20130531

penyaksi

Bismillah


semalam masa nak solat zohor kat musalla, terserempak dengan dua orang pendakwah kristian yang masuk ke dalam surau. i met them last semester. we had a short discussions about religion and life. gua syak dorang datang sebab nak berlatih berdakwah kot. depa due orang dok situ at the corner. mancari orang tertentu untuk didakwahkan or at least have an open discussion dengan mereka.


so i did my own business. tapi dari ekor mataku (cewah), aku sedar setiap gerak dan jalan aku mereka perhatikan. dari saat aku bersiap ambik wudhu, soalt sunat, tilawah Quran. sedar sanagt mereka sedang tengok. wah ehsan benar aku dengan maknusia. dengan Allah ke mana ntah ehsannya. uhuhuhhuhukk :'(

ramai je muslim kat situ. tapi takdek orang yang nampak peduli dengan keberadaan mereka kat situ. tak bother pun nak layan. semua orang buat hal masing-masing. makan, tidor, baca Quran, solat sunat, dduduk zikir munajat, etc.

kehadirang mereka benar-benar mengganggu kesyahduan dan ketenteraman hatiku ini (agaga). terlintas kat kepala otak; 


dorang datang menyerah diri kot, pe lagi, g la dakwah! ikan dah depan mata 

(i thought myself as a cat in this monologue, excuse me. hew)


tapi bertangguh pulak. erm. nanti la. baca quran dulu. topup diri dulu- kata hati kecil aku kat sebelah kiri.

eh tapi. peluang ni tak selalu ada. bila lagi dapat jumpa dorang - balas hati kecil aku kat sebelah kanan.

zzz.

ok ok. now otak aku ligat berpusing, get ready macam mana nak explain rukun iman n rukun islam in english pada depa. ok semnagat! semangat! mind you, gua tengah baca quran masa tu ok. gila multitasking. tak khusyuk jadinya. 

pastu muazzin da iqamat. tak jadi. so solat la dulu.

sekali lagi aku aware; gerak aku untuk perbetul posisi solat diperhati mereka. terganggu lagi kekhusyukan untuk solat. dalam hati berdetik; harap-harap terbukak hati diorang kembali pada fitrah mereka. amin amin ya Rabb.

sedang-sedang asyik rukuk, sujud, tomakninah, berdiri teguk, duduk antara dua sujud, (dengan harapan solat yang dilihat membuka hati mereka), tiba-tiba aku tersentak; 


sepatutnya solat ni la benda yang diorang kena buat

sepatutnya pergerakan-pergerakan ni la yang diorang patut buat

this solat belongs to them as well!

tapi siapa yang ajak mereka pada Allah, siapa yang seru mereka, siapa yang jelaskan pada mereka?

Allah tanya nanti nak jawap apa :'[


peluh.


Allahu Allah. 

t.t


No comments: