20130426

Ar-Razzaq : The Provider

Bismillah


the other day, masa baru balik dari uni, a chinese guy approached me.

"hei, u malaysian ke?"


it all started there. dia adalah volunteer untuk cari orang donate duit every month to this organization called ChildFund. they help refugees and needy people all across the globe. Dia pun dengan manis mulutnya promote la this thing. Siap cakap name aku sama dengan best friend dia kat mesia lagi. motif sangat, i try to avoid at first sebab masa tu kestabilan kewangan hampir mencapai tahap kritikal. punya la pujuk mamat tu nak suruh donate and berusaha gigih nak jugak nombor kad bank masuk dalam borang donation tu. bagi la alasan takde duit la, kad bank tertinggal la (which was true). 

dengan takdir Allah dapat jugak dia nombor bank akaun aku. -_______- 

the down side of being lembut hati (?). myGod. perasan.

pastu a few days after, i try to reach ChildFund nak kurangkan amount duit yang dorang akan tolak dari bank sebab that guy sendiri bitau amaun direct debit tu boleh di adjust mengikut tahap kekayaan dan kesengkekkan pen-donate. ohmyenglish. tapi tak berjaya because dia tak bagi  my donation punya number series (a system to recognise pen-donate). so tak boleh nak buat pape and the money akan ditolak every month hingga mencapai negative. (walaupun sebenarnya ke-negative-an duit tu boleh dihindari dengan jayanya kalau organize sikit) aku seorang yang sanagt loser dalam menyusun kewangan. SANGAT.

pastu hati mula dah bersangka-sangka yang bukan-bukan pada dia. siap bersumpah seranah dalam hati kat budak cina tu. dah la bagi message tak reply langsung. rasa kene tipu tahap terukkk. 

but then again. istighfar. 

tak kisah la apa niat dia. At least dia dah buat kerja kebaikan tu. takpela. ikhlaskan je la. benda dah jadi. Apa yang Allah susun tu la yang terbaik.

pastu. after a few weeks, Allah takdirkan jumpa dia kat Melbourne City. Dia tegur dulu. rasa flattered la jugak because he remembers my name after so long. NOT. aku buat muka garang kat dia. membebel-bebel kat dia about the number series. tak ade akhlak islamiah langsung. dia hanya kool dan mintak maaf. explaining things. tukar phone la, tak dapat message la, etc. 

tapi pastu, dia still tak bagi number series tu, and aku somehow tak dapat nak reach orang childfund tu. 

rasa tertipu. kali kedua.

pastu Allah takdirkan terjumpa number series tu kat transaction details dalam akaun. Alhamdulillah. rasa happy sangat. now da bole kurangkan amount duit yang ditolak dari bank every month. 

worst, i was planning to cancel the donation terus. busuk punye perangai. i know.

then in the middle tulis email nak bagi orang ChildFund, untuk cancelkan donation, terdetik sesuatu;



why ikin why? (A really BIG BIG why)



Allah dah mudahkan jalan kebaikan. kenapa nak lari?

terlalu miskin sangat ke sampai takde langsung portion untuk manusia lain?

yang beribu kali ganda lebih memerlukan. yang berganda lebih fakir?

Yakin tak ni Allah yang bagi rezeki?


"Barangsiapa meminjami Allah dengan pinjaman yang baik  
maka Allah melipatgandakan kepadanya dengan banyak.  
Allah menahan dan melapangkan (rezeki) 
dan kepada-Nya lah kamu dikembalikan."  

(2:245)


nangis.


No comments: