20120927

22 years old.

Bismillah.


called mom just now.

we talked about it quite a lot.

selepas 22 tahun.

tak menjangka se-abrupt ini.  

i am so not ready. like seriously.

oh God. why.

tersepit. dan menyepitkan diri.

20120908

Fana.

Bismillah.


it's tough to be an adult. to be a responsible muslim adult. there are so much things going on. baru fikir je dah susah. belum practically be in that particular 'adult' situations. it's hard. tapi bile fikirkan semua ni sementara je. it kinda make me relieve. sebab apa yang nak dicapai kat sini is not my ultimate goal.

the road to Jannah is not easy. it's not all about tarbiah, dakwah and that sort of stuff, it's about how you lead life in a manner that Allah want u to be. who knows orang yang tak bertarbiah tu lebih tinggi darjat iman, ikhlas dan tawadhu'nya dari orang yang bertarbiah. we just do not know. macam mana macam mana pun kite usaha nak carik redha Allah tu. dari ceruk mana pun dia datang. we're desperately need that. aku la.

Bahagia macam mana yang aku nak?

bila mati itu mematikan segala keinginan syahwat kepada dunia.

20120907

pertolongan dari langit

Bismillah.


cewah. cam citer bani israil pulak kan. hidangan turun dari langit. Al-Maaaaidah!

naqibah kitorang selalu menakutkan kami dengan ungkapan 'Al-Maidah' tu bila kitorang tengah nak makan.

alkisahnya, bile Allah turunkan hidangan dari langit kepada bani israel, secara implisitnya, ia adalah perjanjian dorang denagn Allah lah. Allah dah bagi nikmat kat dorang, dari langit lagi. so dorang kenelah buat ape yang Allah suruh; khalifah atas muke bumi. tapi dorang tak buat. dah makan, patu mungkir janji.

so. kitorang yang makan sedap2x ni ibaratnya sedang berjanji dengan Allah lah untuk jadik khalifah tu.

tetibe je sumer orang cam tak lalu nak makan.

takut tertimpa laknat seperti yang Allah turunkan ke atas orang yahudi. siap catit dalam Quran lagik.

gulp.

beberapa minggu ni terasa lost, sebab terbeban memikirkan sesuatu ni. takdeklah seperti wazara (beban) Rasulullah kan. pffft. perasan sangat. tapi it bothers me jugak la. hu.

patu rasa la lost. da lost lost tu. tatau nak buat ape melainkan mengharapka hidayah dari Allah semata-mata.

memanglah istikharah tu mintak petunjuk dari Allah. tapi prinsipnya; kite takkan kenyang selagi tak suap nasik tu masuk dalam mulut.

bile rasa malas nak fikir tu, Allah turunkan ilhamNya melalui beberapa hambaNya kepada diri daku. cewah.
rasa macam diorang dijatuhkan ke riba pulak. sebab tak mintak pun pertolongan dorang untuk advise ke, nasihat ke, bimbing ke. it happened so the very naturally and unexpectedly. alhamdulillah. pertolongan Allah :)

secara realitinya benda-benda yang aku fikir memang takkan berkembang dengan realitinya kalau fikir sensorang. pertemuan yang dirancang Allah ni benar-benar memberi aku new insight and made me think deeply. before doing something nekad.

makanya Allah turunkan pertolonganNya. melalui orang-orang sebegini.

makanya, bila petunjuk, ilham itu datang bertubi-tubi dari kiri, kanan, depan, belakang;

bakpo nak buat-buat tak tahu lagi?

tapi memang sekarang ni in the state tak tahu pun.

tawakkal je pada Dia satu-satunya :'(

(1:6)

thoughts.

Bismillah.


rasa macam cantik je thought tu. dok fikir punye fikir;

'oh aku buat ni untuk Allah. Allah sahaja. nafsu tak masuk pun dalam citer ni' 

cantik sungguh-sungguh ilham yang di(reka)dapati tadi [masa dalam lecture].

but as i walked back from uni to my house. i've my 2nd thought. tibe2x terfikir sesuatu dari angle lain pulak.

perspektif yang luar dari perspektif mindset aku.

i doubt my own thought. betul ke apa yang aku fikir aku nak buat tu bersebabkan Allah semata-mata?

ataupun,

sebenanrnye aku making up excuses untuk membenarkan apa yang aku bercadang nak buat tu.

menjadikan 'kerana Allahu Ta'ala' sebagai tampalan, hiasan di luar, bungkus dengan cantik.

aku lupe syaitan itu memamng kerja die memperindah perbuatan sia-sia.

aku lupe tu.

hence, aku kene ade 3rd,4th,5th,6th,7th,8th...zillionth thoughts lagi.

dengan baca bismillah dulu kot eh before fikir?

so that setan dan bala tenteranya tak masuk mengganggu. gugu.

oh yes. istikharah! *mata bersinar*



sungguh aku berlindung kepada Allah dari bisikan kejahatan yang tenggelam timbul. yang berbisik ke dalam dada. dari kalangan jin dan manusia.
[114] 







20120906

rambling.

Bismillah.


stressnya. everybudy been talking about it.

bila dah mati takdenye benda-benda ni semua akan bermakna.

eh.

ade la..

*mentol* (background notification: ting!)


Purdah

Bismillah.

as i roaming around facebook this morning. jumpelah sekumpulan muslimah di fb yang Allah muliakan, yang mana mereka ni Allah beri kefahaman agama yang cukup tinggi, sensitiviti menjaga maruah itu sangat hebat. so, berpurdah lah mereka. aku hormat and appreciate dorang punya semanagt dan kekuatan untuk cover muka dorang. tak semua orang Allah kurniakan hikmah dan keistimewaan macam tu.

aku pernah terfikir. TER sahaja; unutk berpurdah. sebab bosan dengan keadaan aku yang tak mampu jaga pandangan dan bosan tahap 100 jugak terhadap lelaki yang tak menjaga pandangan dorang. bajetla nak cakap aku lawa sangat macam retis kan. pffft. tapi lelaki kan memang fitrahnya suka pada perempuan. lawa ke tak lawa ke, kalau dah menarik hati..

menjaga pandangan perlukan jihad yang sangat tinggi. sebab yang nak ditundukkan juga adalah hati.

lepas tengok dari satu facebook ke satu facebook yang lain, dalam beberapa facebook muslimah berpurdah yang Allah muliakan ni (gila takdek keje stalk fb orang tak kenal -___________-) terperanjat la. terperanjat sangat. kalau berpurdah itu, hadaf dan tujuannya mestilah untuk mensorokkan diri dari mata-mata lelaki durjana yang tak menjaga pandangan (hoho. feminis gila aku). tapi profile picture dan gambar-gambar lain yang dibiar public, terlihat mereka dengan tak segan silu bergambar. sama seperti muslimah-muslimah lain yang tak berpurdah dan tak bertudung. bezanya cuma, dorang pakai purdah.

lirikan mata itu ye. LIRIKAN MATA ITU.

betul dah dorang berhijab externally tu. nak capai redha Allah yang lebih tinggi. cume tak manis kot eh. bergambar macam tu walaupun dah berpurdah.


semakin faham agama, semakin tinggi jugak sensitiviti kita dan kebasahan hati kite dengan Allah.


semakin jauh tarbiah kite, semakin sedar kite bahawa pandangan Allah itu Maha tembus ke dalam hati.

semakin malu kite untuk berbuat sesuatu bukan bersebabkan Allah. 



apatah lagi untuk menjadikan keredhaan Allah yang hendak dicapai itu menjadi batu loncatan kepada sesuatu. pende ayat keling sangat nih @_@

dulu masa aku mula pakai tudung yang betul-betul, which was last year, setan banyak bermain-main di sekitar ikhlas aku berhijab. i hope they rot in hell. really.banyak gile kot aku bajet dan perasan, biarlah perasaan-perasaan mazmumah tu Allah je yang tahu. wuuuuu T____________________________T

so bile aku tengok mereka-mereka yang berpurdah tu macam tu, tibe-tibe aku sentap sendirik. sebab cover photo aku kat facebook ada gambar muke aku yang jelas, walaupun ada bergambar bersama kawan-kawan yang lain. bajet tak nak feeling sengsorang la dalam gambo kononnya. duh. memangla lengkap dah bertudung  menutup segala apa yang patut.

tapi aku lupe nak tutup sesuatu; hati aku. biar dia terbuai-buai dilekakan syaitan

maka dengan segeranya mendelete cover photo itu. fiufiufiu.

tapi susah doh jadik pompuan ni, ada gambo cam bajet comel sket, sumer nak tunjuk kat fesbuk.

tolonglah kuat untuk tidak men-display gambar apa-apa yang mendatangkan fitnah ke hati lelaki.

Allah..








20120905

My Logic

Bismillah.

lelaki yang tidak menjaga pandangan itu tidak sesuai dijadikan calon bapa untuk anak-anak.


*lari laju-laju.

cedera

Bismillah.

i still remember. back then in in early 2008, i used to hurt someone's feeling. badly

i never meant to do it. the words just blurted out spontaneously from my mouth. betul la peribahase melayu:

terlajak kata memang susah nak undur.

it'll cost u a lot. emotionally.

sumpah memang tak sengaja langsung.

i admit that it was my fault. memang niat dah baik. tapi cara langsung tak berhikmah. tsk.

perasan sangat yang dia selalu jauhkan diri and rarely spoke to me.

then, in middle 2011, a few days before IB exam. she came to me.

hugging me tight. apologizing to me for being so cold.

tapi hakikatnye memang aku yang bersalah T_______T

________________________________________________

pertengahan 2011, hati aku pulak yang Allah uji.

karma hits me.

seseorang telah mencederakan hatiku (wah! oh my bm @_@) dengan parahnya.

and i caught the same symptom macam yang kawan-yang-dah-ku-cederakan-hatinya.

i rarelly speak to her. 
i don't look at her in the eyes. 
berusaha sedayanya jauh dari dia.

sekarang baru aku faham perasaan  kawan-yang-dah-ku-cederakan-hatinya tu.

baru aku faham dalam dua tahun tu kenape die berkecil hati sungguh dengan aku.


because it hurts her.

hebatnya tarbiah Allah.

maknusia tu benar-benar tak sempurna.

semoga hati aku berlapang dada untuk memaafkan.






20120901

lancang

Bismillah.

terlupa yang Allah sendiri telah menegur sang Nabi;

semasa baginda memasamkan mukanya. dan berpaling dari si buta yang dahagakan wahyuNya.

terlupa bahawa neraca teragung maknusia itu berasal dari langit. bukan dunia dan seisinya.

bila mulut itu berbicara tanpa iman,

bila hati itu tidak istikharah dengan Rabbnya;

terlupa yang Tuhan sedang menjadi saksi.

astaghfirullah..


Di Bawah Naungan Al-Quran. Syed Qutb. Abasa.