20130323

of His Grace

Bismillah.


If u think u could live without Allah, you are screwed. totally.

as i browse thru instagram, i came across into many (not so) shocking pictures.

muslim women in sleeveless shirts.

percampuran lelaki perempuan yang maha hebat

hijabless muslim.

westernized souls

the list goes on.

and i. happily (read: mabuk-ly) living in my own world.

jadah.

WHY LA PEOPLE U DOING THESE? WHY?

WHY LA U?

guilty sneaked into me. it's not pleasing at all.


20130318

Melbourne.

Bismillah

I wish i could be more honest in writing and burst out everything. but i just cant. too many stalkers out there yang i have to beware of. bajet tahap giga -..-

sambil berjalan ke laiberi hari ni. sambil dengar Outlandish. sambil menyusup kat tengah tengah jalan dalam keramaian orang. sambil kesejukan disapa angin melbourne. sambil mata melilau tengok bermacam gaya orang-orang. bandar ni terlalu cantik. the atmosphere, the wheather, the people. almost perfect :')

Alhamdulillah

'course. syurga Allah itu jauh berganda lebih indah.

i love melbourne :) 

setahun lepas. perjalanan ke uni sangat suram dan sunyi. walaupun banyak pokok dan bunga cantik menemani perjalanan ke sekolah. berubah rubah keadaan sepanjang 4 musim. subhanallah. sangat cantik. tapi tak rasa pun perasaan yang terasa hari ni. setiap hari ulang-alik berjalan ke uni dengan perasaan runsing. Allah dah bagi perhiasan cantik-cantik tapi tak bother lansung untuk mengamati.

sampai satu hari ni. aku marah diri sendiri;


kenapa taknak lihat alam sekeliling yang Allah da bagi ni? kenapa nak take it for granted? kenapa nak penuhkan kepala dengan benda yang menyedihkan if u could choose to be happy?


ok rasa pathetic. upon whatever reason, rational ke tak, relevan ke tak, regardless salah siapa dan sebab apa, i deserve to be sad and feel sad about it.

This place is too beautiful. but not the things happening in it.


awesome family: checked

good money: checked

superb house: checked

superb tarbiah: checked

superb education: checked

superb uni: checked
 
awesome akhawat: checked

ketenangan: error


..hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram. [13:28]


you could have all the nikmat in the world. tapi ketenangan tu. tetap Allah yang punya.











20130312

naive

Bismillah


I came across this quote n twitter, 'bersangka baik lah walau kelihatan bodoh'. wrote by a famous rocker yang dah jadi baik.

the first time i read it, i was like; what the ? nak bersangka baik pun ada limitnya. based on setting masa, tempat, orang, pengetahuan, yada yada. tak yah la sampai nak jadi nampak bodoh.

tapi lama-lama nampak la logik benda tu. logik sangat. dengan akal yang terbatas sebagai hamba.

tak dapat di teka motif, niat, tujuan seseorang untuk berbuat sesuatu. walaupun perlakuan itu membuatkan mata dan hati yang melihat merasa 'sesuatu'.

dari rasa 'sesuatu' itu, syaitan pun mencucuk dan membisik hati untuk berasa syak dan merasa diri lebih baik :'(

perkara terbaik yang boleh dibuat untuk jaga kesucian hati (yang tak berapa nak suci) ni adalah    memikir tentang Pengasih dan Penyayangnya Allah.

memikir bahawa kedudukan orang yang dipandang pelik  itu mungkin berganda  lebih tinggi di sisi Allah dari diri sendiri.

ikhlas amalnya mungkin sangat lebih di redhai Tuhan dari diri sendiri

Niat berbuatnya hanya dia dan Tuhannya sajalah. biarlah. tak perlu cemarkan hati.

serbu otak dengan aib dan dosa sendiri.

sila lah malu kerana punya masa lagi untuk bersangka-sangka sesama saudara seakidah sendiri.

Allah tu melihat, tahu?

I'd rather be stupid dari dipersoalkan dan dipertanggungjawabkan Allah tentang apa ada di balik hati itu di hari Pengadilan nanti.

tsk.

20130310

$

Bismillah

Last year adalah tahun yang sangat fragile for me; financially.

Setiap bulan akan semput memikirkan adakah sempat duit baki yang tinggal after dah bayar bill, rent, groceries n stuff guna untuk survival ke bulan seterusnya. Siap buat bajet belanjawan sampai hujung tahun segala bagai which aku tak pernah langsung buat seumur hidup sebelum ni. Ggah. That's how serious my financial crisis was. The budget was really tight. Nak beli cekelat cadbury $3 n bubble tea $3.80 pun fikir sepuluh kali. Anyways, xperlu pun benda benda tu untuk hidup. Kan? u.u 

Ai sangat respek dengan orang yg mampu save duit scholarship untuk kawin or beli kete or travel. Gosh! How did u gais managed to do that?

Alhamdulillah Allah tak pernah biar perut kosong atau skip meal regardless bape sen je tinggal dalam akaun. Alhamdulillah alhamdulillah..

Mungkin it's my fault sebab tak reti jaga cashflow n merancang duit dengan baik. Mungkin. Allahualam. TAPI I MADE IT THRUUUUU SAMPAI BALIK MESIA! hoyeah. Alhamdulillah. Sangat risau kalau tak cukup duit nak beli tiket balik mesia. If it does happened, akan tertinggal baaaaanyak sangat program n usrah masa summer kat mesia. Which, horror la benda tu. Gugu.

Summer holiday ni macam; either u brake it or u make it; tarbiah-wise. *background guruh sabung menyabung*

Sampai terfikir at one point takdek harapan da nak balik mesia taun lepas bile tengok balik belanjawan 2012. Tapi Allah tu kan Maha Kuasa. Maha Perkasa. Penjaga langit dan bumi. Pemilik seluruh kekayaan dan perbendaharaan alam. Setakat tiket balik mesia n melben tu just a piece of cake tahap infinity for Him la kan. Subhanallah.

MasyaAllah. I feel blessed :')

Allah memang Pembuka rezeki dan Pelapang rezeki makhluq. Xperlu runsing kot eh kalau takdek duit lepas ni? Allah da tetapkan siap siap rezeki setiap sorang. Come with right intention n right effort, Dia akan permudahkan semua. Maybe tak kuat financially, tapi maybe Allah kurniakan kuat spiritually n mentally.

Sorang kawan pernah buat lawak (bosan) kalau potential calon suami tahu how much loan kite (girls) ngan MARA, for sure depa tak berani masuk meminang. Satgi kenek bayar semua loan bini. Huahua. Kejam ok.

Lelaki osem yang beriman jek tak menilai semua tu. Eheh.

Okbye.


20130308

Obat

Bismillah

Kalau terasa geram dalam hati, istighfar.

Kalau terasa jengkel dalam hati, istighfar.

Kalau terasa nak membangkang setiap perkataan orang, istighfar.

Kalau terasa nak merendahkan manusia, istighfar

Kalau terasa diri mulia, istighfar.

Kalau terasa akhlaq manusia lain buruk, istighfar.

Kalau terasa diri sendiri je yang betul, istighfar.

Kalau terasa nak benci, istighfar.

Kalau terasa nak renggang, istighfar.

Kalau terasa nak menyalahkan, istighfar.

Kalau terasa dengki, istighfar.

Kalau terasa hati itu dah lost;

Keep calm and istighfar.

ketahuilah syaitan dan bala tenteranya, baik yang berkuda dan berjalan kaki itu;

sedang berperang hebat menghancurkan hati anak Adam.

Istighfar istighfar istighfar. Setiap saat.

Ubat dari Allah.

Untuk hati yang sakit dan tenat.