20131229

Pendosa Tegar

Bismillah 


'kite perlu berhati-hati dengan perkara yang kite tak sedar yang mungkin akhirnya mendatangkan dosa atas diri sendiri..' katanya.

really?

Allah itu adil. Tuhan yang Maha menghakim dengan teliti.

i asked her;


'Would we be held accountable on things we did not aware of? 
Kite bukan buat dalam keadaan conscious pun?'


kira in a state of jahil la orang yang buat macam tu kan?

Tak perasan
Tak sedar
Tak tahu

tapi faham je point akak tu. kite kene purify hati dan amal setiap masa sebab hari-hari kita dihidangkan dngan kemungkaran dan maksiat. senang sangat nak terjun dalam dosa. 

tapi deliberately meletakkan status dosa pada perbuatan yang tak disedari; itu kerja Tuhan.

terlalu banyak sebab mendorong seseorang melakukan sesautu. terlalu banyak. hidup ini complicated tahu?

it's not as simple as; kau DOSA!

Allah itu adil.




20131227

way to God

Bismillah


tadi tengok tanyalah ustaz kat tv9. program tu diakhirkan dengan lagu 'Travelling Light' by Talib al-Habib.

Rasa overwhelmed tetibe.

it sparks something in my heart. rasa semula atmosfera pertama kali disentuh tarbiah di melbourne. sangat kuat rasa dia. rasa sayu sendiri. teringat kak sakinah. dia suka pasang lagu ni dalam kereta. it was in early 2011.

sebagai orang yang suka duduk dalam kereta yang sedang bergerak dengan harapan kereta tu tak berhenti sampai bila-bila so that aku boleh nikmati pemandangan luar dan berfikir tentang hidup. hashtag acah deep.

at that time. lagu-lagu dia menimbulkan suatu perasaan rindu pada Tuhanku.

rindunye perasaan ingin segera berjumpa Tuhan. rindu :'(




20131224

Identity

Bismillah


Aku pernah tulis before this betapa sebalnya setiap kali menyarung hijab yang aku sudah mula tukar kepada sejak setahun lepas. well..i feel it again. the feeling is much more stronger now.

sebab saiz hijab tu tak berkadar langsung denagn iman aku. like seriously. kengkadang rase diri fake and poseur je lebih. acah-acah alim. and yeah. semestinya itu datang dari bisikan si syaitan durjana.

at times i feel like giving up wearing the kind of hijab i am wearing right now. astaghfirullah :(

then, momen-momen tu membuatkan aku berfikir. kenapa at the first place aku decide nak bertudung sebegitu rupa dan saiz?

...;amal paling sedikit aku mampu buat;

adab aku kepada Tuhan yang tak putus-putus memberi kasih sayang iman, nikmat dan rezeki. 

bukan sebab aku baik. jauh sekali.

ok. stay firm heart. stay firm. betulkan niat untuk Allah. untuk Allah.

:'l

20131221

Stop. Think.

Bismillah


The thing with the Quran is; once you read it, there are too many gems coming out of it. Kau rasa overwhelmed sangat and akan rasa urge yang kuat untuk share it to the world. Alhamdulillah a'la kulli haal. Allah jua yang menruunkan rasa ke dalam hati untuk syukur dan taat.

ade satu tahap tu akan rasa; 


'omg berimannya aku ni, aku boleh rasa the depth of the ayaat. dapat rasa sangat ape yang Tuhan nak sampaikan. orang lain yang nak kene hazabannaar tu kene diberi amaran dengan cepatnye! quick! amik gambar, filter, letak caption and post it on instagram. omg!'


sepak muka lelaju.

the heck. macam aku tak masuk dalam list yang akan di azab. dosa bertingkat-tingkat.

isu bahawa; sampaikan je walau rasa diri berdosa or what not adalah perlu. nahi mungkar itu amanah. walau iman dah terperosok sampai tanah mencecah negatif, berpesan-pesan pada kebaikan itu wajib. aku beriman dengan itu.

tapi;

what's the use of shoving goodness and nasihah down to people's throat tapi hati sediri mati tak mahu hidup?

kite selalu merasakan orang lain perlukan kepada nasihat dan kebaikan sebab kite rasa orang lain banyak sangat keburukan dan perlu dibetulkan segera hati mereka. mata tu pantang. hati tu cepat sangat menghakim.

aku rasa aku ada penyakit tu. and penyakit ni dah sampai stage teruk tahap tak tahu stage berapa.

i really need to stop this attitude. lagi banyak keburukan (hati) aku nampak pada orang, semakin rancak si syaitan menipu.

stahp. just stahp.

kalau jumpe ayat Allah yang best-best lagi pasni kene hadam habis-habis, rasa indah-indah ayatNya, bersihkan hati sesuci-sucinya dulu

...sebelum sibuk memikirkan hati-hati manusia lain.

sebab in the end of the day; hanyasanya amalan aku adalah hanya di antara aku dan Tuhanku. sendiri-sendiri secara terus. sebab yang menampung segala sesuatu amalan itu hanyalah ikhlas.

allahualam wa astaghfirullahh :l

20131218

Paradigm

Aku sepatutnye tukar cara pandang melihat semua orang, semua benda, semua keadaan.

Yes ME.

By doing that i'll feel less devastated and broken inside.

It's just a matter of how i see it.


20131214

coward

Bismillah

Sampai hari ni masih belum (berani) menonton video arwah Amar (not that it's compulsory or whatever). Lelaki yang digemburkan ramai orang sebagai syahid (insyaAllah..amin) di Turkey. di mana dia dikuburkan di tempat sahabat-sahabat Rasulullah disemadikan.

to be honest. aku merasakan perjuangannya terlalu benar and it hurts.

aku dapat merasakan seakan-akan mendapat lempangan yang hebat if I ever hit that play button.





20131211

Blergh.

Bismillah


setiap kali mem-belog setiap kali tu menemui masalah mencari tajuk entri.

I just don't know how to label things hence the title.

Somebody taught me this du'a.


'Jalankan apa sahaja yang Engkau takdirkan terbaik untukku Ya Allah. 

Jalankan apa sahaja takdirMu atasku jika itulah jalannya untuk mencapai redhaMu.'


terasa cam touching gila bila apply doa tu dalam doa sendiri.

sebab takkan ade aku lagi dalam perhambaan itu. Hanya Dia.

sebab ia akan menjadi bertentangan langsung dengan segala apa yang teringin di dalam hati.

but hey. whatever it takes to get closer to Him :'l




20131209

moi.

Bismillah



this person speaks my mind

_____________________________________________________________________________________________



"i am and introvert. read this to understand me better. here are the common misconception about me.

1 – Introverts don’t like to talk.
This is not true. Introverts just don’t talk unless they have something to say. They hate small talk. Get an introvert talking about something they are interested in, and they won’t shut up for days.  I choose and scan the people I wanna talk to.

2 – Introverts are shy.
Shyness has nothing to do with being an Introvert. Introverts are not necessarily afraid of people. What they need is a reason to interact. They don’t interact for the sake of interacting. If you want to talk to an Introvert, just start talking. Don’t worry about being polite. 

3 – Introverts are rude.
Introverts often don’t see a reason for beating around the bush with social pleasantries. They want everyone to just be real and honest. Unfortunately, this is not acceptable in most settings, so Introverts can feel a lot of pressure to fit in, which they find exhausting

4 – Introverts don’t like people.
On the contrary, Introverts intensely value the few friends they have. They can count their close friends on one hand. If you are lucky enough for an introvert to consider you a friend, you probably have a loyal ally for life. Once you have earned their respect as being a person of substance, you’re in. I have major trust issue.

5 – Introverts don’t like to go out in public.
Nonsense. Introverts just don’t like to go out in public FOR AS LONG. They also like to avoid the complications that are involved in public activities. They take in data and experiences very quickly, and as a result, don’t need to be there for long to “get it.” They’re ready to go home, recharge, and process it all. In fact, recharging is absolutely crucial for Introverts. Big crowd suffocates me.

6 – Introverts always want to be alone.
Introverts are perfectly comfortable with their own thoughts. They think a lot. They daydream. They like to have problems to work on, puzzles to solve. But they can also get incredibly lonely if they don’t have anyone to share their discoveries with. They crave an authentic and sincere connection with ONE PERSON at a time. i always want to be alone.

7 – Introverts are weird.
Introverts are often individualists. They don’t follow the crowd. They’d prefer to be valued for their novel ways of living. They think for themselves and because of that, they often challenge the norm. They don’t make most decisions based on what is popular or trendy. 

8 – Introverts are aloof nerds.
Introverts are people who primarily look inward, paying close attention to their thoughts and emotions. It’s not that they are incapable of paying attention to what is going on around them, it’s just that their inner world is much more stimulating and rewarding to them. 

9 – Introverts don’t know how to relax and have fun.
Introverts typically relax at home or in nature, not in busy public places. Introverts are not thrill seekers and adrenaline junkies. If there is too much talking and noise going on, they shut down. Their brains are too sensitive to the neurotransmitter called Dopamine. Introverts and Extroverts have different dominant neuro-pathways. Just look it up. second this + number 5

10 – Introverts can fix themselves and become Extroverts.
A world without Introverts would be a world with few scientists, musicians, artists, poets, filmmakers, doctors, mathematicians, writers, and philosophers. That being said, there are still plenty of techniques an Extrovert can learn in order to interact with Introverts. (Yes, I reversed these two terms on purpose to show you how biased our society is.) Introverts cannot “fix themselves” and deserve respect for their natural temperament and contributions to the human race. In fact, one study (Silverman, 1986) showed that the percentage of Introverts increases with IQ. 

Introverts are people who are over-sensitive to Dopamine, so too much external stimulation overdoses and exhausts them. Conversely, Extroverts can’t get enough Dopamine, and they require Adrenaline for their brains to create it. Extroverts also have a shorter pathway and less blood-flow to the brain. The messages of an Extrovert’s nervous system mostly bypass the Broca’s area in the frontal lobe, which is where a large portion of contemplation takes place. 25% of people are introverts.

p/s: i've been through bullies because im an introvert. so i hope people will understand me better without judging me blindly. i believe world is full of varieties. just respect each other."

_____________________________________________________________________________________________


sekian.

20131207

of Imam Muda Asyraf and Wisdom.

Bismillah


tadi tertengok program bual bicara (wow. my malay) primadona kat astro. terlekat sekejap kat channel tu sebab topik dia hot jugak la. 'antara lelaki dan perempuan siapa yang kuat mengongkong?'. i found it interesting (and amusing at the same time) sebab masa hosts tengah bercakap, pendapat dorang lebih kepada lelaki yang suka mengongkong. isnt't it supposed to be neutral? aku cuba untuk neutralkan otak dan buang my feminist side and be fair and just in evaluating opinions. ketiga-tiga host sepertinya berusaha mem-provoke isu suami yang mengongkong. and aku rasa geram sebab it's not fair. 

tapi kan orang yang bertanya tu ada dua jenis: 1)sebab mereka benar-benar tak tahu. 2) tahu tapi play dumb. nak bermain-main dengan orang yang ditanya.

hati aku kuat mengatakan hosts tersebut berada dalam golongan 1.

boleh jadi mereka saje je nak bagi soalan panas. nak bagi ornag melekat n bagi naik rating. it's showbiz kot. ceh macam pernah jadi retis pulak lempang lelaju muka sendiri.

mana boleh generalise semua lelaki sama. setiap individu kompleks dan bebeza. sifat tahi seseorang lelaki tak portray tahi yang sama untuk 100 lelaki lain. artis yang dijemput untuk berdebat pasal topik ni pulak adalah jenis manusia yang suka berlawak. jawapan balas yang diberikan untuk provokasi sounds immature and irrelevant at times. kecewa lagi. this is not fair. manakah manusia-manusia yang layak membincangkan persoalan ni berdasarkan neraca Allah dan Al-Quran? otakku berbicara sendiri. hatiku lantas kecewa. 

ummati. 

hey. it's a 100% entertainment program. whadaya expect man?

hati dan mata bersinar-sinar bila last-last imam muda asyraf muncul untuk membincangkan isu dari sudut rohani. aku gembira sebab media massa malaysia dah mula terbuka. jemput ustaz duduk ulas isu masyarakat dalam program bual bicara yang pro-hedonisma. not bad. alhamdulillah. suka imam muda dalam program tu sebab dia cool and sporting. tak langsung nampak judgemental or menghentam mana-mana pendapat masa program tu walaupun aku rasa apa yang diperkatakan oleh host agak 'apakah?'. dia gelak-gelak and senyum-senyum je dengan lawak-lawak pandai and usikan-usikan. i was like, coolnye ostad ni. humble. so inspiring kot.

imam muda asyraf banyak quote ayat quran, dalil, seerah, and kisah sahabat dalam percakapan dia. TANPA mengawkwardkan keadaan or mengeBOBkan orang (read: Buat Orang rasa Bersalah). bear in mind, ni rancangan hiburan bukan Tanyalah Ustad. so risiko awkward and cili-tercili agak tinggi.  

hati aku tiba-tiba terdetik; 

mungkin itu lah hikmah yang disebut-sebut Allah dalam menyeru manusia kepadaNya.

subhanallah.

aku? berapa banyak dah manusia menjauh sebab buruknya akhlaq, buruknya lidah? 

weep.


20131205

Detour

Bismillah


Aku tak sangka saat ini akan tiba. well. pernah la sangka. sikit. a few years back, pernah rasa cubaan Allah yang lebih kurang sama. masih ingat dengan jelas. jatuh dalam lubang yang paling dalam yang pernah aku rasa. ceh. lubang pedia tak tau la. lubang jamban kot. im funny like that i know. semua pun berlaku dengan kehendak Allah. Allah musta'an. rasa macam graph kehidupan masa tu merudum jatuh negative melepasi paras x-axis. air mata meleleh-leleh jatuh despite hati yang (konon) redha dan berlapang dada. i told myself i was ok but deep down i knew i was not. alhamdulillah. masa tu impak tarbiah la yang jadi backbone dan kekuatan sepanjang mengalami benda tu. prinsip taqwa yang tertanam dalam kepala otak masa tu sampai sekarang (hopefully, insyaAllah);

1) Allah tak pernah menzalimi hambaNya. Rahmahnya sangat melimpah ruah ke atas makhluq. 
2) sangka baik pada Allah. at all time. sebab Allah itu mengikut dari sangka hambaNya.
3) ada hikmah. ada. mata kita je tak nampak.
4) rasakan alhamdulillah dan qanaah (rasa cukup) dengan setiap yang diturunkan. alhamdulillah.
5) semua ni ujian.
6) semua ni tak kekal. 
7) hold on tight to rope of Allah. really, really tight.

as cliche as it is. semua yang di atas adalah damn true. tiada yang lebih benar daripada itu. Allah akan datang selamatkan. Allah akan datang.

tapi keselamatan Allah itu hanya hampir kepada yang berbuat kebaikan dan ehsan.

tapi ni bergelumang dosa setiap saat. mananya nak selamat. tak layak langsung nak dapat pertolongan.

:'(

20131203

Giver

Bismillah



'lah, kenapa tak mintak tolong your husband? hujan kan tu?'


'nah. it's ok. he was sleeping masa tu. tak nak la mintak tolong masa orang tengah sedap tidur. mana tau dia tak suka ke ape ke.'


wait. what? i was like;

love..is supposed to be unconditional. kan?


20131129

jemaah

Bismillah


Bila orang cakap pasal futur aku tak tau kenapa everytime aku dnegar aku akan mengesan nada intimidating, threatening, blaming di situ dari orang yang menyampaikan (so far). so problemnye aku la kot. besenye orang yang normal imannya ni tak terkesan secara negatif dengan peringatan dan nasihat T_T

futur tu adalah bergerak perlahan bila dah bergerak laju, in terms of dakwah dan tarbiah.

kengkadang bile dengar certain people cakap pasal futur, terkait pula isu seperti; keluar dari suatu jemaah yang dianutinya itu seperti terkeluar dari islam. no, i didnt say they said that. tapi dari nada dan cara menyampaikan seperti itulah hendaknya. it is that bad. as if, jemaahnya sahaja yang terpaling betul. ive seen and met these kind of people. tapi waktu tu hanya mampu mendengar dan mencerna sahaja. tak banyak benda yang mampu diperdebat dek kurangnya ilmu dan pengalaman. 

seperti yang aku benar-benar yaqinkan diri sebelum ni, jalan kebenaran tu terbuka luas. jalan ke syurga tak terbatas kepada satu jalan yang rigid. ia terbuka. asalkan ia berpegang pada Quran dan sunnah secara rapat. tiada sesiapa yang boleh claim jalan dia adalah jalan yang paling diredhai Allah. tapi setiap orang boleh berusaha ke arah itu. 

cari jalan tu, berpegang dengan jalan tu dan beramal dengan jalan tersebut. 

boleh je kalau taknak berada pada mana-mana jalan dan tetap terus beriman sendiri-sendiri je dalam hati. tapi Allah sendiri kata tak sama orang beriman yang duduk dengan orang beriman yang keluar ke jalan Allah. tak sama. 

Again rahmat Allah itu luas. tiada siapa boleh menerakasyurgakan sesiapa. tiada siapa boleh mengurang tambahkan pahala dan dosa sesiapa berdasarkan jalan apa yang diambil.

Futur jalannya. yakni tertinggal dan tercicir dari jemaahnya, atau sengaja meninggalkan dan mencicirkan diri, tak semestinya dia futur langsung dari dakwahnya. boleh jadi kebenaran itu tak dijumpai pada jalan tersebut, boleh jadi kebenaran itu mahu dicari di jalan berbeza. dan aku tak rasa itu salah. orang yang dah betul2x yakin sila lah yakin dengan jalan anda dan berusahalah menyakinkan manusia lain juga dengan tablighnya.

sesudah itu jika tertolak ajakan; khalas. biar dia dengan jalannya sendiri yang dia pilih.

mungkin Allah ingin mencampakkannya ke lembah hidayah yang berlainan. ataupun mungkin perjalanannya menemui Tuhan dan Kebenaran itu sedikit panjang masanya. it is just a matter of place and time. and God's will.

itu pun kalau betul-betul mencari.

atau kot saja cari alasan nak lepaskan diri.

la ikra hafiddin.

entry ni sungguh anti-climax. i dont know how to end it.


20131126

Rejeki and letting go.

Bismillah


Alhamdulillah. remember the entry i wrote before about the crappy assignment i did the other week? well, guess what? i got the result already and it was shocking. i got more than just a pass. yippeee. alhamdulillah :D aku cam terkejutz berukz jugakla sebabnya dia bole bagi markah setinggi tu. alhamdulillah. moral of the story; maybe aku patut stop fikir ape yang orang nak and start fikir and be firm dengan ape yang aku nak.

walaupun esaimen tu cam last menet gila aku type, i was being really honest when i wrote it up. i really put my feeling into it. and i really emphasized my stand on the issue. cuma. ia adelah keje last minute. *kidsdontdothisathome,k* and tetibe ade issue low self-esteem dengan tulisan sendiri pulak en. tu yang tetibe cam panik tak ketahuan.

and i was like. 'gelabahnye aku ni'. salu nak fikir bende buruk and tak optimist and tak bersangka baik pada Allah.  all is well. alhamdulillah. may Allah bless him with guidence and mercy :] *well u should learn to make dua for everyone. not only for the ones whom you favor, ok miss? piak*

kenape orang susah nak memaafkan? kenapa susah sangat nak let go? i am no saint. aku pernah terguris really-really bad, my heart bleed so much it did't want to stop for years.

i keep blaming people. menyalahkan orang yang menyakitkan perasaan aku, orang yang sangat kejam dan heartless dalam berukhuwwah. orang yang sangat direct. orang yang aku sangat rasa nak lempang. orang yang aku sangat rasa nak tumbuk. ei pernah tau, aku rasa geram sangat kat seseorang ni aku rasa nak tumbuk and tarik rambut dia. scary en aku ni. aku pun sampai rasa takut dengan diri sendiri bila aku ada that kind of thought untuk beberapa masa yang lama. rasa cam orang gila pun ade. astaghfirullah al azim :'( tapi bila reflect balik tau la iman mase tu tengah low gila-gila.

kite suka menyalahkan orang. salu tertanya-tanya kenapa dia buat macam tu? kenapa dia buat macam ni? kenapa. kenapa and kenapa? eh dia tak sedar ke it hurts so bad?  kite tak faham kenapa diorang buat benda yang diorang buat tu. as if bila kite berfikir tentang kelakuannya yang menyakitkan hati tu, di pihak kite takdek langsung kesalahan or cacat cela. kite adelah suci sesuci sucinya dan tak bersalah seinci pun.

kite tahu Allah lah yang paling Haq. Allah lah yang paling benar. benar yang paling Mutlaq.

kite juge tahu. kite manusia yang jiwanya sentisa dihiasi dengan nafsu, was-was syaitan dan keinginan ke arah kejahatan. It explains everything, KAN?

antara dua pihak yang bertelagah, berdingin, akan sentiasa ada nafsu di antara keduanya. ada kelemahan dalam diri masing-masing. 

menganggap diri tidak bersalah dna suci boleh jadi nafsu paling tinggi juga. yang lantas terus meninggikan benteng ego. ego untuk beralah. ego untuk koreksi diri. ego untuk muhasabah kekurangan sendiri. ego untuk merendahkan hati.

so basically. bole jadi dua-dua salah. and dua-dua betul.

Allah datangkan aku dengan orang-orang yang boleh tahan menyakitkan hati dan menyirapkan darah ni almost every year since dari kmb lagi. before this i always though that when i came to australia, i could run away from that kind of people. but it ends up, Allah gives me more. alhamdulillah :'D

so my conclusion is;

manusia-manusia ini adalah ujian. watak utama kat sini adalah aku dengan Allah. bukan dengan manusia-manusia tu.

macam mana nak melepaskan segala kebencian dari hati terhadap makhluk, for the sake of Allah.

sebab Allah suka orang menahan kemarahan dan memaafkan kesalahan;

sebab Allah suka orang yang berjalan di bumi dengan rendah hati;

sebab Allah tak suka dengan golongan yang memutuskan hubungan kerabat;

sebab Allah tak suka dengan golongan yang berlagak sombong;

sebab Allah tak suka dengan golongan yang merasakan dirinya lebih baik dan suci.

sebab Allah.  bukan sebab kita. 

(67:2)

marilah rasa tak kuasa untuk menyalahkan orang. mari. it's hard. but jannah awaits for those who strive for it. 

jyeahhhhhh! :'D









20131111

paradigm

Bismillah


Bangun pagi ni dengan perasaan berbunga-bunga. sebab mimpi dapat markah tinggi dalam exam masa kat sekolah menengah. and cikgu yang mark tu adalah Fahrin Ahmad.  and no, aku tak minat Fahrin or ada perasaan whatsoever pada dia and cameo dia dalam mimpi aku takde kene mengena pun dengan my excitement. it's THE MARK. i got 83% for my maths. *cry* that was too great for my standard utnuk maths. ngahaha. rindu zaman kegemilangan sekolah menengah dulu, where everything senang sangat nak score. sekarang ni mengharapkan pass sahajalah bila duduk uni. haih. haih.

before tidur malam tadi aku cam emo dengan sorang mamat ni. dia pi letak status fb; tanya tentang dalil yang kata isteri tak perlu buat kerja rumah dan menguruskan rumah tangga. dan dengan takdir Allah, aku pun baru siapkan esaimen berkaitan pasal discrimination terhadap perempuan dalam islam, yang aku kecewa benar dengan hasilnya in previuos entry. well it was not that bad, really. lepas da baca essay tu bebanyak kali. content ok. it's just ok. cuma grammar dengan  citation yang mengarut. yang pasal content tu ikut sukalah aku nak direct ke arah mana kan? kan? it was MY opinion pun kan yang dorang tanya. en?

lestu aku cam, bak la sini dalil yang kata perempuan wajib buat semua tu (housechores and everything).  tapi ni dalam hati jela. tak reply pun kat mamat tu. 

dah tu bila orang len komen kat status tu rujuk pada seerah rasulullah, dia pi balas, kind of, (i rephrased it); 

'memang la, tu Rasulullah.'

lah, dah tu, kalau tak ikut nabi kau nak ikut sape la hoi.?

my point is, aku bukan nak cakap nak equality ke ape, tapi macam mana lelaki and perempuan patut complement each other. bukan satu tugas tertakluk secara mutlak pada satu gender je. COMPLEMENT. and bila dia cakap camtu, nampak la sangat betapa kita ni perlukan sangat ilmu sebelum keluarkan statement yang kita rasa tak logik di mata dan budaya kite, sebab kemungkinan besar benda yang tak logik tu adalah benda yang sebaliknya di mata Allah. kite kene carik sangat-sangat ilmu tu. 

aku cam emo benar dengan orang yang ada this kind of mindset, and untuk itu aku bersyukur sangat-sangat dipertemukan Allah dengan hikmah macam ni kat sini. I admit, fikiran aku dulu shallow and jumud, susah nak terima benda baru. tapi dia paksa aku fikir, betul ke pe yang aku fikir dan terima selama ni? betul ke? yes, it made me think hard. it really change the way i view myself as a muslim and it change completely the way i view my religion. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Alhamdulillah ala kulli haal.

termasuk la peranan dan status aku sebagai seorang muslimah, bakal isteri dan bakal mummy dalam family dan masyarakat. 

cewahh. rasa dewasa sangat bila buat statement canni. muehehe.

taat pada suami itu wajib, tapi bukan tunduk, takut menikus, menghamba. Hanya Allah layak untuk itu. 

isu wanita tu is just small part of a really big thing. i am sure banyak lagi, banyak lagi kebenaran yang aku belum jumpa. banyak lagi. semoga Allah bukakan pintu kebenaran dan hikmah itu. 

and no. saya bukan feminist. 




20131108

Horrible.

Bismillah


I feel horrible and devastated inside. I feel frustrated to the core. ggah.

Hari ni hantar esaimen lambat gila. start tulis pun pagi tadi. bajet sebelum ni konon-konon da buat draft so macam tak panik sangat la konon. tapi end up serabut gilaaa :'( paper pathology habis petang semalam. the entire month pulun study untuk paper tu, paper Quran ni buat sikit-sikit dari bulan lepas cuma tak tulis je lagi. plan nak buat lepas balik exam semalam, tapi Allah takdirkan pening kepala yang snagat-sangat yang ubat dia hanya lah tidur mati. so i spend the rest of the evening and night tido. sakinah balik dari library pukul 2am dia kejut, tapi tahan setengah jam je pastu tidur balik sebab pening tak hilang lagi. punye la berusaha untuk baca paper review secara baring. so gi lah rotate clockwise skrin laptop tu. tapi pening jugak. terpaksa tidur :'( berusaha ok. tapi usaha tu salah konsep. usaha last menet padehal banyak lagi masa boleh buat before that. i feel horrible.

submit sipi-sipi je before pukul 5pm. i think tekan button submit tu pukul 4.56. Allah tu kan Maha Penyelamat. sangat-sangat. :'( 

patu bila baca-baca balik, disaster gila essay tu, dengan banyak typonya, dengan grammarnye yang terabur, dengan citation yang 100% salah, pi langgar buat citation scientific paper review. ni subjek arts la hoi. mesti la lain. ggah D: tapi tak sempat nak ikut citation yang proper. tsk tsk. to add to that, content essay totally lari dari tajuk. aku rasa cam hanya fulfill 10% dari tajuk yang dia nak. aku cam bajet dah cantik la konon essay tu, kritikal sangat la konon. out of the box sangat la konon. memang la memule dah dapat the idea nak tulis apa, tapi it turned out to be aku tak tulis apa yang aku dah draft (dalam otak).  what was i thinking la?

bila baca balik a few times...homaigad. disasternyaaa. *tekup muka pakai tangan, air mata berjurai keluar dari celah jari, sambil bahu terhinjut-hinjut*

nasib baik pasni dah tak jumpe dah tutor tu. nampak sangat buat last minute. malunye. rasa down gila. i could have done better. i could have done better. tapi dah lepas dah kan benda tu. there's nothing i can do about it. 

pasni bajet pass je untuk subjek ni. tu pun kalau dia kasihani aku sebab tak pernah ponteng tutorial n lecture (except masa balik mesia hari tu)

haih.

final year yang penuh dengan drama 

Allahu rabbi..

:(







20131104

Overly attached

Bismillah


I just feel too much love for this place.

i feel devastated every now and then every time I come to think that this might be the last time ever I would be here.

that feeling is horrible.

:'l

Hurt

Bismillah

Saya tak suka kacau (kehidupan) orang. saya tak suka nak timbulkan marah orang. saya tak suka provoke orang. saya tak suka conflict. saya tak suka menyakitkan hati orang dengan kata-kata or tulisan. saya tak suka. saya cuba minimisekan segala apa yang keluar dari mulut for fear people would get hurt.

saya tak suka buat semua tu. saya tak suka orang buat benda yang sama pada saya.

tapi sangat mudah orang buat benda tu pada saya.

it really breaks my heart.

and I asked God why.

where did i go wrong?

kalau tak suka just stop right there. don't touch me.

20131102

Dunia yang tak reti senyap.

Bismillah


I just received the book I ordered from ebay last week. and im super duper excited about it. bila dapat tu i cam waaaaaaaaaaaaaaaa *nanes*. punyela cam terharu dok pi gosok n tatap buku tu cam pe ntah. luls. it's Quiet by Susan Cain. dia macam self-help book tapi not really a self-help, more to like macamana dia express view point dia sebagai seorang introvert dalam dunia yang tak reti nak senyap ni (read: world that can't stop talking). aku rasa matang bila baca buku cenggini. dulu punye la kan setia membaca buku jenis gedik-gedik ala-ala girly; buku Sophie Kinsella la, Nicholas Park la. pe la. and this is what puberty did to me. cewah.

baru baca tak sampai suku page, tapi isi dia subhanallah, sangat menyentuh jiwa dan ragaku ini. most of the things yang dia cakap or pengalaman dia cerita; exactly sama dengan what i feel as an introvert. sama sangat. i was like; she really understands me, and i for this i dont need boyfriend. eh. no boyfriend tu haram. zzz.. *nangis jap*. i have always thought myself as weird and awkward bila socialize dalam masyarakat. tapi bila baca apa yang dia tulis. i feel normal. it's ok to be myself. really. cuma u have to find the right way to fit in dalam masyarakat or situation yang tak favor introverted people like me. ada caranya. which i have to read some more. im looking forward to finish this book tapi sekang tengah study week tapi nak baca tapi kene study tapi kena siapkan esaimen tapi buku ni addictive. tapi.

sama jugak macam quran. tetibe. disebabkan susan ni seorang introvert dan menjalani hidup sebagai introvert, aku faham dan dapat menjiwai watak introvert tu sebab i feel belong to this kind of temprament and personality.

Quran tu untuk daie dan hamba Tuhan. kalau kau tak rasa diri daie dan hamba Tuhan, kau akan rasa kosong bila baca. sebab rasa takde kaitan. sebab kau tak rasa jiwa kau daie. tak rasa diri tu hamba Tuhan. 

that is why. simple logic.

makin lama duduk sini, aku rasa makin jauh dengan rangka pemikiran yang aku dibesarkan selama ni. I have always see myself as a pure traditionalist in terms of my muslim identity. tapi bila didedahkan dengan macam-macam benda kat sini, rasa macam islam ni luas sangat. kebenaran tu luas sangat. Tuhan itu adil. Tuhan itu pengasih yang amat. It is just a matter of choice. tapi tak dapat dinafikan kebenaran yang aku dibesarkan dengan 'selama' ni betul-betul mantap membentuk fikrah islam aku secara fundamental nya. i just could not deny that.

sekarang baru faham kenapa Syed Qutb boleh begitu mudah terpesona dengan pemikiran barat dan sastera dia walaupun kecik-kecik lagi dah hafaz quran. persekitaran dan budaya kite dibesarkan sangat membentuk apa yang kita fikir dan faham. sangat mudah dilentur dengan suasana. 

i wish to stay here longer in Melbourne. I just want to explore more about the truth. biiznillah. 

and people are welcomed to judge. Allah knows best.


*definitely akan suruh bakal zauj untuk habiskan baca buku ni before we get married :]


20131101

The night everything went wrong.

Bismillah


In the name of Allah the Most Gracious the Most Merciful

berlepas diri dari hawa nafsu dalam bertutur dan berbuat.

you are not worth my tears.

definitely.

:)



20131029

Geli (Ikhtilat)


Bismillah

a few days ago, ada sorang budak lelaki ni follow my twitter. i was like, eew! kenapa kau follow aku? i know him as we were in the same class. dia ada bad repo dengan aku, which aku tak suke. tak payah buat camtu pun takpe kot. i cringe everytime i remember the incidents. uufgh. bluergh. tak sukaaaaaa.



Lelaki ni is a very-very dangerous creature. dorang ni cepat perasaan. i really-really know it because i used to be in that state of jahiliyyah bercampur lelaki perempuan. it was cool back then to have many guy friends.. sekarang bila teringat pebenda la aku buat dulu. macam haiwan. takde sempadan percampuran. lembu pun baik sikit ada kandang. eh tapi tak pisah jugak lembu lelaki and lembu perempuan. yeah.

dorang ni buat baik sikit je da perasan kite suke dia, mintak couple la pe la. pebenda?! i kinda know the psychology behind it. kalau perangai pelik-pelik cenggini ke cenggitu, ha mule la tu dorang. bau dah permainannya, memang nature dorang suka pada perempuan. it's in their genes, it's in their hormones, tak kisah la camana bentuk, rupa, saiz pun perempuan tu, as long as perempuan tu produce estrogen yang berlambak and has ovary. bapuk and transgender terkecuali. back then when i was in standard 6, teringat ada sorang budak india ni, dia baik and pandai, and comel jugak. he did not really look like an indian pun. sikh-sikh camtu. we used to be in the same group, aku selalu refer dia english and suruh dia proofread my essay and homework. so cam best friend la gittew. tetibe da nak hujung tahun tu confess pulak, nak jadi lebih dari kawan. pebenda?! bukan nak cakap aku hot stuff ke pe, my point is masa tu aku ingat lagi aku la antara budak pompuan terselekeh kat sekolah. deoderant pun tak reti pakai lagi. tudung serabai rasa cam nak tercabut je everytime. bekal pun mama hantar hari-hari. i was like. pebende kah? and aku tak tahu dia sedar tak masa tu dia masih di bawah tanggungan mak bapak dia and jadi ape pun kalau dia couple dnegan classmate dia yang tak matang ni? ada masa depan ke? no. he just realised about his raging hormone and trying to find someone to channel it. unfortunately it was me. and tu la dia. nak cakapnya jangan memain dengan hormone dalam badan kau. 

i just like to study social interaction dari segi physiology lately. believe it or not, perasaan suka and comfortable kite pada seseorang (lelaki, preferrabily) is due to hormone called pheromone. dia ni la yang buat kite tersyok sangat pada seseorang yang berlainan jantina. and tingkap kepada hormone ni adalah distance and eye-contact. so yeah. i leave the rest to your imagination. bahasa kasarnya nafsu la tu. bisikan syaitan. cume fancy sikit kalau guna term bahase inggeris ni. tak nampak dosa sangat.

and there was this one guy masa sekolah menengah, whom aku baik dengan, dia pun baik, funny, yada, yada. the history repeats itself. pointnya: sebab melayan. I always thought him as a friend. nice, guy friend. tak pernah terfikir lebih dari kawan. but i was dumb enough back then to think that way. yeah. i was THAT dumb. no. Lelaki tak boleh kawan dengan perempuan. tak boleh in zillion years. they always want more than that. cume berani tak berani je nak confess. believe me. last-last nak couple jugak. pebenda?! creepy gila mamat ni ajak kawin terus. pebenda?! i was 17 at that time for God sake. sanagat gigih la dia ni sampai taktau nak buat ape lagi. dah. asyik call memanjang. we studied in the same school so tak boleh nak elak dari jumpe dia, really. until this one day, i brutally decided to tell him i was engaged. that was absolutely a lie. sampai sekarang aku tak tahu apa status aku di mata Tuhan menipu sebegitu rupa T_T. tapi dharurat masa tu. and he never call me again. ever. and now he's happily married to someone else and expecting a baby anytime soon. alhamdulillah. pointnye: jangan melayan; it is that chronic. tak kisahla kau rasa kawan je ke, takde perasaan ke. kalau kau tak rasa 'sesuatu', believe me, dia yang akan rasa 'sesuatu'. read more about men, you'll be shock with your findings on it. creepy and gross jugak at the same time. 


Bila Allah cakap tundukkan pandangan dan jaga kemaluan, takde pulak Allah tambah tunduk dan jaga hanya bila timbul perasaan, tak. no. Sebab Allah tahu fitrah kite. nooooooooooooo. Dont be ridiculous. ALLAH CIPTA KITE ALLAH TAHU LA. come on people. 

nak citer tu je. motif cerita bukan nak cakap aku hot stuff ke pe. again; 

sunnatullah hubungan lelaki dan perempuan. 

kalau Allah kata jangan dekat dengan zina, jalan menuju nya pun jauhkanlah.

entahlah. perlu sangat hidayah dan kekuatan dari Allah untuk dibuka hijab apa tu jalan dosa dan pahala.

marilah lembutkan hati untuk menerima, mencari. 

Allah akan tunjuk jalan kalau hati benar-benar mahu. sungguh. Allah akan pandu.

astaghfirullahal azim wa alhamdulillah..

so yeah. after all. aku pun bukan baik sanagat. dont simply measure me through the size of my tudung.

20131012

The real thing

Bismillah


orang kata tanda kita sayang seseorang tu bila nama dia terzahir dalam doa kita. well, not really orang kata. it's the truth anyways. sape yang kisah nak doakan orang yang dia tak pedulik langsung kan. nampak sangat aku tak sayang banyak orang. bole kire pakai jari. sayang diri sendiri je lebih. 

at least doa la untuk ummah, en? :'(

sangat indah bila Allah tetapkan Dia lah Chenta teragung yang pernah terwujud kat alam semesta ni. 

dalam segala benda, dia yang harus pertama-tama. tiada lain. 

indah perasaan tu. indah.

tapi tak indah untuk kekalkan Allah sebagai yang terpaling atas dan sebagai terpaling besar menguasai kawasan hati. dunia terlalu cantik. terlau cantik. terlalu deceiving.

:'(

i am too in love with someone. 

and for that, nothing i could do, selain mendoakan rahmat, redha dan hidayah Allah terlimpah ke atas dia dan seluruh hidupnya. 

that's one of the most beautiful feeling i have ever felt selama hidup 23 tahun atas muka bumi ni; terima.

indah bila, kita mampu cerna, segala yang namanya cinta itu tidak boleh tidak perlu ada Tuhan yang melingkarinya. 

segala yang namanya cinta itu membuahkan redha, kasih dan rahmat Allah. 

segala yang namanya cinta itu wajib menuju ke syurga akhirnya.

sebab kita tahu Allah akan mendatangkan fitnah-fitnah yang menguji hati hamba-hamba untuk Dia tahu siapa yang paling elok, cantik dan ikhlas amalannya (ahsanu amala)

sebab dunia ni terlalu hina untuk ditukar ganti dengan cinta dan redha Allah.

:')

20131005

Rahmah

Bismillah

Semalam g daurah tak bawak sleeping bag. Bajet tahan sejuk takdek sleeping bag masa tido. Sebenarnye pemalas nak bawak barang bebanyak naik tram. Rase nak tumbok muka sendiri.

Padan muka.

It has been a really long day yesterday, penat yang sangat, macam gi menoreh pulak siang tu. Masa program pun tersengguk-sengguk mengantuk. Haisz. Memula segan la jugak dengan muwajjih. da la dok depan dia tapi ngantuk kemain lagi dengan terang jelas dan nyatanya :3 ala, ala tapi kan dah malam. Standard la ngantuk. Fitroh. Ecewah.

Habis je baca tasbih kifarah n surah al asr berdesup masuk bilik tido tanpa berselimutkan pape. Tawakal pada Allah. Ceh padahal pemalas. Rasulullah pun suruh sahabat tambat unta dulu sebelum tawakkal :3

Terjaga pukul 1am lebih dalam keadaan yang sangat2x sejuk. Tapi takde pape masa tu nak jadikkan selimut. Nothing. Orang lain semua da tido. Tak sampai hati pulok nak nyusahkan. Da sedih da masa tu. Sejukkk. Caner ntah ni nak tido balik. Sambung sedih dalam masa beberapa saat :'l

Pastu camane ntah dalam keadaan mamai n semi conscious tu tetibe Allah ilhamkn untuk bangun n cari sesuatu. Meraba-raba dalam gelap pakai phone 'mencari sesuatu' kat ruang tamu. Mata pedih lagi sebab ngantuk. Tetibe depan pintu ada quilt elok cantik terlipat depan pintu. I was like.

YA ALLAHH. NIKMAT APAKAH INI. T_T

Random gila tetiba ade selimut tercegat depan pintu malam2x buta.

alhamdulillah thumma alhamdulillah t.t

Allah ni baik sangat. Nangis.

Teringat cerita 4 tahun dulu kat kmb.

Pagi tu solat dhuha dalam keadaan lapar. Tapi takdek duit nak beli nasi lemak kat koop. N dah siang sangat masa tu. Makcik dewan selera da tak bagi amik sarapan. Tetiba right after solat ada orang ketuk bilik hantar donut. Allah..

Allah lah pemegang rezeki. Maha melihat hamba-hambaNya. Memenuhi keperluan setiap makhluqNya.

Tiada apa lagilah nikmat Allah yang ingin aku dustakan.

Tiada.

Aku perlu lebih positif dalam hidup. Allah tu dah sangat-sangat cukup menjaga kalau betul-betul yakin n buka mata (hati) tu. Allah saje.

20131001

Tanggang

Bismillah

semenjak-dua menjak ni kalau call mama mesti dia suruh kahwin. haish mak aku ni. stress la tu sebab dua best friend dia da nak dapat menantu within these few months. peer pressure agaknya :3 so being me, agak rimas and stress sikit bila mama asyik mention pasal benda tu. ingat nak kawin ni senang macam beli ikan ke pe. It's a big thing kot. Muka tu la yang aku nak dok mengadap everyday sampai mati. like seriyesly big. lek lu la mamaku. baru 23. tak la tua mana pun kot. or or mungkin ma risau kot. dulu dia 17 da kawin. haisz.

so i said to her;


'ma ni asyik cakap pasal tu je, tanak tepon lagi kang pasni'


ok anugerah anak paling derhaka untuk hari ni goes to me T_T

walaupun cakap dengan gelak-gelak manja tapi harsh la jugak sebenarnya. after a few seconds i was like, pebenda yang aku cakap ni? :'o

wuu.

pastu tadi tilawah terjumpa ayat pasal ibu bapa dalam surah an-nahl kot. if im not mistaken. jangan berkata 'ah' pun pada dorang. layan mereka dengan penuh kasih dan sayang. hamek kau. Allah tegur direct t.t

nouman ali khan pun cakap benda yang sama tadi. treat your parents right

dua kali dah.

ok ok. i get it :(

lagi pun ma bukannya suruh buat benda maksiat or benda tak elok. tak payah la nak emo sangat kan. tapi tapi bukan nak marah pun. idk why, the thought of kahwin tu sendiri is agak meng-geli-kan for me (for the time being). eh im straight ok. cuma mungkin belum matang lagi pasal bebenda canni. cis.

bye :3








20130926

:(

sedih.

life is a sad reality.


20130925

Sufisma.

Bismillah.


Minggu ni kiotrang belajar pasal sufisme. tapi secara overview, dalam lecture or reading material dornag cakap sufisme ni bermasalah. i dont know in what sense. dari pendapat aku yang marhaen ni, orang sufi ni dia ruhiyy (spiritual) lebih-lebih dalam ibadah pada Allah. Buang semua material and dunia. kalau dari segi tu tak balance lansong la kot. tak syumul la islam cenggitu. padehal semua yang Allah ciptakan kat atas bumi nikmatnya untuk maknusia guna untuk menjalankan tanggungjawab khalifah. di samping nak suh rasa beryukur dengan ayaat (signs) Allah. 

skema ayat cenggitu haa :3

tapi i think it would be beautiful, so beautiful kalau elemen sufi ni bergabung kuasa sengan salafi. school of thought yang adhere dengan early companions and stick to Quran and Sunnah greatly. nature manusia kot nak purify hati and dok dekat dengan Allah. 

and aku cam perasan sangat, dalam tarbiyyah yang aku dok ikut sekarang, elemen sufi, or ruhiyy, if u like, adalah salah satu elemen yang sangat ditekankan sungguh. and aku bahagia jek dengan penekanan macam tu. hati rasa lagi tenang. rasa hampir dengan Allah..bukan nak cakap dah hampir tapi..usaha tu, terasa la. 

and aku admit aku cam senget sikit bila nak balancekan dengan dunia. eh. entah la. caner nak define truth ek? takpe, takpe. kite cekidaut mase tutorial nanti. 

Somehow rasa bersyukur sesangat bila Allah takdirkan masuk dalam kelas ni. belajar banyak sangat. banyak sangat. pasal adab belajar, adab hormat pada guru, humbleness. masa memula asyik nak mengamuk (not literally) je dalam tute. banyak benda yang aku tak faham and asing. asyik-asyik disagree, asyik-asyik disagree je dengan tutor. haih. malu bila fikir2x balik. mungkin sebab fikiran yang sempit and tak cukup ilmu tu menyebabkan aku tolak truth (?) yang disuap dalam otak. malu la hoi. ok pasni nak diam je dalam tute. eh taknakla. cakap je la. tapi dengan reason and fact yang rational instead beremo-emo tanpa hala tujuan. okbye. pasni nak dengar je, nak belajar je cam. In additional (cewah my english), bukak minda la islam tu apa sebenarnya. walaupun aku cam rasa ada benda2x yang cam tak make sense, secara fundamental islamnya, in a way dia sebenanrnya meneguhkan lagi la iman pada Allah.  bila kita yakin, islam bukan centu sebenanye. and kita tahu apa yang kita patut berpegang teguh pada dan apa yang tak.. insyaAllah, InsyaAllah.

dia pernah cakap, 


'Look, if u know what u r believe in, just stick to it... '


dua kali dia cakap benda ni, pada occasion yang berlainan, bila setiap kali aku raise issue, 'kenapa islam yang diajarkan adalah secara itu?'. that would be his conclusion to my answer. this thing hanya baru berjaya didigest setelah beberapa lama. anddd..he is right, he is right. pintu kepada kebenaran terbuka luas. sangat luas. hanya Allah yang tahu apa itu benar yang benar. just stick to what we believe in..

sometimes, kita sendiri pun tak tahu truth mana yang the true-est. 

sebab tu Allah suh mintak siratal mustaqim; jalan yang lurus. tak mention any specific path, yang tersadur apa-apa ideologi, cuma perlu dekat dengan Allah, pegang kukuh dengan Quran dan ikut dekat-dekat cara nabi, as-sunnah.


:]

20130920

my heart is a bowl of spaghetti.

Bismillah


Tema hidup minggu ni:


  • salah satu tanda kebesaran dan kekuasaan Allah adalah dengan keberadaan aku kat sini. why fret?

  • Allah yang mencipta perasaan, Allah yang meletakkan segala macam perasaan dalam hati.  hati mampu untuk menjadi kosong kalau Allah wants it to be that way. then, what's left of me?

  • hakikat dunia yang sanagt qalil (sedikit) dan tidak kekal. but you keep dwelling in it, like you gonna live here forever.

  • love is about responsibility and maturity. your aim is Allah dan Jannah. tapi dah terbabas much. 

  • Allah tak boleh, tak layak di-replace dengan apa-apa di dalam hati. tiada yang boleh memenuhi setiap urat saraf jantung melainkan Dia. 


you are in deep trouble man. 


weep.







20130905

Bullet.

Bismillah


Im tired of talking, debating,..dalam tutorial Quran. penat. penat. for the past 2 weeks aku asyik bombard tutor tu dnegan soalan yang aku rasa apa yang diajar dalam tute tu bercanggah dengan kefahaman fundamental islam aku sendiri. put aside the fact that mungkin aku tak cukup terbuka dalam menerima islam dari perspektif yang baru. orang cakap aku gelabah tak tentu pasal, question tu la, question ni la. but, but ini melibatkan akidah (aku sendiri, at least). sebelum ni pernah banyak kali je dengar islamic studies kat sini agak bebas dan liberal. n i was like. ok. tapi bila dah masuk belajo almost half the semester baru faham keparahan konsep tu. rasa cam nak di brain wash pun ada. banyak konsep yang nak disamakan dengan apa yang ada dalam bible. nampak tak permainan dia kat situ. nampak tak? tapi tak la semua salah, banyak je yang betul, tapi benda yang sikit2x tu boleh bawak kepada major misunderstanding (bagi yang takde ilmu). aku rasa. tapi taknakla i just feel ok with it n just terima je.

i see pluralism sikit, liberalism sikit. tak kisah la orang lain nak terbuka ke, terima je la tapi sipi-sipi ke. i was like; akidah kot. i would fight for it. tapi semangat untuk bersuara tu menurun. drained gila minggu ni. 

tibe2x terfikir, banyak-banyak soalan yang aku muntahkan kat dia tu kenapa? 


nak provoke ke? nak uji keislaman dia ke? nak tengok sejauh mana ilmu dia ke? nak tengok dia gugup dengan jawapan sendiri ke? nak nampakkan dia salah ke?


aku rasa selama ni aku quite arrogant dengan tutor aku sediri. tanya soklan macam banyak sangat je ilmu kat dada. padahal aku yang menuntut ilmu dengan dia. kojaq.

akhlak aku sebagai murid adalah sangat KO. -1 out 10 markah. i should have respect him at least, sebenar-benar hormat. i should be more sincere in seeking knowledge. bertanya sebab nakkan clarification, kepastian, tanya yang betul-betul nak tahu, bukan tanya soklan yang betul-ke-apa-yang-kau-cakap-tu-cer-explain-sikit-aku-rasa-kau-salah.

put aside apa yang dia ajar tu aku rasa cam pelik n lain dengan kefahaman aku selama ni. Prinsip taqwa yang Tuhan ajarkan adalah jangan pernah nak korek or question apa intention orang, jangan nak skeptikal dengan apa yang ada dalam hati orang. kalaupun mungkin betul dia nak perkenalkan islam yang 'baru' yang membawa kepada kefaham yang lebih 'bebas', let him (/the system be), bersangka baik baik pada dia (on my part)

tunjukkan akhlak yang baik dalam menuntut ilmu. be sincere to Allah. be humble. kalau kau rasa setiap explaination dia tak boleh nak feed ur mounting curiosity, cari hikmah ilmu tu pada Quran dan sunnah n orang yang lebih alim ulama dan ahli tentang bidang ni. bukan dwell dalam ego sendiri and berhujah pakai emosi. 

seriously malu gila dengan dia. reflect balik diri sendiri aku rasa aku ni emotional lebih. hujah on facta-based takde gak. huahua. walaupun mungkin dia tak rasa camtu tapi aku terasa la sendirik. rasa macam terjejas pulak repo sebagai seorang muslim.

hari ni gi tute dengan satu azam baru. cewah. lapangkan hati, be humble, dengar je apa yang dia nak cakap, fikir dalam2x sebelum nak mengamuk (read: debate). be wise, be wise.

tadi at the end of the class, tetiba dia tanya and particularly looking at me; 


'anyone would want to add up anything. like wrestling (metaphorically) on what i have just said or something?'


...

and no. i didnt take that as sarcasm pun. cuma mungkin dia pelik kenapa aku tak bersilat sangat hari ni :3

ok sekian untuk kutukan pada diri sendiri hari ini.





20130902

Lari

Bismillah


kalau dengan lari dari masalah tu menyebabkan kau rasa boleh lepas dari ujian tu, apa yang menyebabkan kau fikir Allah tak mampu timpakan ujian yang sama pada masa depan? lari lagi, mengharapkan ia menjauh dan hilang. Allah timpakan lagi ujian yang sama.

fa aina tazhabun?

Kalau dengan berlari ke arah sesuatu yang kau rasa boleh menenangkan dan menggembirakan hati kau, apa yang menyebabkan kau fikir Allah tak mungkin bagi kesempitan tu pada objek/manusia yang kau berlari kepadanya tu?

Ala bizikrillahi tatma innulquluub (13:28)

jauh sekali dari berkeinginan bersangka buruk pada Allah. muhasabah semula titik mula berbuat. lari, kenapa? mengejar, kenapa?

20130829

the road not taken.

Bismillah.


Truth is, aku tak suka pergi ke surau uni.

aku rasa sangat tak selesa dengan pertembungan antara lelaki daa perempuan kat satu-satunya entrance tu.

aku tak selesa atas sesama pandangan yang hinggap pada yang bukan mahram. cam poyo je kan. tapi tak suke.

i dont remember whether it is a hadith or just a saying, perempuan dilarang pergi ke masjid kalau bimbang kehadirannya di sana membawa fitnah. well, kalau orang tak rasa pun kehadiran, keberadaan aku kat sana sebagai fitnah, hati aku sendiri yang kuat dilanda fitnah (read:ujian).

bukan salah sesiapa pun. tak berniat untuk mengancam niat dan apa yang berada didalam hati sesama seislam.

ijtihad aku pada diri sendiri, untuk tak pergi. i just dont want to taint my ibadah with the thought or feeling other than Allah. sebab aku sendiri pun tak mampu lindung diri dari kejahatan yang datang dari dalam dan luar dari hati sendiri. benar-benar berhajat pada Allah.

so it's better to stay away. 

same goes with other jahiliyyah and other form of rebellious acts.

kalau determine tak nak buat. jangan dekat pun jalan yang bawak kepada dosa tu.


20130729

ikhlas

Bismillah


Malam tu begitu tense. semua orang semacam off guard, kecuali a few yang memang aku pasti tenang dan hati-hati dalam berkata-katanya. tiba-tiba  terkeluar ayat ni dari mulutnya. yang terpaling aku ingat.

Allahu Allah..

hati aku tiba-tiba terasa sakit. literally. berdenyut. kuatnya hentakan ayat itu..

tak tahu what went wrong.

sama ada kenyataan itu betul, ego aku tercabar. ataupun. terguris sungguh bila ikhlas dipersoal.

sedangkan ikhlas itu hubungan langsung Allah dan hambaNya yang tak terusik langsung oleh tangan manusia.

and it was in front of other people. again. mungkin ego yang terusik. rasa aib menyerbu masuk.

aku sentiasa sedar hakikat tak sempurnanya aku di mata sesiapa pun. always. tapi alangkah indahnya qudwah  itu jika nasihat itu berlangsung antara sahaja dia, aku dan Allah. alangkah.

hormat aku padanya luntur. langsung. hati mula mempersoalkan di mana batasan dengar, ikut dan taat.

berjumpa bermacam perangai manusia yang pelbagai sentiasa menyedarkan aku siapa ilah sebenar.

adalah sesuatu yang bodoh untuk berhenti mencari Tuhan disebabkan jeliknya akhlak manusia. 

semoga Allah menyelamatkan aku dari kejahatan makluk dan para makhluk pun Tuhan selamatkan dari kejahatan aku.

amin.

20130727

defensif

Bismillah.


Selalu sangat orang kata dont judge a book by its cover.

jangan judge orang dari appearance dia, akhlaq dia, lingkungan sahabatnya,

tapi bukan ke faham dan ikhlas tu buahnya amal. berbuat. bergerak. berangkat?

berbuat, bergerak, berangkat mengeluarkan diri dari circle of taghut and jahiliah. 

ikut la pace kau lambat ke cepat. asal kau buat.

So tell me what is truth?

(2:208)

20130725

beautiful

Bismillah.


dia berteleku di sisi katil.

katanya; hatinya redha. semangatnya kental. azamnya kuat.

lalu dilemparkan segala senyuman yang ada pada dunia.

hatinya juga menyeru, 'Tuhan, aku terima'

terduduk di situ.

perlahan-lahan. air mata itu jatuh mengalir.

i wish u well, ye broken soul.






20130724

Rahmah

Bismillah.


when something bad happened in my life, i tend to ignore and do not think (much) about it. pada satu sisi lain bagus la. kot. bila kepala otak dan hati tak terbeban dan terikat dengan hal dunia yang menyesakkan. hati ini yakin Allah lah yang pegang segala hidup aku. setiap saat. Allah tak pernah berlaku zalim pada makhluk Dia. aku yakin itu. sangat yakin. Allah itu Ar-Rahman, Ar-Rahim. tiada batas pada rahmat untuk seisi penduduk langit dan bumi. cuma nikmatnya mungkin diselimuti musibah dan bencana yang aqal tak mampu meneka. 

the trick is, Allah itu mengikut persangkaan hambaNya.

cuma terkadang emosi dan nafsu menjadikan hakikat tu kabur dan meletihkan hati.

tazkirah terawih a few days ago begitu menyentakkan hati. bila dia cakap hidup adalah ujian. untuk Allah lihat siapa di kalangan hambaNya paling terbaik amalannya (Al-Mulk:2)

it made me think hard, apa tujuan aku selama ni? apa yang aku nak kejar? 

terasa dunia ini sangat melelahkan. bahagia dan sukanya terlalu sekejap. yang palsu itu sangat ecstasy. yang menyibukkan dada itu begitu addictive. berlumba-lumba untuk memuaskan nafsu yang tak pernah ada hujung. it's a pure struggle n and jihad untuk jadikan Allah sebagai satu-satunya ilah teragung di tengah-tengah tarikan dunia yang berlegar-legar t.t

rasa syukur sangat bila dapat peringatan simple yang sangat basic. peringatan yang mengikat semula kepercayaan dan akidah dan hakikat hidup. sometimes tak perlu pun pengisian berat dan basah yang mengalirkan air mata untuk sedarkan hati yang layu. cuma perlu usaha gerakkan mata hati untuk lihat dan fikir yang selama ini keras, kaku, menafikan untuk hidup.

fikir, tadabbur, reflect, hayati kisah hidup sendiri.

memenuhkan hati dengan rasa syukur atas segala rahmah (in disguise) yang Allah turunkan.

tapi, sebenarnya jauh beza bila kita berkata tentang tak kisah, malas nak fikir and redha. jauh benar.

aku ingin benar merasa yang redha itu.


mukhlisin


Bismillah


i have to make this one decision secara cepat. memilih salah satu rencana terbesar hidup. 


tapi mati benar-benar pasti lebih besar. Hari berbangkit menghadap Allah adalah hal yang lebih-lebih pasti Maha Besar dari segalanya.

rasa ralat sebab tak betul-betul follow up dan iring setiap keputusan tu dengan mintak petunjuk dari Allah. It's like exam la, bila kite rasa dengan study tu la menjadi nadi berjayanya kita.

tapi dengan Allah, dengan istikharah tu la menjadi nadi berkatnya hidup fiddunya wal akhirah.

ada satu rasa cuak dan paranoid. eh dah dua rasa tu. zzz. bila tak betul-betul mintak guide dari Allah, and hanya ikut kepala dan nafsu sendiri. ia sangat berpotensi dan berisiko maha besar menjadi benda yang Allah tak redha dan berkati.

bila kita istikharah,  ia merupakan satu benda yang sangat terbeban di dalam jiwa, bila segala-gala pengharapan selain dari Allah wajib dan harus segera diputuskan. tiada satu pengharapan pun yang boleh disandarkan pada makhluq yang tidak selayaknya.

tapi beban tu akan jadi nikmat kalau hati tu redha dan cinta.

Hati yang masih diikat-ikat dengan segala tarikan dunia akan dapati sukarnya dan lelahnya perjalanan  menuju Allah.

Haih. berat, berat..

t.t


20130722

Ramadahan 3.0

Bismillah


Malam ini terasa sikit malam ramadhan. Hoi lambat gila nak masuk gear. padahal puasa nak masuk dua minggu dah. t.t

Di momok-momokkan dengan kata-kata betapa ruginya Ramadhan yang disia-siakan. it is scary to think that you wont be able to feel the ruh of the Month. scary sebab aku sekarang masih mencari-cari.


mencari-cari tujuan kenapa aku buat benda yang aku buat.

mencari-cari Allah sahaja satu-satunya ghayah untuk aku berpegang kuat pada setiap gerak aku

mencari-cari nilai atas hakikat hidup yang sebenar-benar.

mencari-cari kenapa, kenapa, dan kenapa.


Malam ni terasa best sebab masa imam baca surah dalam solat isyak i could identify surah tu surah apa. im a happy, happy girl :] tu pun sebab ada perkataan-perkataan arab yang i am quite familiar with. masyaAllah, Allah baru bagi sikit. sipi-sipi  je rasa nikmat faham Al-Quran. alhamdulillah, alhamdulillah. baru rasa khusyu' sikit. sikit la. 

first rakaat tu pak imam baca surah Al-Baqarah, start dari ayat 30 onwards. cerita tentang Allah lantik manusia sebagai khalifah, kesombongan syaitan and how Adam and Hawa were expelled from Heaven. 

rakaat kedua imam baca ayat dari surah Ali-Imraan, ayat 183 onwards. Allah firmankan tentnag kewajipan puasa, rukhsah, hikmah Al-Quran danRahmah serta  kedekatan Dia pada hamba-hambaNya.

MasyaAllah. It's so refreshing. Kalaulah dapat hafaz semua surah dalam Quran tu mesti best. just like the sahabah, the quran tu engraved in their hearts. kadang-kadang rasa overwhelmed sebab ayat-ayat Quran tu terlalu banyak, each and every word and verse tersimpan banyak-banyak sangat wisdom and gems, but yet aku tak mampu nak simpan and hadam semuanya dalam hati. haih.

jatuh cinta dengan atmosfera terawih dekat Melbourne Madina, the place where i do my terawih every now and then. dorang buat 8 rakaat je, after 4 rakaat dorang selitkan tazkirah tentang surah-surah yang di-recite masa solat tu. suka sangatt. yang memberi tazkirah sangat ahli dengan tugasnya. sangat berpengetahuan. sampai berjaya menimbulkan semangat aku untuk kahwin dengan orang yang pandai macam dia. nanti hari-hari bole dengar dia cerita dan ajarkan anak-anak pasal Quran. motifsangatokbye. 

eh serious ni.


20130716

One

Bismillah


do you know how not genuine your feeling is when you are physically and emotionally attached to people?
i was born as an introvert and just figured it out recently. sedihnya. baru kenal hakikat diri sendiri after 20+ years. before this i thought myself as having minor dyslexia or something for being too passive when interacting with homo-sapiens. lulz. 

manusia unik. that includes me. Alhamdulillah. 

i don't understand how people could get too attached to another fellow human being. i just dont understand. i dont feel like sharing what's in my heart and mind except things that related to da'wah. maybe because my personal space is waaaaaaaaaaaaay to BIG. or maybe because manusia tak layak pun untuk diadukan segala rintihan dan kesedihan or even kegembiraan melainkan ianya hanya layak dinisbahkan kepada Allah semata-mata. semua nikmat dan bala' pun datang dari Dia. 

why bother cari manusia untuk curahkan segalanya?

genuine is; bila fikiran dan perasaan kau hanya dipengaruh diri kau sorang-sorang. of course boundary-nya adalah syariat and Quran and sunnah. kita dah punya terlalu banyak suara-suara yang membisik-bisik ke telinga (yes, that includes you, syaitan). opinion dan stand sendiri tak sepatutnya dicorakkan otak dan fikiran-fikiran lain yang bukan datang dari aqal, emosi dan mahu kau sendiri. 

cuba lah pisahkan diri dari suara-suara luar. fizikal-fizikal luar. emosi-emosi luar yang bukan kau punya. cuba.

rasalah cantiknya dapat tafakkur, indahnya berseorangan memikir hakikat diri. bebas dari segala-gala nya kecuali kehambaan pada Allah.

kau mungkin fikir kau tak kuat berseorang. rasa kesunyian bila tak bercerita. rasa goyah bila tak menyandar.

trust me, kau lebih dari itu.







20130712

:]

Bismillah


Seriously, I dont know which one hurts the most;

disakitkan perasaan oleh orang tanpa niat. Takpe kot. Mungkin tak perasan. Tapi sakit la jugak :)

Or

She/he knows that they are hurting my feeling. And they apologized.

It hurts, twice.

You aware that you are hurting others and you had fun with it? Seriously people?

Eh. Perlu ke compare pun at the first place?

Eh. Banyak pulak si setan ni mencucuk-cucuk. t.t tumbok lelaju sekor-sekor kang.

Semoga Allah selamatkan hati dari segala rasa benci, annoyed dan segala penyakit dalam dada yang pernah terwujud atas muka bumi ni.

Semoga Allah ampunkan dosa-dosa mereka dan aku juga.

Mujahadah, mujahadah. Ujian semua ni :)

by the way;

thank you a lot sangat-sangat sebab make me stronger emotionally, kebal to sick attitude, mujahadah untuk bersangka baik and paling-paling menyedarkan aku tentang Allah dan nilai hidup di mata Dia.

thank you.


20130702

Wudhu'

Right after makan i went straight to the toilet to wash hands and amik wudhu'. It was 11am n lambat lagi nak dhuhr.

I have to make wudhu'. I have to make wudhu'.

Terlalu banyak pencemaran hati, pencemaran mata berlaku dalam diri. Terasa urge yg sangat to wash it all away.

Dalam hadith rasulullah. Bersama air yang jatuh dari celah-celah jari dan muka, jatuh bersama dosa-dosa dan kesalahan-kesalahan yang terpalit pada kulit dan jiwa. Lottery hoi lottery! Orang bodoh je yg taknak appreciate wudhu'. Ye la jahil sebab takde ilmu.

Sambil feeling-feeling amik wudhu'. Berharap Allah tazkiah segala yang tercemar pada hari ni.

Tibe-tibe, sorang adik ni masuk.

'Akak amik wudhu' ke?'

'Haah'

'Nape? (Why; as in belum masuk waktu nape nak wudhu')

'Saje. nak menjaga hati, pendengaran, percakapan dari yang tak sepatutnya. Tehee' *rasa cam poyo je. Oh well*

'O. Kalau takdek wudhu' tak terjaga la eh?'

Teeet! Haah la. Apa beza ada wudhu' dgn takde wudhu'? Betul gak. Gua terkebil sendiri.

'Takla. Maksudnya bila kite tahu diri kite dalam keadaan suci kite lebih berhati-hati dan menjaga.'

Haa. Tu la yg nak cakap benornye. Walaupun at first cam terconfused dengan ayat sendiri. Haks.

I was at the walimah masa tu. Banyak sangat pencemaran, banyak sangat. Hati dan mata terutamanya. Aku rasa sayu sangat-sangat sebab terasa hati amat fragile n lemah. Sedih. Nak lari. Taktahu ke mana. Kalau lah Allah campak ke afrika tapi penyakit dada yang sama membuak-buak jugak dalam hati. What's the point?

Rasa nak nyorok dalam gua. Duk situ lelama.

Hanya mampu doa dan harap Allah sentiasa, sentiasa beri peluang untuk aku bersihkan hati selain dari Dia. Sebelum dipanggil datang menghadap :'(