20130604

I is funny.

Bismillah


Usai usrah, kitorang serumah bergegas ke airport. dengan tak sempat bukak telekung terus masuk kete. over sangat tau. kuikui. btw, my telekung is my new pyjamas. i put it on during usrah, study, tido (sometimes), etc. convenient gila. warm pulak tu sebab winter kan gap solat rapat-rapat, so rasa macam waste of time and energy asyik nak pakai, bukak balik, lipat, simpan, pakai balik. so yeah. hewhew.

kereta yang kitorang naik snagat fragile and semput. rosak here and there. kepergian secara tiba-tiba pun sebab risau dengan kestabilan dia untuk bergerak malam-malam. tapi dia (kereta) sangat-sangat berjasa pada warga daie di sini. buruk-buruk, eh, *cough* antik-antik *cough* pun berkorban banyak pada Tuhan.

masa atas high way, aku dah mula cuak n risau. kereta goyang-goyang, something wrong with the tayar, screw, whatever, mungkin. aku rasa insecure. rasa macam kereta boleh terburai bila-bila masa je on the spot.


aku: awak, cepat mengucap, istighfar ke.

housemate tengah driving: kenapa?

aku: ye la, mana tau tibe-tibe eksiden ke, ape ke. kete ni da la tak stabil.


senyap.

masa tu baru sibuk hati nak membetulkan niat segala bagai. aku masa tu like;


oh ok. set kan niat nak mati syahid. nak mati syahid u.u


mulut time tu terus  istighfar bertasbih. kot-kot rosak tengah jalan, semoga Allah turunkan lah pertolongan Dia. Allah menjanjikan bantuanNya dengan istighfar and taubat (refer surah Nuh). kepala dah fikir macam-macam, terbabas la, kene sodok dengan kete lain la, tayar meletup la. poker face.

kelakar sangat-sangat. bila mana aku rasa dengan mengucap and istighfar sependek masa tu, dosa seumur hidup terpadam bersih macam tu je. tapi possible je dengan rahmat Allah. but, what? amal nya mana? seriously tak bole nak imagine macam mana pengakhiran hidup on that instant, Allah redha tak? ibadah tak pernah cukup, amar maaruf pun lompong-lompong lagi. dakwah lagi la main-main. nangis lagi.

tapi, like serious, kalau nak mati masa study, masa makan, masa tidur, masa tengah bersenang-senang, masa yang bukan aku berada dalam kereta tak stabil tu pun Allah boleh cabut nyawa bila-bila masa je! Allah boleh! like serious, OMG. tapi masih buat dosa tak ingat Tuhan.

my mind, heart, body and soul sepatutnya bersedia untuk Allah bila-bila masa pun setiap saat. sebab tak tahu sangat-sangat bila masanya Dia nak hentikan denyut nadi. SEPATUTNYA LA. nangis.


funny la ikin you ni. t.t


"Dan setiap umat mempunyai ajal. Apabila ajalnya tiba,  
mereka tidak mendapat penundaan atau percepatan sesaat pun"  
(Al-A'raf:34)






No comments: