20121024

returning

Bismillah.


hari ni banyak betul goosebump-nya.

one of it masa kat musolla tadi, Allah jumpakan dengan seorang sister, Caroline yang baru masuk islam dua hari lepas. selesai solat zohor nampak dia solat dengan Kareema. Kareema ni seorang yang sanagt kuat berdakwah. dialah yang ajar kami tajweed and fiqh solat every tuesday :')

tadi dia ajarkan sister yang baru revert tu solat. sebaknya. t.t

tiba-tiba aku sanagt sangat cemburu dengan Caroline. Allah dah ampunkan segala dosa dia. segala dosa-dosa dia dari dia lahir sampai hari dia mengucap shahadah. gugur macam tu je semuanya.

suddenly that little voice yelled at me;



nak cemburu buat apa? 

Allah dah cukup melimpahkan rahmat Dia, lahirkan kau dalam islam. 

Allah bagi peluang untuk kau bertaubat setiap saat. 

pintu keampunan tu Allah sentiasa buka. 

apa kau buat?'




betapa derhakanya aku sebagai hamba selama ni.

Allah t.t







'apa kau dah buat?'

t.t



"Sesungguhnya orang-orang yang kafir, kepada mereka diserukan,
'Sungguh, kebencian Allah (kepadamu) jauh lebih besar dari kebencianmu kepada dirimu sendiri,
ketika kamu diseru untuk beriman lalu kamu mengingkarinya"
(40:10)

20121019

Qurrata A'yun

Bismillah.


every now and then kalau solat kat surau Allah akan jumpakan dengan sorang kakak post grad ni, Kak Aishah dengan anak dia, Iman. tak ingat nama penuh Iman, tapi kak Aishah pernah bitau nama penuh Iman and nama dia sangat cantik. one thing yang aku perasan tentang Iman ni is; DIA SANGAT PEMALU. ya Allah, baru berapa bulan je kot umur dia. tapi pemalu kemain lagi.bila orang agah or usik or panggil-panggil nama dia, dia akan tertunduk malu and nyorok dekat ummi dia. masyaAllahh..tecik-tecik dah berperangai muslimah camtu. da la comel. caner la ummi dia mentarbiah Iman? oh T_T

kak Aishah sanagt peramah, polite and santun. kak Aishah pun comel sangat. no wonder la Iman comel camtu. semua kurniaan dari Allah. subhanallah. maha suci Allah. dari diam kak aishah, dari cara dia melayan Iman, dari cara dia berbual, nampak snagat kedekatan hati dia pada Allah. terlintas kat kepala siapa kakak ni? usrah kat mana? (because tak pernah nampak dalam program tarbiah kitorang), sapa mak bapak dia, sapa husband dia? sekolah agama ke dulu? ok joyah gila nak tau semua benda. zzz..

nak cakap kat sini. qudwah (contoh) yang dia bawak tu comel sangat. 

berbuatnya, kata-katanya, diamnya menyentuh hati manusia sekeliling dia.

nak jadi macam tu jugakkk T_T 

kami bual-bual tadi, one of my friend cakap:


'nanti Iman dah besar mesti jadi macam umi kan, jadi saintis'
(sebab since dari dalam perut ikut ummi buat research kat uni)


Kak Aishah balas;


'takla, nanti Iman jadi hafizah. cita-cita umi dia yang tak kesampaian'


masyaAllah. masyaAllah..

tertunduk malu kat situ.

______________________________________________________________


betapa sucinya lah pernikahan itu..






20121016

cantik

Bismillah

i wonder what does it take for someone to be down to earth and humble. or maybe mereka sebenarnya memang dah dilahirkan dan dibesarkan macam tu?

aura dia sangat kuat. riak tenang n bersihnya hati tu sangat sangat terpancar dari lenggok gaya berkata. walaupun kata kata pedas menyentap here and there, still, tak hilang atmosphere tawaddhu' tu dari mereka. 

terpamer kerendahan hati walau hanya dari diam mereka. subhanallah.

mereka ini sangat sangat cantik. masyaallah. T_T

macam mana nak jadi macam tu? gugu. 

sangat terdesak nak jadi humble seperti mereka. 

desperate much.

20121007

vain

bismillah


pernah banyak kali masa majlis ilmu,

bila tiba part pengisian pedas berapi api dari sang murabbi,

hati itu akan berkata;


'kan bagus kalau budak ni dengar'

'haaaa. amek. dengar tu. selalu sangat buat camtu kan..'

'tengah sentap lattu u.u'


seriyus. busuk. hati paling busuk dalam dunia.

sape kau nak judge orang.

sape kau nak rase lebih baik dari orang.

seriusly.

sape kau depan Allah?


20121003

fobia.

Bismillah.

itulah perkataan yang aku tercari-cari selama ni.

fobia dengan dia. idk why. dia takde la buat apa apa jenayah besar.

literally fobia dengan cara dia menembak-nembak orang yang dia rasakan tak bernas ideanya.

sarkasme itu sangat tak baik.

ustad QY pernah cakap, tarbiah itu pedih, menusuk dan sembilu 1 dan sembilu 2..ok lawak hambarrmungkin dengan cara dia menembak tu dapat beri tarbiah pada orang lain atau dia rasa dengan cara menembak tu dapat menyedarkan orang lain supaya:

belajar berlapang dada
belajar bersabar
muhasabah
mujahadah perbaiki diri.

itu. aku boleh terima kalau orang yang ditembak itu memang berbuat salah dan lalai dan leka dengan kata-kata dan perbuatan sendiri.

tapi kalau setakat idea orang tu kurang menepat cara dia berfikir. that is highly unfair. setiap orang Allah kurniakan dengan cara dan tahap berfikir yang berbeza-beza. even ulama pun saling meraikan pendapat sesama mereka. what make us different from them? or even better?

sedap lah memberi tarbiah pada orang lain dengan cara menembak-nembak.

agaknye apelah tarbiah diri yang si penembak dapat dengan adab se'cantik' itu?

dia tak salah.

mungkin aku over sensitif sebab pms.

mungkin orang lain ok je dengan dia.

still. aku masih fobia dengan dia.