20121003

fobia.

Bismillah.

itulah perkataan yang aku tercari-cari selama ni.

fobia dengan dia. idk why. dia takde la buat apa apa jenayah besar.

literally fobia dengan cara dia menembak-nembak orang yang dia rasakan tak bernas ideanya.

sarkasme itu sangat tak baik.

ustad QY pernah cakap, tarbiah itu pedih, menusuk dan sembilu 1 dan sembilu 2..ok lawak hambarrmungkin dengan cara dia menembak tu dapat beri tarbiah pada orang lain atau dia rasa dengan cara menembak tu dapat menyedarkan orang lain supaya:

belajar berlapang dada
belajar bersabar
muhasabah
mujahadah perbaiki diri.

itu. aku boleh terima kalau orang yang ditembak itu memang berbuat salah dan lalai dan leka dengan kata-kata dan perbuatan sendiri.

tapi kalau setakat idea orang tu kurang menepat cara dia berfikir. that is highly unfair. setiap orang Allah kurniakan dengan cara dan tahap berfikir yang berbeza-beza. even ulama pun saling meraikan pendapat sesama mereka. what make us different from them? or even better?

sedap lah memberi tarbiah pada orang lain dengan cara menembak-nembak.

agaknye apelah tarbiah diri yang si penembak dapat dengan adab se'cantik' itu?

dia tak salah.

mungkin aku over sensitif sebab pms.

mungkin orang lain ok je dengan dia.

still. aku masih fobia dengan dia.



No comments: