20130211

Stop giggling, would you?

Bismillah


Nouman Ali Khan pernah cakap dalam satu talk ni how gedik perempuan is, in reality. Gedik yang kadang-kadang diorang (ehem, kami) sendiri pun tak perasan kalau kami sedang gedik-ing. I was like, O my God, like seriously, apa yang dia cakap sangatla betul n i could not agree more, trust me, being a perempuan for like almost 23 years, i know how does it feel; sama ada aku sedang gedik dalam keadaan sedar separa sedar atau pun luar sedar. zzz.

and dia ada stress part di mana perempuan ni suka giggling much. dalam basa melayunya macam gelak 'ihik-ihik-kind-of-gelak' kadang-kadang takde benda yang kelaka pun nak giggle. die macam bengang gila dengan orang puang yang macam ni. hew. i dont know apa efffect nya pada gegendang telinga lelaki bukan mahram yang mendengar perepuan giggles. tapi kalau ada pendapat yang cakap suara perempuan tu aurat and tak boleh dialun-alunkan tanpa keperluan mendesak, apatah lagi nak giggling-giggling bagai.

Aku senanya annoyed jugak dengan diri dan kawan kawan perempuan yang suka ter-giggle tanpa keperluan dan arah tujuan. i iz annoyed especially, masa ada kuliah agama, talk, daurah, seminar or whatever yang ada percampuran dengan lelaki or lelaki sebagai speaker, perempuan giggle. and aku akan menjadi lagi annoyed bila tak kelako pun apa yang speaker tu cakap, tapi still nak giggle for no reason. kecuali la kalau ustaz tu kelako nak mati, ok la kot. di mahafkan.

terinagt ada sorang sister ni, dia ni hebat dan amat la tangkas berdakwah dan tarbiah. tapi dia ni kalau cakap dengan ikhwah (brothers) dia akan mengganaskan mukanya n cakap macam nak gaduh. tapi kalau duduk sesama sisters dia ni sangat-sangat la mesra, lembut n suka buat kelako. ok ni nak giggle ketawa berdekah dekah pun takpe. semua pompuan. tapi sangat tak sopan la wei sisters gelok gitu. hewhew.  sampai la ada sorang brother ni terasa (read: hurt) n tuntut sister ni apologise kat dia for being harsh n rude (from his kind of view) to him. i was like. gila tak gagah mamat ni. garang sikit pun nak kenek mintak mahap. aigo.

so cannot brain this one ady -.-

sila lah faham. sister tu sedang bermujahadah dengan gigihnya nak jaga hati dia dan hati kaum lelaki yang dia dealing with. cume. mungkin over sikit cara dia. kot.

mungkinla. MUNGKIN. dengan giggle tak tentu hala ni membuatkan kite nampak comel. di telinga dan mata lelaki. mungkin.

tapi seriously tak comel kalau dengan benda tu la yang menyebabkan hati dorang rosak dan berpenyakit dan lalai dari ingat Allah.

serious. tak comel.


No comments: