20130615

socially awkward penguin


Bismillah.

tepat 7pm keluar dari laiberi after seharian 'study'. hujan rintik-rintik. hari ni pakai baju winter coat bubble. rasa macam dewasa sangat menempuh alam buana yang penuh mencabar. ada hood lagi. *flip hijab*. 

niat hati nak ke Coles membeli cicipan untuk ahli usrah yang lain. i have 1 hour untuk melaksanakan misi ini. Cewah. berniat mendengarkan taujihat sang ustaz sepanjang perjalanan dalam tram via ipod. ustaz kupas hadith 1. niat. tapi tak fokus pun dengan apa yang ustaz cakap. how ironic. otak dan hati menerawang. melihatkan hujan. melihatkan orang-orangan. terawangan. berangan sekejap. sesungguhnya manusia introvert itu selalu menjadikan headphone sebagai penyelamat dari bersosial secara langsung dengan orang sekeliling. ia sangat berkesan sepanjang pengamatan aku. nobody going to get near you once they see you wearing the headphone. that works on me most of the time.

sedang enak memilih potato chip, ternampak kelibat perempuan melayu dari jauh. macam tak kenal. so i just ignored. tiba-tiba, unexpectedly she came to me, hulur tangan salam. aku agak terperanjat sebab selama kitorang kenal dia jarang nak duduk dekat or bersosial secara ramahnya dengan aku. yep, we are in the same lecture and tutorial class. omaigod, omaigod. aku cam tergamam jap, sebab otak aku tak terprogram awal-awal nak cakap apa dengan dia. eh nak beramah mesra apa ni yeh? Gosh, look what exam did to me :o kitorang berdialog sekejap. and it was awkward. aku cam tak reti nak cakap apa dgn dia. aku tak hingat lansung what was the conversation all about. yang pasti aku rasa loser sekejap, sebab it (the perbualan) did not went smoothly. and i wonder why. 

hence the title

this is really-really bad for dakwah. i know. sobs. 

after the incident i went straight to 7e to top up myki (somekind of touch n go versi tram). tiba-tiba debit card yang nak buat bayar topup tu hang sebab takdek duit dalam tu. supposedly ada tapi it takes about 72 hours fro the money to be credited into my account. orang 7e tu cube for the second time, but it did not work jugak. sorang mat salleh yang memerhatikan dari tadi menyampuk. dengan muka yang amat busuk dan  penuh sinis, he said to me;

'you should not be stealing, u know' sambil senyum kambing. menyeringai macam kerang busuk.

menjadi aku yang slow dan blur, i was like; 'sorry?'

dia repeat ayat yang sama. gua syak dia ingat aku cuba nak curi duit myki tu. UJIAN FITNAH APAKAH HINI? hati risau bila memikirkan dengan sebab akulah bertambah prejudis orang kafir towards the deen. da la pakai tudung, nampak beno muslimnya. nampak menipu ke muka aku masa tu? jahatnya mamat ni tuduh  centu t.t

aku cam bingung taktau nak cakap apa. 

the 7e guy suruh withdraw duit kat atm, in case la sebenarnya duit tak boleh keluar sebab technical problem ke ape ke. tapi duit tak berjaya keluar jugak. to make it worst, top up value dah masuk dalam card tapi tula, isunya tak boleh nak bayar, so i dont know what to do. kalau amik je kad tu dah kira mencuri. aku insist utnuk tinggal myki tu kat dia so that i could come the next day untuk bayar top up tu. dia taknak. maka berlakulah sesi drama tolak-menolak kad kat kaunter 7e. orang 7e insist untuk aku amik je kad n bayar next time. 

i was like; mana boleh, 'hamboi-hamboi ingat ni kedai bapak kau ke suka-suka nak buat cam tu' tapi ni cakap dalam hati je la. agaga.

aku kebingungan masa tu, nak berdrama lagi tapi lambat pulak dah janji dengan orang. mamat 7e tu pun macam malas dah nak layan aku sebab ada customer lain jugak masa tu. aku cam bingung. sambil keluar dari 7e dengan perasaan bingung.

hari apakah ini? penuh dengan kekeliruan dan syubhah. macam mana kalau nanti tiba-tibe mati tengah jalan dnegan keadaan aku amsih berhutang dengan 7e tak bayar duit myki? nak jawab apa kat Tuhan?

'takpa. Allah kan Adil. dia tahu niat kau nak bayar balik duit topup tu nanti'. konon ayat untuk menyedapkan hati.


'tapi niat tak menghalalkan cara'. 


10x bertambah bingung.

...

No comments: