20121125

Ana enta enti

Bismillah

Pagi tadi right after masak nasi gureng duduk duduk la surf youtube. Terjumpa drama 'warkah cinta'. Basically background cerita ni pasal budak sekolah agama, stock2x budak sekolah arab camtu. And after tengok sepuluh minit pertama (x campur skip2x part) i was truly disappointed. Keciwa sangat.

However, aku respect penulis citer tu dan usaha nak memperkenalkan cinta islamik kepada viewers, and it is really really not fair for me to judge cerita tu dengan sekali tontonan gitu. Cewah.

The idea of 'cinta maknusia' is brought up secara intense, budak sogama (sekolah agama) lagik. So ironik. Sudah sudah la wahai pemuda islam kita dihanyutkan dengan cerita cerita begini.

Walaupun banyak kali dah kenek marah (x literally) dengan roomate yang bekas sogama, sebab aku selalu letak high expectation pada diorang. As in diorang kenek la alim, tudung labuh, faham agama, berbudi pekerti, bla bla bla. Dia marah sebab aku akan selalu membebel pada dia bila jumpe budak sogama yang tak up to my expectation. mereka pun manusia bukan malaikat. Mereka pun ada fitrah n nafsu. Well well..

Cekadak banyak kan aku ni nak membebel kan orang. Padahal diri aku sendirik pasti-pasti lebih jahil dan berdosa sebab aku pasti dengan dosa aku sendirik. Padahal dosa pada diri mereka hanya sangkaan aku semata mata. Tak tahu betul atau tak. Mungkin di malam harinya mereka dah mengadu,  bertaubat n kembali pada Allah. Kau ada tak?

Astaghfirullah astaghfirullah t.t

So pointnya is, rakyat malaysia dah cukup terbeban mindsetnya dengan cerita cerita cinta cheesy wedges sebegini. Eh. Semoga cerita derama ini meneutralkan balik mindset kita kepada fitrah islam yang sebenar. At least. Hopefully.

But i'll not watch this drama anytime in the future, insyaallah. i so cannot tolerate to things going on in it.

Its too much for my brain to handle.

No comments: