20130130

Sign

Bismillah.


last week, as i was listening to the tafsir of Al-Baqarah ayat 208 (2:208), ustaz ada mention tentang masuk ke dalam kedamaian (islam) secara keseluruhan. and gosh! i dont remember which verses he referred to. tapi ustaz explained;


bila kite masuk ke dalam kedamaian islam (as-silmi) secara seluruhnya (kaaffah), masuknya kite dalam damai tu harusnya sampai hilang rasa takut dan rasa sedih.


then, as i was browsing on facebook, keluar status ni dari seseorang;


"sesungguhnya orang-orang yang berkata, 'Tuhan kami adalah Allah', kemudian mereka tetap istiqamah, tidak ada rasa takut pada mereka, dan mereka tidak pula bersedih hati
(46:13)


ok. itu sangat random. tapi takdek bende kebetulan dalam dunia. aite?

sign kedua.

then this morning, i listened to my all-time murabbi punya lecture; Nouman Ali Khan. he talked about nabi Musa dalam surah Al-Qasas. he mentioned about this one particular ayat. ayat yang menceritakan betapa sedihnya ibu Nabi Musa nak melepaskan baginda ke dalam sungai, untuk mengelak dari seksaan si firaun.

so, Allah pujuk ibu baginda dengan ayat ni;



"Dan kami ilhamkan kepada ibunya Musa, 'susuilah dia (Musa), 
dan apabila engkau khuatir terhadapnya maka hanyutkanlah dia ke sungai (Nil). 
Dan janganlah engkau takut dan jangan bersedih hati, 
sesungguhnya kami akan mengembalikannya kepadamu, 
dan menjadikannya salah seorang rasul'"

(28:7)



itu. SIGN KETIGAAAAA!

pastu i went all excited sensorang. kuikui. eh eh. macam familiar je ayat ayat ni. aku bermonolog di dalam hatiku. cewah. *sambil mata bersinar-sinar*

pastu aku cube linked ke-random-an ketiga-tiga ayaat yang aku jumpa tu. link lagi dengan kondisi hati yang merosot. barulah all these ayaat make sense :'(

ustaz salam n ustaz nouman explain maksud takut dan sedih tu dengan maksud yang exactly sama. dorang ni ngaji Quran sesama ke ape ntah? 0.o masyaAllah. nak tunjuknyanya fikrah Al-Quran tu yang menyamakan cara fikir maknusia.
 

takut tu maksudnya: takut dengan masa hadapan yang tak tau apa akan jadi.

sedih tu maksudnya: sedih dengan segala peristiwa yang dah lepas. 


terang, jelas, lagi bersuluh.

nak sign apa lagi?

20130129

fragile

Bismillah


i hate this feeling. i hate this feeling. i hate this feeling.

wallahi.

i want to be that girl. yang rela segala  kenikmatan dunia di tarik semula,

kalau dengan sebab nikmat itu lah dunia menjadi kesayangannya,

melebihi Tuhan.

desperate much.

:'(

20130128

Giving up

Bismillah
Hari ni kami bincang tentang kaaffah (keseluruhan)
Yaayyuhallazina amanu
[wahai orang beriman]
Udkhulu fissilmi kaaffah
[masuklah ke dalam kedamaian secara keseluruhan]
Wala tattabi'u khutiwatisy syaitan
[dan janganlah kamu ikut langkah langkah syaitan]
Innahu lakum aduwwummubin [sesungguhnya bagi kamu, ia musuh yang nyata]
[2:208]
I dont know. Somehow bile bercakap cakap tentang ayat ni. Aku terfikir. Seberapa seluruhnya aku dah masuk dalam agama Allah ni? Spiritually, emotionally, physically?
Aku perasan, kononnya dah banyak benda aku give up untuk Allah. NOT.
apa lagi yang aku tak serahkan pada Allah? 
Mesti ada lagi. Tapi tak tahu apa?
Cukup ke penyerahan diri secara mutlaq pada Dia?


20130125

o my men!

Bismillah

hari ni melapangkan masa mendengar khutbah solat jumaat walaupun ade kelas going on masa tu. alo sejam jek. kelas tu dua jam, lepas habis dengar khutbah segere la bergeletik lari ke lecture hall. hew. teringat ada sorang akh ni, dia pernah cakap satu benda ni. tapi dia tujukan pada brothers. tapi saje nak perasan ia ditujukan kepada aku. kuikui. die cakap la pasal isu budak lelaki yang cari reason untuk tak ke solat jumaat due to class and everything. aku pun ade jugak blur blur pasal isu ni. whether nak gi kelas ke nak solat. duh! tapi. tepuk dada tanya iman la kan.

dengan lantang. brother ni cakap. i dun remember exactly pebenda yang dia cakap tu. tapi gist dia lebih kurang cani la kot.


"bro, kalau kau ada kelas masa solat jumaat, aku cadangkan kau ponteng kelas tu and pegi solat jumaat bro. ko duduk dalam kelas tu pun takkan dapat apa. tak berkat bro!"


 pastu saje dia nak menggedik kot. lantas menambah;


"..time ni la (solat jumaat) kan kau rajin nak gi kelas. padahal bape banyak kelas lain kau boleh monteng"


lol. ganas betul bahasa brader sorang ni. tapi stret to the point la mesej tu. sampai. alhamdulillah. 

tak berkat. it striked me the most. even though patut nye budak lelaki yang patut sentap,

tapi terasa la jugak. berapa banyak keberkatan akhirat yang terlepaskan sebab nak kejar dunia.

tsk. *jarikuiskuistanah*

anyway, hari ni. aku rasa a bit disappointed dengan isi khutbah yang disampaikan. it was good, alhamdulillah. masyaAllah. khatib tu cakap pasal shahadah. secara briefly. dia repeatedly cakap yang dia tak bersedia nak bagi khutbah and tak prepare apa apa pun. so the tajuk yang dia cakap tadi die pick randomly dari kepala nya.

bagus la. peringatan tu. bagus.


Fazakkir, inna fa 'atiz zikra.  
[maka berikanlah peringatan. sesungguhnya peringatan itu berguna]

peringatan yang sepatutnya mengkobarkan azam dan semangat untuk menjadi hamba dan khalifah Ar Rahman

peringatan yang sepatutnya membuka minda. melangkau dunia islam di luar yang menggelupur menderita dipijak jund kafir laknatullah.

peringatan yang sepatutnya mengetuk kepala-kepala yang leka mabuk. betapa ummah sedang tenat disembelih jahiliyyah.


takde. just a plain facts of shahadah.

maybe im expecting too much from the khatib.

maybe.

aku raikan je fitrah manusianya yang tak sempurna.

aku raikan je the fact that dia dah berusaha (mungkin) memberi khutbah sebaik mungkin.

tapi sampai bila?

aku yaqin ada hikmah yang Maha Besar dari Tuhan, yang tak terjangkau kepala otak maknusia yang kerdil dan hina ni, bila dia menetapkan bahawasanya Jumaat yang suci ini dikhususkan kepada para lelaki untuk mendengar peringatan. 


peringatan kepada taqwa.


bila memikirkan betapa para rijal islam selesai solat sunat jumaat dengan fikiran kosong.

sedih.

ottoke?















20130121

Orthodox

Bismillah

Melihat orang orang. Cara orang bersosial. Cara orang hidup. Cara orang being terbuka dengan semua orang. Cara orang mesra dengan orang.

Kadang kadang terdetik.

Teringinnya nak jadi macam tu. Buat macam tu.

Mesti cool kan.

Come on. Duduk oversea kot. Open up la sikitt.

Kawan kawan je. Chill la.

Yes yes.

I know that syaitan is whispering to me.

20130111

Helpless

Bismillah

Sumpah. rasa tak tertolong everytime.

Mungkin Allah nak ajar;

pergantungan semata mata tu hanya pada Dia

Kekuatan untuk taat tu hanya datang dari Dia

Dakwat dah kering. Pena pun dah terangkat.

Takpe. Keep going.

Allah sees it all.



20130107

Letting go

Bismillah

Someone asked me;

Macam mana nak berlapang dada?

I replied;

When u learn to let go of something.

...

Then i realised

Sebenarnya banyak lagi benda yang aku sendiri masih tak (nak) lepas.

And the bad news is. i cling very tightly to it.

Until now.

God.

t.t