20130905

Bullet.

Bismillah


Im tired of talking, debating,..dalam tutorial Quran. penat. penat. for the past 2 weeks aku asyik bombard tutor tu dnegan soalan yang aku rasa apa yang diajar dalam tute tu bercanggah dengan kefahaman fundamental islam aku sendiri. put aside the fact that mungkin aku tak cukup terbuka dalam menerima islam dari perspektif yang baru. orang cakap aku gelabah tak tentu pasal, question tu la, question ni la. but, but ini melibatkan akidah (aku sendiri, at least). sebelum ni pernah banyak kali je dengar islamic studies kat sini agak bebas dan liberal. n i was like. ok. tapi bila dah masuk belajo almost half the semester baru faham keparahan konsep tu. rasa cam nak di brain wash pun ada. banyak konsep yang nak disamakan dengan apa yang ada dalam bible. nampak tak permainan dia kat situ. nampak tak? tapi tak la semua salah, banyak je yang betul, tapi benda yang sikit2x tu boleh bawak kepada major misunderstanding (bagi yang takde ilmu). aku rasa. tapi taknakla i just feel ok with it n just terima je.

i see pluralism sikit, liberalism sikit. tak kisah la orang lain nak terbuka ke, terima je la tapi sipi-sipi ke. i was like; akidah kot. i would fight for it. tapi semangat untuk bersuara tu menurun. drained gila minggu ni. 

tibe2x terfikir, banyak-banyak soalan yang aku muntahkan kat dia tu kenapa? 


nak provoke ke? nak uji keislaman dia ke? nak tengok sejauh mana ilmu dia ke? nak tengok dia gugup dengan jawapan sendiri ke? nak nampakkan dia salah ke?


aku rasa selama ni aku quite arrogant dengan tutor aku sediri. tanya soklan macam banyak sangat je ilmu kat dada. padahal aku yang menuntut ilmu dengan dia. kojaq.

akhlak aku sebagai murid adalah sangat KO. -1 out 10 markah. i should have respect him at least, sebenar-benar hormat. i should be more sincere in seeking knowledge. bertanya sebab nakkan clarification, kepastian, tanya yang betul-betul nak tahu, bukan tanya soklan yang betul-ke-apa-yang-kau-cakap-tu-cer-explain-sikit-aku-rasa-kau-salah.

put aside apa yang dia ajar tu aku rasa cam pelik n lain dengan kefahaman aku selama ni. Prinsip taqwa yang Tuhan ajarkan adalah jangan pernah nak korek or question apa intention orang, jangan nak skeptikal dengan apa yang ada dalam hati orang. kalaupun mungkin betul dia nak perkenalkan islam yang 'baru' yang membawa kepada kefaham yang lebih 'bebas', let him (/the system be), bersangka baik baik pada dia (on my part)

tunjukkan akhlak yang baik dalam menuntut ilmu. be sincere to Allah. be humble. kalau kau rasa setiap explaination dia tak boleh nak feed ur mounting curiosity, cari hikmah ilmu tu pada Quran dan sunnah n orang yang lebih alim ulama dan ahli tentang bidang ni. bukan dwell dalam ego sendiri and berhujah pakai emosi. 

seriously malu gila dengan dia. reflect balik diri sendiri aku rasa aku ni emotional lebih. hujah on facta-based takde gak. huahua. walaupun mungkin dia tak rasa camtu tapi aku terasa la sendirik. rasa macam terjejas pulak repo sebagai seorang muslim.

hari ni gi tute dengan satu azam baru. cewah. lapangkan hati, be humble, dengar je apa yang dia nak cakap, fikir dalam2x sebelum nak mengamuk (read: debate). be wise, be wise.

tadi at the end of the class, tetiba dia tanya and particularly looking at me; 


'anyone would want to add up anything. like wrestling (metaphorically) on what i have just said or something?'


...

and no. i didnt take that as sarcasm pun. cuma mungkin dia pelik kenapa aku tak bersilat sangat hari ni :3

ok sekian untuk kutukan pada diri sendiri hari ini.





No comments: