20120907

pertolongan dari langit

Bismillah.


cewah. cam citer bani israil pulak kan. hidangan turun dari langit. Al-Maaaaidah!

naqibah kitorang selalu menakutkan kami dengan ungkapan 'Al-Maidah' tu bila kitorang tengah nak makan.

alkisahnya, bile Allah turunkan hidangan dari langit kepada bani israel, secara implisitnya, ia adalah perjanjian dorang denagn Allah lah. Allah dah bagi nikmat kat dorang, dari langit lagi. so dorang kenelah buat ape yang Allah suruh; khalifah atas muke bumi. tapi dorang tak buat. dah makan, patu mungkir janji.

so. kitorang yang makan sedap2x ni ibaratnya sedang berjanji dengan Allah lah untuk jadik khalifah tu.

tetibe je sumer orang cam tak lalu nak makan.

takut tertimpa laknat seperti yang Allah turunkan ke atas orang yahudi. siap catit dalam Quran lagik.

gulp.

beberapa minggu ni terasa lost, sebab terbeban memikirkan sesuatu ni. takdeklah seperti wazara (beban) Rasulullah kan. pffft. perasan sangat. tapi it bothers me jugak la. hu.

patu rasa la lost. da lost lost tu. tatau nak buat ape melainkan mengharapka hidayah dari Allah semata-mata.

memanglah istikharah tu mintak petunjuk dari Allah. tapi prinsipnya; kite takkan kenyang selagi tak suap nasik tu masuk dalam mulut.

bile rasa malas nak fikir tu, Allah turunkan ilhamNya melalui beberapa hambaNya kepada diri daku. cewah.
rasa macam diorang dijatuhkan ke riba pulak. sebab tak mintak pun pertolongan dorang untuk advise ke, nasihat ke, bimbing ke. it happened so the very naturally and unexpectedly. alhamdulillah. pertolongan Allah :)

secara realitinya benda-benda yang aku fikir memang takkan berkembang dengan realitinya kalau fikir sensorang. pertemuan yang dirancang Allah ni benar-benar memberi aku new insight and made me think deeply. before doing something nekad.

makanya Allah turunkan pertolonganNya. melalui orang-orang sebegini.

makanya, bila petunjuk, ilham itu datang bertubi-tubi dari kiri, kanan, depan, belakang;

bakpo nak buat-buat tak tahu lagi?

tapi memang sekarang ni in the state tak tahu pun.

tawakkal je pada Dia satu-satunya :'(

(1:6)

No comments: