20121206

Semoga pakcik bahagia

Bismillah

Semalam Allah beri peluang attend dua usrah dengan orang-orang hebat alhamdulillah. :]

Dua dua acara berlangsung kat batu pahat. so i went there alone, by bus. Lepas breakfast with the family. I hope the time was berkualiti enough as i dont spend much time with them since asyik keluar rumah ke sana ke mari. Anak dara yang tak lekat kat rumah. Takleh buat bini. Unless si bakal suami redha dan suke hantar zaujah ke usrah usrahnya. Ehhe. Eh.

Tak pernah pun ke batu pahat sensorang. So tak tahu exactly jalan ke sana and how long does it take to reach there. Xpelah. Redah je. yakin Allah pandu :)

Supposedly kami kene jumpa kat BP Mall and akhawat bp akan fetch me dekat bus stand at 10.30am. After 11am the bus still otw tak sampai bus station. So i decided to find my own way ke bp Mall and let the akhawat proceed dulu dgn usrah on time. Dah la sampai lewat. Xpatut la pulak mem-postpone usrah just because of me. That is so not good :s

After almost 2 hours journey sampailah kaki buat pertama kalinya di stesen bus batu pahat. alhamdulillah. I decided to naik cab becuase bas takdek and probabliy kalau ada pun it goin to take forever untuk sampai.

So naikla teksi. I knew its going to be a bit costly. And it was!

tambang bus dari kluang ke batu pahat is rm5.10. Itu untuk perjalanan 1 jam lebih, i reckon. Plus dengan air cond.

Pak cik teksi tu charge me rm10 untuk perjalanan yang tak sampai 5minit without air cond dalam teksi. Guna angin dri ttingkap jek. Heh. Tak guna meter langsung pun!

Kenek bayar double ok?!

Aku tak marah sebab mahal. Tapi tak puas hati seandainya pakcik teksi tu tak amanah dan tak menimbang (charge) customer dengan betulnya.

Allah kan tak suke manusia menipu dalam timbangan?

Risau untuk pakcik itu. Haih.

I think it's a bit costly for such a short distance journey. Atau mungkin aku ni kampung sangat tak pernah naik teksi di zaman global dan tak up to date dengan harga semasa charge teksi. Hmmph. Idk.

Rasa macam unfair.

But deep down in my heart said;

pakcik amikla duit tu. Lepas ni, benda tu adalah urusan pakcik secara langsung dengan Allah.

Allah itu adil.

Hati jahat ini cube bersangka baik,

Mumgkin pakcik tu dah expert dengan jalan2x kat sana, tak perlu pun bantuan meter untuk charge customer.

Mungkin betul charge nya rm10.

Semoga betul betul saja sangkaan itu.

No comments: