20130616

Le pere

Bismillah.


Abah seorang yang pendiam. and gene tu terwaris pada aku. bila dia ada hal penting yang berlegar dalam kepala dia yang dia PERLU untuk cakap, baru dia akan cakap. i dont talk much with abah. most of the time the conversation berlaku antara aku and mama. tapi abah, bahasa cinta dia adalah action :] dia tak tunjuk dengan perkataan tapi dia akan buat EVERYTHING yang aku perlu mengikut semampu dia. and the action speaks so loud. abah suka cerita pasal academic achievement aku pada kawan-kawan dia. suka sangat. kalau jumpa kawan-kawan dia, selalu akan timbul soklan ni:

'o ni ke anak kau yang belajar kat luar tu?'

Bila ada soalan cenggitu maknanya banyak kali la dia bercerita pasal aku pada pakcik-pakcik tu. and im  feeling grateful to be able to make him proud of me, in some ways. and NO. aku tak bangga pun. haza min fadhli rabbi. aku seorang yang setadi lembap macam siput. Allah je tahu betapa lemahnye kapasiti otak aku. hanya dengan qudrat Allah yang mampu bawak aku this far. rasa tak layak n tak mampu sangat. and aku selalu wonder;

why me, God?

most of the time aku takut sangat kalau lah sebenarnya aku ni punca fitnah (ujian) pada mama n abah. 

even though kami jarang bercakap, tapi aku tahu. terbaca dari setiap gerak-geri dia.  hati tu ada untuk aku.

:']

No comments: