20121019

Qurrata A'yun

Bismillah.


every now and then kalau solat kat surau Allah akan jumpakan dengan sorang kakak post grad ni, Kak Aishah dengan anak dia, Iman. tak ingat nama penuh Iman, tapi kak Aishah pernah bitau nama penuh Iman and nama dia sangat cantik. one thing yang aku perasan tentang Iman ni is; DIA SANGAT PEMALU. ya Allah, baru berapa bulan je kot umur dia. tapi pemalu kemain lagi.bila orang agah or usik or panggil-panggil nama dia, dia akan tertunduk malu and nyorok dekat ummi dia. masyaAllahh..tecik-tecik dah berperangai muslimah camtu. da la comel. caner la ummi dia mentarbiah Iman? oh T_T

kak Aishah sanagt peramah, polite and santun. kak Aishah pun comel sangat. no wonder la Iman comel camtu. semua kurniaan dari Allah. subhanallah. maha suci Allah. dari diam kak aishah, dari cara dia melayan Iman, dari cara dia berbual, nampak snagat kedekatan hati dia pada Allah. terlintas kat kepala siapa kakak ni? usrah kat mana? (because tak pernah nampak dalam program tarbiah kitorang), sapa mak bapak dia, sapa husband dia? sekolah agama ke dulu? ok joyah gila nak tau semua benda. zzz..

nak cakap kat sini. qudwah (contoh) yang dia bawak tu comel sangat. 

berbuatnya, kata-katanya, diamnya menyentuh hati manusia sekeliling dia.

nak jadi macam tu jugakkk T_T 

kami bual-bual tadi, one of my friend cakap:


'nanti Iman dah besar mesti jadi macam umi kan, jadi saintis'
(sebab since dari dalam perut ikut ummi buat research kat uni)


Kak Aishah balas;


'takla, nanti Iman jadi hafizah. cita-cita umi dia yang tak kesampaian'


masyaAllah. masyaAllah..

tertunduk malu kat situ.

______________________________________________________________


betapa sucinya lah pernikahan itu..






No comments: