20121124

Mati

Bismillah

Yesterday i just found out a friend of mine masa skolah menengah rendah mati. Can i say like 'meninggal dunia'? She's a chinese and it kinda weird to refer such term to a non muslim.

Anyways.

Bile dapat tahu tu, terus menangis bersungguh. Hiba sangat. Tapi tetibe rasa pelik dengan diri sendiri, masa in the middle of sobbing and tsk-ing tu terlintas di fikiran; aku tak sesedih macam ni pun bole baca pasal syuhada' di palestin and tak se-sobbing ni pun bila tahu pasal brutally massacred children of gazah. Dorang tu sedara seakidah kot compared to cina tu.

Shish. Something is wrong with me :'l

kakak si mati akan post something kat wall adik dia almost everyday. And many of her friends too. They truly believe yg si mati tengah happy ever after kat 'heaven' and is watching over them yang masih hidup kat bumi. And able to read all the posts they write on her fb's wall.

It's kinda hillarious, for me. Eh.

Because we know dalam islam there is no such thing as happy ending melainkan bila terdapatnya kitab amalan di tangan kanan di hari hisab.

Because we believe, setiap inci amalan akan dihakimkan. And we believe those yang engkar pada Tuhan akan masuk Jahannam. Kecuali atas belas Dia.

And because we believe we're held accountable and responsible for every action.

Ada sesiapa ke yang dah sebar, ajak dia pada islam?

If not. she ll be pointing fingers to each and every muslim on the day of judgement.

For not introducing her to her very own Almighty Rabb.

And in this case. Aku percaya; Allah itu Maha Maha Adil.

*nangis*

No comments: