakaian cantik dan tebal. dipakaikan topi yang berbulu dan fluffy. comel sunggoh. dikendong dengan hati-hati oleh si nenek.

baby itu sangat helpless. sangat bergantung pada Allah.

baby tu tak reti buat pape pun.

tak reti makan,  
tak reti pakai baju,  
tak reti jalan, 
tak reti cakap,  
tak reti selamatkan diri dari bahaya,  
tak reti insulate badan dari rasa sejuk.  
reti nangis and tido je. 


dalam keadaan helpless, fragile dan sangat vulnerable tu, Allah jaga mereka.

Allah turunkan rasa kasih sayang dan cinta yang melimpah-limpah ke dalam hati ibu-ibu mereka.

sehingga terpelihara baby-baby tu setiap saat.

hatta dari seekor lalat sekali pun.


_____________________________________________________________________________


kesejahateraan yang Allah turunkan itu sungguh dirosakkan oleh hati-hati dan tangan manusia yang rosak

:'(

No comments: