20131029

Geli (Ikhtilat)


Bismillah

a few days ago, ada sorang budak lelaki ni follow my twitter. i was like, eew! kenapa kau follow aku? i know him as we were in the same class. dia ada bad repo dengan aku, which aku tak suke. tak payah buat camtu pun takpe kot. i cringe everytime i remember the incidents. uufgh. bluergh. tak sukaaaaaa.



Lelaki ni is a very-very dangerous creature. dorang ni cepat perasaan. i really-really know it because i used to be in that state of jahiliyyah bercampur lelaki perempuan. it was cool back then to have many guy friends.. sekarang bila teringat pebenda la aku buat dulu. macam haiwan. takde sempadan percampuran. lembu pun baik sikit ada kandang. eh tapi tak pisah jugak lembu lelaki and lembu perempuan. yeah.

dorang ni buat baik sikit je da perasan kite suke dia, mintak couple la pe la. pebenda?! i kinda know the psychology behind it. kalau perangai pelik-pelik cenggini ke cenggitu, ha mule la tu dorang. bau dah permainannya, memang nature dorang suka pada perempuan. it's in their genes, it's in their hormones, tak kisah la camana bentuk, rupa, saiz pun perempuan tu, as long as perempuan tu produce estrogen yang berlambak and has ovary. bapuk and transgender terkecuali. back then when i was in standard 6, teringat ada sorang budak india ni, dia baik and pandai, and comel jugak. he did not really look like an indian pun. sikh-sikh camtu. we used to be in the same group, aku selalu refer dia english and suruh dia proofread my essay and homework. so cam best friend la gittew. tetibe da nak hujung tahun tu confess pulak, nak jadi lebih dari kawan. pebenda?! bukan nak cakap aku hot stuff ke pe, my point is masa tu aku ingat lagi aku la antara budak pompuan terselekeh kat sekolah. deoderant pun tak reti pakai lagi. tudung serabai rasa cam nak tercabut je everytime. bekal pun mama hantar hari-hari. i was like. pebende kah? and aku tak tahu dia sedar tak masa tu dia masih di bawah tanggungan mak bapak dia and jadi ape pun kalau dia couple dnegan classmate dia yang tak matang ni? ada masa depan ke? no. he just realised about his raging hormone and trying to find someone to channel it. unfortunately it was me. and tu la dia. nak cakapnya jangan memain dengan hormone dalam badan kau. 

i just like to study social interaction dari segi physiology lately. believe it or not, perasaan suka and comfortable kite pada seseorang (lelaki, preferrabily) is due to hormone called pheromone. dia ni la yang buat kite tersyok sangat pada seseorang yang berlainan jantina. and tingkap kepada hormone ni adalah distance and eye-contact. so yeah. i leave the rest to your imagination. bahasa kasarnya nafsu la tu. bisikan syaitan. cume fancy sikit kalau guna term bahase inggeris ni. tak nampak dosa sangat.

and there was this one guy masa sekolah menengah, whom aku baik dengan, dia pun baik, funny, yada, yada. the history repeats itself. pointnya: sebab melayan. I always thought him as a friend. nice, guy friend. tak pernah terfikir lebih dari kawan. but i was dumb enough back then to think that way. yeah. i was THAT dumb. no. Lelaki tak boleh kawan dengan perempuan. tak boleh in zillion years. they always want more than that. cume berani tak berani je nak confess. believe me. last-last nak couple jugak. pebenda?! creepy gila mamat ni ajak kawin terus. pebenda?! i was 17 at that time for God sake. sanagat gigih la dia ni sampai taktau nak buat ape lagi. dah. asyik call memanjang. we studied in the same school so tak boleh nak elak dari jumpe dia, really. until this one day, i brutally decided to tell him i was engaged. that was absolutely a lie. sampai sekarang aku tak tahu apa status aku di mata Tuhan menipu sebegitu rupa T_T. tapi dharurat masa tu. and he never call me again. ever. and now he's happily married to someone else and expecting a baby anytime soon. alhamdulillah. pointnye: jangan melayan; it is that chronic. tak kisahla kau rasa kawan je ke, takde perasaan ke. kalau kau tak rasa 'sesuatu', believe me, dia yang akan rasa 'sesuatu'. read more about men, you'll be shock with your findings on it. creepy and gross jugak at the same time. 


Bila Allah cakap tundukkan pandangan dan jaga kemaluan, takde pulak Allah tambah tunduk dan jaga hanya bila timbul perasaan, tak. no. Sebab Allah tahu fitrah kite. nooooooooooooo. Dont be ridiculous. ALLAH CIPTA KITE ALLAH TAHU LA. come on people. 

nak citer tu je. motif cerita bukan nak cakap aku hot stuff ke pe. again; 

sunnatullah hubungan lelaki dan perempuan. 

kalau Allah kata jangan dekat dengan zina, jalan menuju nya pun jauhkanlah.

entahlah. perlu sangat hidayah dan kekuatan dari Allah untuk dibuka hijab apa tu jalan dosa dan pahala.

marilah lembutkan hati untuk menerima, mencari. 

Allah akan tunjuk jalan kalau hati benar-benar mahu. sungguh. Allah akan pandu.

astaghfirullahal azim wa alhamdulillah..

so yeah. after all. aku pun bukan baik sanagat. dont simply measure me through the size of my tudung.

20131012

The real thing

Bismillah


orang kata tanda kita sayang seseorang tu bila nama dia terzahir dalam doa kita. well, not really orang kata. it's the truth anyways. sape yang kisah nak doakan orang yang dia tak pedulik langsung kan. nampak sangat aku tak sayang banyak orang. bole kire pakai jari. sayang diri sendiri je lebih. 

at least doa la untuk ummah, en? :'(

sangat indah bila Allah tetapkan Dia lah Chenta teragung yang pernah terwujud kat alam semesta ni. 

dalam segala benda, dia yang harus pertama-tama. tiada lain. 

indah perasaan tu. indah.

tapi tak indah untuk kekalkan Allah sebagai yang terpaling atas dan sebagai terpaling besar menguasai kawasan hati. dunia terlalu cantik. terlau cantik. terlalu deceiving.

:'(

i am too in love with someone. 

and for that, nothing i could do, selain mendoakan rahmat, redha dan hidayah Allah terlimpah ke atas dia dan seluruh hidupnya. 

that's one of the most beautiful feeling i have ever felt selama hidup 23 tahun atas muka bumi ni; terima.

indah bila, kita mampu cerna, segala yang namanya cinta itu tidak boleh tidak perlu ada Tuhan yang melingkarinya. 

segala yang namanya cinta itu membuahkan redha, kasih dan rahmat Allah. 

segala yang namanya cinta itu wajib menuju ke syurga akhirnya.

sebab kita tahu Allah akan mendatangkan fitnah-fitnah yang menguji hati hamba-hamba untuk Dia tahu siapa yang paling elok, cantik dan ikhlas amalannya (ahsanu amala)

sebab dunia ni terlalu hina untuk ditukar ganti dengan cinta dan redha Allah.

:')

20131005

Rahmah

Bismillah

Semalam g daurah tak bawak sleeping bag. Bajet tahan sejuk takdek sleeping bag masa tido. Sebenarnye pemalas nak bawak barang bebanyak naik tram. Rase nak tumbok muka sendiri.

Padan muka.

It has been a really long day yesterday, penat yang sangat, macam gi menoreh pulak siang tu. Masa program pun tersengguk-sengguk mengantuk. Haisz. Memula segan la jugak dengan muwajjih. da la dok depan dia tapi ngantuk kemain lagi dengan terang jelas dan nyatanya :3 ala, ala tapi kan dah malam. Standard la ngantuk. Fitroh. Ecewah.

Habis je baca tasbih kifarah n surah al asr berdesup masuk bilik tido tanpa berselimutkan pape. Tawakal pada Allah. Ceh padahal pemalas. Rasulullah pun suruh sahabat tambat unta dulu sebelum tawakkal :3

Terjaga pukul 1am lebih dalam keadaan yang sangat2x sejuk. Tapi takde pape masa tu nak jadikkan selimut. Nothing. Orang lain semua da tido. Tak sampai hati pulok nak nyusahkan. Da sedih da masa tu. Sejukkk. Caner ntah ni nak tido balik. Sambung sedih dalam masa beberapa saat :'l

Pastu camane ntah dalam keadaan mamai n semi conscious tu tetibe Allah ilhamkn untuk bangun n cari sesuatu. Meraba-raba dalam gelap pakai phone 'mencari sesuatu' kat ruang tamu. Mata pedih lagi sebab ngantuk. Tetibe depan pintu ada quilt elok cantik terlipat depan pintu. I was like.

YA ALLAHH. NIKMAT APAKAH INI. T_T

Random gila tetiba ade selimut tercegat depan pintu malam2x buta.

alhamdulillah thumma alhamdulillah t.t

Allah ni baik sangat. Nangis.

Teringat cerita 4 tahun dulu kat kmb.

Pagi tu solat dhuha dalam keadaan lapar. Tapi takdek duit nak beli nasi lemak kat koop. N dah siang sangat masa tu. Makcik dewan selera da tak bagi amik sarapan. Tetiba right after solat ada orang ketuk bilik hantar donut. Allah..

Allah lah pemegang rezeki. Maha melihat hamba-hambaNya. Memenuhi keperluan setiap makhluqNya.

Tiada apa lagilah nikmat Allah yang ingin aku dustakan.

Tiada.

Aku perlu lebih positif dalam hidup. Allah tu dah sangat-sangat cukup menjaga kalau betul-betul yakin n buka mata (hati) tu. Allah saje.

20131001

Tanggang

Bismillah

semenjak-dua menjak ni kalau call mama mesti dia suruh kahwin. haish mak aku ni. stress la tu sebab dua best friend dia da nak dapat menantu within these few months. peer pressure agaknya :3 so being me, agak rimas and stress sikit bila mama asyik mention pasal benda tu. ingat nak kawin ni senang macam beli ikan ke pe. It's a big thing kot. Muka tu la yang aku nak dok mengadap everyday sampai mati. like seriyesly big. lek lu la mamaku. baru 23. tak la tua mana pun kot. or or mungkin ma risau kot. dulu dia 17 da kawin. haisz.

so i said to her;


'ma ni asyik cakap pasal tu je, tanak tepon lagi kang pasni'


ok anugerah anak paling derhaka untuk hari ni goes to me T_T

walaupun cakap dengan gelak-gelak manja tapi harsh la jugak sebenarnya. after a few seconds i was like, pebenda yang aku cakap ni? :'o

wuu.

pastu tadi tilawah terjumpa ayat pasal ibu bapa dalam surah an-nahl kot. if im not mistaken. jangan berkata 'ah' pun pada dorang. layan mereka dengan penuh kasih dan sayang. hamek kau. Allah tegur direct t.t

nouman ali khan pun cakap benda yang sama tadi. treat your parents right

dua kali dah.

ok ok. i get it :(

lagi pun ma bukannya suruh buat benda maksiat or benda tak elok. tak payah la nak emo sangat kan. tapi tapi bukan nak marah pun. idk why, the thought of kahwin tu sendiri is agak meng-geli-kan for me (for the time being). eh im straight ok. cuma mungkin belum matang lagi pasal bebenda canni. cis.

bye :3