20121212

Al-waqeel

Bismillah

Upon whatever reason pun yang berlaku atas dunia yang menimpa hidup, Allah dah tulis siap siap kat lauh mahfuz.

Itu. kite panggil takdir.

Percaya pada takdir tu adelah benda ghaib. It's about faith. U can't show or prove it to anyone except Allah.

Macam mana nak explain pada orang yang belum percaya dengan takdir? Atau orang yang nak tahu sequence of logic on kenapa whatever-bad things tu terjadi?

Penjelasan tentang benda yang kite sendiri pun tak reti nak explain. Tak tahu pun dia datang dari mana. Clueless.

Tak tahu pape melainkan dengan yakin it happens because Allah says so.

Of course, asbabnya terjadi melalui kekurangan dan jahilnya diri.

How la?

Mungkin Allah turunkan mereka-mereka sbg fitnah (ujian). To see macam mana kite hadapi mereka-mereka ini.

Dengan sebaik-baik amalan atau tidak?

Dengan sepenuh penuh ehsan atau tidak?

Sebaik amalan dan ehsan itu berpunca dari Allah.

Pertama-tama langkah; kemaskan hubungan dengan Allah.

I know deep down in my heart, Dia takkan bagi sesuatu yg aku tak mampu nak tanggung emotionally, spiritually, mentally.

Cukuplah Allah sebagai pelindung.

Tsk.

No comments: