20130702

Wudhu'

Right after makan i went straight to the toilet to wash hands and amik wudhu'. It was 11am n lambat lagi nak dhuhr.

I have to make wudhu'. I have to make wudhu'.

Terlalu banyak pencemaran hati, pencemaran mata berlaku dalam diri. Terasa urge yg sangat to wash it all away.

Dalam hadith rasulullah. Bersama air yang jatuh dari celah-celah jari dan muka, jatuh bersama dosa-dosa dan kesalahan-kesalahan yang terpalit pada kulit dan jiwa. Lottery hoi lottery! Orang bodoh je yg taknak appreciate wudhu'. Ye la jahil sebab takde ilmu.

Sambil feeling-feeling amik wudhu'. Berharap Allah tazkiah segala yang tercemar pada hari ni.

Tibe-tibe, sorang adik ni masuk.

'Akak amik wudhu' ke?'

'Haah'

'Nape? (Why; as in belum masuk waktu nape nak wudhu')

'Saje. nak menjaga hati, pendengaran, percakapan dari yang tak sepatutnya. Tehee' *rasa cam poyo je. Oh well*

'O. Kalau takdek wudhu' tak terjaga la eh?'

Teeet! Haah la. Apa beza ada wudhu' dgn takde wudhu'? Betul gak. Gua terkebil sendiri.

'Takla. Maksudnya bila kite tahu diri kite dalam keadaan suci kite lebih berhati-hati dan menjaga.'

Haa. Tu la yg nak cakap benornye. Walaupun at first cam terconfused dengan ayat sendiri. Haks.

I was at the walimah masa tu. Banyak sangat pencemaran, banyak sangat. Hati dan mata terutamanya. Aku rasa sayu sangat-sangat sebab terasa hati amat fragile n lemah. Sedih. Nak lari. Taktahu ke mana. Kalau lah Allah campak ke afrika tapi penyakit dada yang sama membuak-buak jugak dalam hati. What's the point?

Rasa nak nyorok dalam gua. Duk situ lelama.

Hanya mampu doa dan harap Allah sentiasa, sentiasa beri peluang untuk aku bersihkan hati selain dari Dia. Sebelum dipanggil datang menghadap :'(


1 comment:

Frank Walmsley said...

Good post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Thank you! From Canberra deck