20130310

$

Bismillah

Last year adalah tahun yang sangat fragile for me; financially.

Setiap bulan akan semput memikirkan adakah sempat duit baki yang tinggal after dah bayar bill, rent, groceries n stuff guna untuk survival ke bulan seterusnya. Siap buat bajet belanjawan sampai hujung tahun segala bagai which aku tak pernah langsung buat seumur hidup sebelum ni. Ggah. That's how serious my financial crisis was. The budget was really tight. Nak beli cekelat cadbury $3 n bubble tea $3.80 pun fikir sepuluh kali. Anyways, xperlu pun benda benda tu untuk hidup. Kan? u.u 

Ai sangat respek dengan orang yg mampu save duit scholarship untuk kawin or beli kete or travel. Gosh! How did u gais managed to do that?

Alhamdulillah Allah tak pernah biar perut kosong atau skip meal regardless bape sen je tinggal dalam akaun. Alhamdulillah alhamdulillah..

Mungkin it's my fault sebab tak reti jaga cashflow n merancang duit dengan baik. Mungkin. Allahualam. TAPI I MADE IT THRUUUUU SAMPAI BALIK MESIA! hoyeah. Alhamdulillah. Sangat risau kalau tak cukup duit nak beli tiket balik mesia. If it does happened, akan tertinggal baaaaanyak sangat program n usrah masa summer kat mesia. Which, horror la benda tu. Gugu.

Summer holiday ni macam; either u brake it or u make it; tarbiah-wise. *background guruh sabung menyabung*

Sampai terfikir at one point takdek harapan da nak balik mesia taun lepas bile tengok balik belanjawan 2012. Tapi Allah tu kan Maha Kuasa. Maha Perkasa. Penjaga langit dan bumi. Pemilik seluruh kekayaan dan perbendaharaan alam. Setakat tiket balik mesia n melben tu just a piece of cake tahap infinity for Him la kan. Subhanallah.

MasyaAllah. I feel blessed :')

Allah memang Pembuka rezeki dan Pelapang rezeki makhluq. Xperlu runsing kot eh kalau takdek duit lepas ni? Allah da tetapkan siap siap rezeki setiap sorang. Come with right intention n right effort, Dia akan permudahkan semua. Maybe tak kuat financially, tapi maybe Allah kurniakan kuat spiritually n mentally.

Sorang kawan pernah buat lawak (bosan) kalau potential calon suami tahu how much loan kite (girls) ngan MARA, for sure depa tak berani masuk meminang. Satgi kenek bayar semua loan bini. Huahua. Kejam ok.

Lelaki osem yang beriman jek tak menilai semua tu. Eheh.

Okbye.


No comments: