20130419

Suami

Bismillah.

lately, aku banyak dilanda dengan isu rumah tangga. especially yang baru nak masuk dan baru mula bergiat.

At this stage, kerisauan kami seusrahmate, kesepakatan kami (well, not all) bila memikirkan berkemungkinankah akan dapat husband yang tak faham tarbiah dan mengawal ketat kegiatan usrah kitorang secara aktif dan agresif?

*sambil tunjuk muka seriyus dan garang*


'kenapa lelaki ni susah nak dikejar dan ditarbiah?


i asked this silly question (silly ke?) to my murabbi. persoalan rethorical tu disambut dengan penuh hikmah dan comelnya oleh beliau;


...eh ada banyak je la lelaki yang join usrah..da da da *justification* da da da...ha.


fine.

tapi aku masih doubt dengan lelaki yang berusaha maintain iman tanpa tarbiah. doubt much. wah wah tak baik gila nak judge hati orang. hamboi. peluh. hebat la if they could do that. in other words, hebatla kalau baik dengan naturally tanpa ada usrah. ha gitu. sebab bagi aku kematangan dan kebijakan seseorang tu datang seiring dengan tarbiah dari Quran dan sunnah.

banyak kali da dengar cerita husband yang larang dan restrict kan bini mereka dari berusrah dan bertarbiah dengan riang gembiranya. aku mungkin bias. mungkin after da kawin bias aku juga akan berubah pada benda-benda baru. nehi. takmau. gugu. mungkin bias nya aku masa tu adalah kepada suami. wajib katanya ditumpukan, dari segala fardu kifayah yang lain. mungkin. hopefully not. ye mungkin ini adalah statement tak matang terbitan hati seorang yang belum kawin yang tak realistik. okbye.

suami tu nombor dua. tarbiah nombor satu.

wa bila menaip gempak sungguh guruh berdentum dentum. sekali Allah nak uji nanti kang. hamik. wuwu T___T

la yukallifullahu nafsan illa wus'aha.

tapi geram la ohoi pada suami semacam ini hei. suami yang tak bagi usrah. kalau tak mampu bagi pendidikan agama tu pada isteri tolonglah beri peluang mereka cari pahala di luar. please lah.

geramnya. geramnya.

tapi hari tu baru came across denagn satu ayat quran ni.

Allah ceritakan tentang isteri-isteri nabi-nabi yang tertinggal di seksa bersama dengan kaum yang derhaka, ISTERI NABI KOT. pendamping kepada golongan manusia yang Allah muliakan. boleh lagi tertinggal? bisa?

Allah takdirkan Asiah jadi isteri kepada manusia paling zalim atas dunia. tapi dialah yang paling dekat hatinya dengan Allah walau jasadnya duduk paling dekat dengan kemungkaran.

in the end it's not about with whom we are going to end up with.

akaun pahala dan dosa tak dikongsi pun dengan si suami.

Allah  nilai sendiri-sendiri amal. nafsi-nafsi.

kat akhirat nanti bole jadi si suami tu la orang pertama yang berlari jauh tinggalkan si isteri.

my point is; geramla dengan suami-suami yang tak bagi isteri usrah ni

or

hanya bagi isteri join tarbiah sipi-sipi celup kaki kat air.

suami jahil. isteri jahil. jadi apa?


No comments: