20130130

Sign

Bismillah.


last week, as i was listening to the tafsir of Al-Baqarah ayat 208 (2:208), ustaz ada mention tentang masuk ke dalam kedamaian (islam) secara keseluruhan. and gosh! i dont remember which verses he referred to. tapi ustaz explained;


bila kite masuk ke dalam kedamaian islam (as-silmi) secara seluruhnya (kaaffah), masuknya kite dalam damai tu harusnya sampai hilang rasa takut dan rasa sedih.


then, as i was browsing on facebook, keluar status ni dari seseorang;


"sesungguhnya orang-orang yang berkata, 'Tuhan kami adalah Allah', kemudian mereka tetap istiqamah, tidak ada rasa takut pada mereka, dan mereka tidak pula bersedih hati
(46:13)


ok. itu sangat random. tapi takdek bende kebetulan dalam dunia. aite?

sign kedua.

then this morning, i listened to my all-time murabbi punya lecture; Nouman Ali Khan. he talked about nabi Musa dalam surah Al-Qasas. he mentioned about this one particular ayat. ayat yang menceritakan betapa sedihnya ibu Nabi Musa nak melepaskan baginda ke dalam sungai, untuk mengelak dari seksaan si firaun.

so, Allah pujuk ibu baginda dengan ayat ni;



"Dan kami ilhamkan kepada ibunya Musa, 'susuilah dia (Musa), 
dan apabila engkau khuatir terhadapnya maka hanyutkanlah dia ke sungai (Nil). 
Dan janganlah engkau takut dan jangan bersedih hati, 
sesungguhnya kami akan mengembalikannya kepadamu, 
dan menjadikannya salah seorang rasul'"

(28:7)



itu. SIGN KETIGAAAAA!

pastu i went all excited sensorang. kuikui. eh eh. macam familiar je ayat ayat ni. aku bermonolog di dalam hatiku. cewah. *sambil mata bersinar-sinar*

pastu aku cube linked ke-random-an ketiga-tiga ayaat yang aku jumpa tu. link lagi dengan kondisi hati yang merosot. barulah all these ayaat make sense :'(

ustaz salam n ustaz nouman explain maksud takut dan sedih tu dengan maksud yang exactly sama. dorang ni ngaji Quran sesama ke ape ntah? 0.o masyaAllah. nak tunjuknyanya fikrah Al-Quran tu yang menyamakan cara fikir maknusia.
 

takut tu maksudnya: takut dengan masa hadapan yang tak tau apa akan jadi.

sedih tu maksudnya: sedih dengan segala peristiwa yang dah lepas. 


terang, jelas, lagi bersuluh.

nak sign apa lagi?

No comments: