20130925

Sufisma.

Bismillah.


Minggu ni kiotrang belajar pasal sufisme. tapi secara overview, dalam lecture or reading material dornag cakap sufisme ni bermasalah. i dont know in what sense. dari pendapat aku yang marhaen ni, orang sufi ni dia ruhiyy (spiritual) lebih-lebih dalam ibadah pada Allah. Buang semua material and dunia. kalau dari segi tu tak balance lansong la kot. tak syumul la islam cenggitu. padehal semua yang Allah ciptakan kat atas bumi nikmatnya untuk maknusia guna untuk menjalankan tanggungjawab khalifah. di samping nak suh rasa beryukur dengan ayaat (signs) Allah. 

skema ayat cenggitu haa :3

tapi i think it would be beautiful, so beautiful kalau elemen sufi ni bergabung kuasa sengan salafi. school of thought yang adhere dengan early companions and stick to Quran and Sunnah greatly. nature manusia kot nak purify hati and dok dekat dengan Allah. 

and aku cam perasan sangat, dalam tarbiyyah yang aku dok ikut sekarang, elemen sufi, or ruhiyy, if u like, adalah salah satu elemen yang sangat ditekankan sungguh. and aku bahagia jek dengan penekanan macam tu. hati rasa lagi tenang. rasa hampir dengan Allah..bukan nak cakap dah hampir tapi..usaha tu, terasa la. 

and aku admit aku cam senget sikit bila nak balancekan dengan dunia. eh. entah la. caner nak define truth ek? takpe, takpe. kite cekidaut mase tutorial nanti. 

Somehow rasa bersyukur sesangat bila Allah takdirkan masuk dalam kelas ni. belajar banyak sangat. banyak sangat. pasal adab belajar, adab hormat pada guru, humbleness. masa memula asyik nak mengamuk (not literally) je dalam tute. banyak benda yang aku tak faham and asing. asyik-asyik disagree, asyik-asyik disagree je dengan tutor. haih. malu bila fikir2x balik. mungkin sebab fikiran yang sempit and tak cukup ilmu tu menyebabkan aku tolak truth (?) yang disuap dalam otak. malu la hoi. ok pasni nak diam je dalam tute. eh taknakla. cakap je la. tapi dengan reason and fact yang rational instead beremo-emo tanpa hala tujuan. okbye. pasni nak dengar je, nak belajar je cam. In additional (cewah my english), bukak minda la islam tu apa sebenarnya. walaupun aku cam rasa ada benda2x yang cam tak make sense, secara fundamental islamnya, in a way dia sebenanrnya meneguhkan lagi la iman pada Allah.  bila kita yakin, islam bukan centu sebenanye. and kita tahu apa yang kita patut berpegang teguh pada dan apa yang tak.. insyaAllah, InsyaAllah.

dia pernah cakap, 


'Look, if u know what u r believe in, just stick to it... '


dua kali dia cakap benda ni, pada occasion yang berlainan, bila setiap kali aku raise issue, 'kenapa islam yang diajarkan adalah secara itu?'. that would be his conclusion to my answer. this thing hanya baru berjaya didigest setelah beberapa lama. anddd..he is right, he is right. pintu kepada kebenaran terbuka luas. sangat luas. hanya Allah yang tahu apa itu benar yang benar. just stick to what we believe in..

sometimes, kita sendiri pun tak tahu truth mana yang the true-est. 

sebab tu Allah suh mintak siratal mustaqim; jalan yang lurus. tak mention any specific path, yang tersadur apa-apa ideologi, cuma perlu dekat dengan Allah, pegang kukuh dengan Quran dan ikut dekat-dekat cara nabi, as-sunnah.


:]

No comments: