20121128

Perempuan kuat

Bismillah

Aku rasa kakak ni makhluq yang paling kuat pernah aku jumpe. Ever. Aku selalu tertanya macam mana perasaan dia hidup selama 20 tahun lebih ditakdirkan Allah bersuami macam tu. Kadang kadang nampak dia happy. Kadang kadang nampak dia stress. Tpi yg stress tu selalu dia tutup dengan 'kekuatan' tu. Supaya orang tak nampak sanagt how much she suffers; mentally. Supaya dia boleh pretend bahagia and shows the world that she is doing fine. Walau pun sebenarnya she is not ok. Atau pun sebenarnya buat buat ok supaya some day dia akan dapat rasa ok tu betul betul.

Nouman ali khan used to say, untuk certain people, Allah akan mentakdirkan mereka 'stuck' dengan orang yang mereka tak suka. Orang yang ada blood related, or husband or wife, mother, father and so on. Orang yang kita berhubungan dengan dia semata mata sebab ada pertalian darah sahaja. Kalaulah Allah mentakdirkan mereka bukan sesiapa langsung pada kita, kita takkan nak pun ada apa apa hubungan dengan orang tu. Yes. To that extent. Ujian yang berat. Dealing with people u cant run away from.

And i guess kakak tu redha bertahan dengan suami macam tu. And idk why. Only God does.

I have a strong feeling. The kids pun tak suke with the dad. Mereka faham benar dengan perangai si bapa. Terpaksa stick with him sebab he is the father. Not more than that.

And i wonder, masih tahan ke wahai kakak bila dilayan macam tu rupa dari si suami?

Again. Cinta. Kasihan. Responsibility. Mercy. Worry. Dependency. Loneliness. Perception. Mixed into one and cling tightly to her. Make it near impossible to get herself away from this ugly reality.

Semoga kesabaran itu Allah ganti dengan ganjaran paling baik di sisi Dia.

Aku selalu berfikir bagi pihak si bapa.

Tak rasa bersalah ke buat macam tu pada anak dan isteri?

Tak rasa bersalah ke mencabul hak anak dan isteri for not  giving nafkah and tarbiyyah pada mereka?

Tak rasa ke apa yang dia buat selama ni akan dipertanggungjawabkan Allah?

Tak rasa ke hidup dia sekarang meaningless?

And this would eventually lead to;

Mak bapak si bapak tak mengajar ke anak lelaki mereka to be a real man?

And this would then lead to;

Korupnya institusi family sekarang ni.

Bila takdek Allah dalam hati yang membimbing. Senang je langgar semua peraturan yang Allah tetapkan

Senang je nak langgar hak isteri dan anak-anak.

Senang sangat nak jadi orang useless.

Banyaknya kerja..

MasyaAllah.

And for the zillionth times;

'God, why?'

t.t

No comments: