20130829

the road not taken.

Bismillah.


Truth is, aku tak suka pergi ke surau uni.

aku rasa sangat tak selesa dengan pertembungan antara lelaki daa perempuan kat satu-satunya entrance tu.

aku tak selesa atas sesama pandangan yang hinggap pada yang bukan mahram. cam poyo je kan. tapi tak suke.

i dont remember whether it is a hadith or just a saying, perempuan dilarang pergi ke masjid kalau bimbang kehadirannya di sana membawa fitnah. well, kalau orang tak rasa pun kehadiran, keberadaan aku kat sana sebagai fitnah, hati aku sendiri yang kuat dilanda fitnah (read:ujian).

bukan salah sesiapa pun. tak berniat untuk mengancam niat dan apa yang berada didalam hati sesama seislam.

ijtihad aku pada diri sendiri, untuk tak pergi. i just dont want to taint my ibadah with the thought or feeling other than Allah. sebab aku sendiri pun tak mampu lindung diri dari kejahatan yang datang dari dalam dan luar dari hati sendiri. benar-benar berhajat pada Allah.

so it's better to stay away. 

same goes with other jahiliyyah and other form of rebellious acts.

kalau determine tak nak buat. jangan dekat pun jalan yang bawak kepada dosa tu.