20130201

Apologi kepada Sahara

Bismillah arRahman arRahiim

Sekarang kalut orang dok citer pasal drama sahara yang sangat konroversi ittew.

Bagusla orang sangat concern tentang benda jahiliah centu.

Masa aku tengok first time trailer drama pun rasa nak wek wek (read:muntah) sangat. Sangat tak islamik gitu. Menyumpah sendiri dalam hati kecilku. Cewah.

To be fair, n tak nak lupe daratan, tak perlu kot aku nak rasa disgusted sangat dgn drama tu. Sebab aku pun dulu pernah berada dalam kelompok jahiliah camtu.

And i enjoyed it. Campur lelaki perempuan macam xdek pape yg berlaku.U know masa remaja remaja dulu. Takdek arah tujuan. Takdek orang pun nak tarbiah ke, panggil datang usrah ke. Ustad ustajah pun hanya mengajar agama buku teks semata. Tak rasa fikrah islam as a whole. Takdek pape. Syaitan pun memperindah apa yang aku buat dulu.

And aku tak tahu pun dulu bahawasanya percampuran lelaki dan perempuan tanpa batas dan tanpa keperluan syarie'e tu sekotor dan sejijik kite duduk sekandang dengan kekawan khinzir. Sumpah blur. Rasa seronok n rasa cool je sebab ramai kawan. Cet. Rasa macam hot stuff pun ada sebab ramai nak kawan dengan saya (muntah sebakul). Eh. Neraka lagi panas la. Wuwu.

As time goes by. Bila tarbiah Allah datang menyerang. Cewah. Mula nampak kekotoran tu.

Yela bila hati dah memang kotor, benda kotor yang ter colet (read:stained) kat hati pun tak rasa pape.

Bila Allah simbah dengan maghfirah dan hidayah dia dalam hati yang lekit dan hitam tu, sampai bersih sikit, alhamdulillah, baru perasan dan nampak bertapa laghanya benda tu.

Alhamdulillah. Rasa disucikan. Seperti Allah menarik tangan aku keluar dari lumpur jahiliah yang hitam melekit dan slimy itu :'(

Pastu Allah suruh mandi dengan usrah. Pehe dok. Pehe dok?

Not to say sekarang dah bersih dan beriman sekilat para nabi. Tak. Dengan dapat rasa jahiliah tu sendiri adalah satu rahmat dari Allah. Sekarang dapat la bezakan mana tu dosa mana tu pahala. Sekarang bertujuan la jugak hidup ni. Bertujukan akhirat. Alhamdulillah.

N sekarang pun masih nak merangkak rangkak lagi nak kejar redha Allah tu. Susah woo. Setan berlumba lumba kiri kanan depan belakang nak hasut masuk neraka. Wuwu. Allah, tolong. Ggahh! D':

So nak cakapnya. Orang orang dalam drama sahara tu tak pehe (read:faham) pun yang dorang buat tu dosa (really?) Diorang takdek kefahaman islam tu. Caner dorang nak buat drama yang syariah compliant pun?

So nak cakapnya. Kesian la kat dorang ni. Diorang tak faham lagi fikrah islam yang syumul tu apa.

N nak cakap jugak (eh, tulis) yang, MANA ORANG ORANG NI TAK AJAK DORANG USRAH! Tau nak kecoh jek.

Marah benar saya!.

Eh. Tapi being kecoh itself is a form of dakwah jugak, right. Fine.

Baik pengarah,pelakon, penerbit, krew produksi TV, tukang mekap, dan segala badan yang meluluskan penayangan drama tu semua tak faham lagik. Kesian la dorang.

Ni sume sume ni kenek usrah kan dulu ni. MasyaAllah.

Selagi dorang tak ditarik dan difahamkan dengan kefahaman islam tu, xpayah kot nak merasa diri sangat suci dan sangat bertaqwa tahap mokhsya kalau dakwah amanah Allah ni pun masih tak disampaikan lagi ke dalam hati-hati kosong mereka, yang tercari-cari Tuhan sendiri.

Indeed. Jalan ni sumpah panjang.

Aigo. Sakit jantung. Oh.

No comments: