20131129

jemaah

Bismillah


Bila orang cakap pasal futur aku tak tau kenapa everytime aku dnegar aku akan mengesan nada intimidating, threatening, blaming di situ dari orang yang menyampaikan (so far). so problemnye aku la kot. besenye orang yang normal imannya ni tak terkesan secara negatif dengan peringatan dan nasihat T_T

futur tu adalah bergerak perlahan bila dah bergerak laju, in terms of dakwah dan tarbiah.

kengkadang bile dengar certain people cakap pasal futur, terkait pula isu seperti; keluar dari suatu jemaah yang dianutinya itu seperti terkeluar dari islam. no, i didnt say they said that. tapi dari nada dan cara menyampaikan seperti itulah hendaknya. it is that bad. as if, jemaahnya sahaja yang terpaling betul. ive seen and met these kind of people. tapi waktu tu hanya mampu mendengar dan mencerna sahaja. tak banyak benda yang mampu diperdebat dek kurangnya ilmu dan pengalaman. 

seperti yang aku benar-benar yaqinkan diri sebelum ni, jalan kebenaran tu terbuka luas. jalan ke syurga tak terbatas kepada satu jalan yang rigid. ia terbuka. asalkan ia berpegang pada Quran dan sunnah secara rapat. tiada sesiapa yang boleh claim jalan dia adalah jalan yang paling diredhai Allah. tapi setiap orang boleh berusaha ke arah itu. 

cari jalan tu, berpegang dengan jalan tu dan beramal dengan jalan tersebut. 

boleh je kalau taknak berada pada mana-mana jalan dan tetap terus beriman sendiri-sendiri je dalam hati. tapi Allah sendiri kata tak sama orang beriman yang duduk dengan orang beriman yang keluar ke jalan Allah. tak sama. 

Again rahmat Allah itu luas. tiada siapa boleh menerakasyurgakan sesiapa. tiada siapa boleh mengurang tambahkan pahala dan dosa sesiapa berdasarkan jalan apa yang diambil.

Futur jalannya. yakni tertinggal dan tercicir dari jemaahnya, atau sengaja meninggalkan dan mencicirkan diri, tak semestinya dia futur langsung dari dakwahnya. boleh jadi kebenaran itu tak dijumpai pada jalan tersebut, boleh jadi kebenaran itu mahu dicari di jalan berbeza. dan aku tak rasa itu salah. orang yang dah betul2x yakin sila lah yakin dengan jalan anda dan berusahalah menyakinkan manusia lain juga dengan tablighnya.

sesudah itu jika tertolak ajakan; khalas. biar dia dengan jalannya sendiri yang dia pilih.

mungkin Allah ingin mencampakkannya ke lembah hidayah yang berlainan. ataupun mungkin perjalanannya menemui Tuhan dan Kebenaran itu sedikit panjang masanya. it is just a matter of place and time. and God's will.

itu pun kalau betul-betul mencari.

atau kot saja cari alasan nak lepaskan diri.

la ikra hafiddin.

entry ni sungguh anti-climax. i dont know how to end it.


20131126

Rejeki and letting go.

Bismillah


Alhamdulillah. remember the entry i wrote before about the crappy assignment i did the other week? well, guess what? i got the result already and it was shocking. i got more than just a pass. yippeee. alhamdulillah :D aku cam terkejutz berukz jugakla sebabnya dia bole bagi markah setinggi tu. alhamdulillah. moral of the story; maybe aku patut stop fikir ape yang orang nak and start fikir and be firm dengan ape yang aku nak.

walaupun esaimen tu cam last menet gila aku type, i was being really honest when i wrote it up. i really put my feeling into it. and i really emphasized my stand on the issue. cuma. ia adelah keje last minute. *kidsdontdothisathome,k* and tetibe ade issue low self-esteem dengan tulisan sendiri pulak en. tu yang tetibe cam panik tak ketahuan.

and i was like. 'gelabahnye aku ni'. salu nak fikir bende buruk and tak optimist and tak bersangka baik pada Allah.  all is well. alhamdulillah. may Allah bless him with guidence and mercy :] *well u should learn to make dua for everyone. not only for the ones whom you favor, ok miss? piak*

kenape orang susah nak memaafkan? kenapa susah sangat nak let go? i am no saint. aku pernah terguris really-really bad, my heart bleed so much it did't want to stop for years.

i keep blaming people. menyalahkan orang yang menyakitkan perasaan aku, orang yang sangat kejam dan heartless dalam berukhuwwah. orang yang sangat direct. orang yang aku sangat rasa nak lempang. orang yang aku sangat rasa nak tumbuk. ei pernah tau, aku rasa geram sangat kat seseorang ni aku rasa nak tumbuk and tarik rambut dia. scary en aku ni. aku pun sampai rasa takut dengan diri sendiri bila aku ada that kind of thought untuk beberapa masa yang lama. rasa cam orang gila pun ade. astaghfirullah al azim :'( tapi bila reflect balik tau la iman mase tu tengah low gila-gila.

kite suka menyalahkan orang. salu tertanya-tanya kenapa dia buat macam tu? kenapa dia buat macam ni? kenapa. kenapa and kenapa? eh dia tak sedar ke it hurts so bad?  kite tak faham kenapa diorang buat benda yang diorang buat tu. as if bila kite berfikir tentang kelakuannya yang menyakitkan hati tu, di pihak kite takdek langsung kesalahan or cacat cela. kite adelah suci sesuci sucinya dan tak bersalah seinci pun.

kite tahu Allah lah yang paling Haq. Allah lah yang paling benar. benar yang paling Mutlaq.

kite juge tahu. kite manusia yang jiwanya sentisa dihiasi dengan nafsu, was-was syaitan dan keinginan ke arah kejahatan. It explains everything, KAN?

antara dua pihak yang bertelagah, berdingin, akan sentiasa ada nafsu di antara keduanya. ada kelemahan dalam diri masing-masing. 

menganggap diri tidak bersalah dna suci boleh jadi nafsu paling tinggi juga. yang lantas terus meninggikan benteng ego. ego untuk beralah. ego untuk koreksi diri. ego untuk muhasabah kekurangan sendiri. ego untuk merendahkan hati.

so basically. bole jadi dua-dua salah. and dua-dua betul.

Allah datangkan aku dengan orang-orang yang boleh tahan menyakitkan hati dan menyirapkan darah ni almost every year since dari kmb lagi. before this i always though that when i came to australia, i could run away from that kind of people. but it ends up, Allah gives me more. alhamdulillah :'D

so my conclusion is;

manusia-manusia ini adalah ujian. watak utama kat sini adalah aku dengan Allah. bukan dengan manusia-manusia tu.

macam mana nak melepaskan segala kebencian dari hati terhadap makhluk, for the sake of Allah.

sebab Allah suka orang menahan kemarahan dan memaafkan kesalahan;

sebab Allah suka orang yang berjalan di bumi dengan rendah hati;

sebab Allah tak suka dengan golongan yang memutuskan hubungan kerabat;

sebab Allah tak suka dengan golongan yang berlagak sombong;

sebab Allah tak suka dengan golongan yang merasakan dirinya lebih baik dan suci.

sebab Allah.  bukan sebab kita. 

(67:2)

marilah rasa tak kuasa untuk menyalahkan orang. mari. it's hard. but jannah awaits for those who strive for it. 

jyeahhhhhh! :'D









20131111

paradigm

Bismillah


Bangun pagi ni dengan perasaan berbunga-bunga. sebab mimpi dapat markah tinggi dalam exam masa kat sekolah menengah. and cikgu yang mark tu adalah Fahrin Ahmad.  and no, aku tak minat Fahrin or ada perasaan whatsoever pada dia and cameo dia dalam mimpi aku takde kene mengena pun dengan my excitement. it's THE MARK. i got 83% for my maths. *cry* that was too great for my standard utnuk maths. ngahaha. rindu zaman kegemilangan sekolah menengah dulu, where everything senang sangat nak score. sekarang ni mengharapkan pass sahajalah bila duduk uni. haih. haih.

before tidur malam tadi aku cam emo dengan sorang mamat ni. dia pi letak status fb; tanya tentang dalil yang kata isteri tak perlu buat kerja rumah dan menguruskan rumah tangga. dan dengan takdir Allah, aku pun baru siapkan esaimen berkaitan pasal discrimination terhadap perempuan dalam islam, yang aku kecewa benar dengan hasilnya in previuos entry. well it was not that bad, really. lepas da baca essay tu bebanyak kali. content ok. it's just ok. cuma grammar dengan  citation yang mengarut. yang pasal content tu ikut sukalah aku nak direct ke arah mana kan? kan? it was MY opinion pun kan yang dorang tanya. en?

lestu aku cam, bak la sini dalil yang kata perempuan wajib buat semua tu (housechores and everything).  tapi ni dalam hati jela. tak reply pun kat mamat tu. 

dah tu bila orang len komen kat status tu rujuk pada seerah rasulullah, dia pi balas, kind of, (i rephrased it); 

'memang la, tu Rasulullah.'

lah, dah tu, kalau tak ikut nabi kau nak ikut sape la hoi.?

my point is, aku bukan nak cakap nak equality ke ape, tapi macam mana lelaki and perempuan patut complement each other. bukan satu tugas tertakluk secara mutlak pada satu gender je. COMPLEMENT. and bila dia cakap camtu, nampak la sangat betapa kita ni perlukan sangat ilmu sebelum keluarkan statement yang kita rasa tak logik di mata dan budaya kite, sebab kemungkinan besar benda yang tak logik tu adalah benda yang sebaliknya di mata Allah. kite kene carik sangat-sangat ilmu tu. 

aku cam emo benar dengan orang yang ada this kind of mindset, and untuk itu aku bersyukur sangat-sangat dipertemukan Allah dengan hikmah macam ni kat sini. I admit, fikiran aku dulu shallow and jumud, susah nak terima benda baru. tapi dia paksa aku fikir, betul ke pe yang aku fikir dan terima selama ni? betul ke? yes, it made me think hard. it really change the way i view myself as a muslim and it change completely the way i view my religion. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Alhamdulillah ala kulli haal.

termasuk la peranan dan status aku sebagai seorang muslimah, bakal isteri dan bakal mummy dalam family dan masyarakat. 

cewahh. rasa dewasa sangat bila buat statement canni. muehehe.

taat pada suami itu wajib, tapi bukan tunduk, takut menikus, menghamba. Hanya Allah layak untuk itu. 

isu wanita tu is just small part of a really big thing. i am sure banyak lagi, banyak lagi kebenaran yang aku belum jumpa. banyak lagi. semoga Allah bukakan pintu kebenaran dan hikmah itu. 

and no. saya bukan feminist. 




20131108

Horrible.

Bismillah


I feel horrible and devastated inside. I feel frustrated to the core. ggah.

Hari ni hantar esaimen lambat gila. start tulis pun pagi tadi. bajet sebelum ni konon-konon da buat draft so macam tak panik sangat la konon. tapi end up serabut gilaaa :'( paper pathology habis petang semalam. the entire month pulun study untuk paper tu, paper Quran ni buat sikit-sikit dari bulan lepas cuma tak tulis je lagi. plan nak buat lepas balik exam semalam, tapi Allah takdirkan pening kepala yang snagat-sangat yang ubat dia hanya lah tidur mati. so i spend the rest of the evening and night tido. sakinah balik dari library pukul 2am dia kejut, tapi tahan setengah jam je pastu tidur balik sebab pening tak hilang lagi. punye la berusaha untuk baca paper review secara baring. so gi lah rotate clockwise skrin laptop tu. tapi pening jugak. terpaksa tidur :'( berusaha ok. tapi usaha tu salah konsep. usaha last menet padehal banyak lagi masa boleh buat before that. i feel horrible.

submit sipi-sipi je before pukul 5pm. i think tekan button submit tu pukul 4.56. Allah tu kan Maha Penyelamat. sangat-sangat. :'( 

patu bila baca-baca balik, disaster gila essay tu, dengan banyak typonya, dengan grammarnye yang terabur, dengan citation yang 100% salah, pi langgar buat citation scientific paper review. ni subjek arts la hoi. mesti la lain. ggah D: tapi tak sempat nak ikut citation yang proper. tsk tsk. to add to that, content essay totally lari dari tajuk. aku rasa cam hanya fulfill 10% dari tajuk yang dia nak. aku cam bajet dah cantik la konon essay tu, kritikal sangat la konon. out of the box sangat la konon. memang la memule dah dapat the idea nak tulis apa, tapi it turned out to be aku tak tulis apa yang aku dah draft (dalam otak).  what was i thinking la?

bila baca balik a few times...homaigad. disasternyaaa. *tekup muka pakai tangan, air mata berjurai keluar dari celah jari, sambil bahu terhinjut-hinjut*

nasib baik pasni dah tak jumpe dah tutor tu. nampak sangat buat last minute. malunye. rasa down gila. i could have done better. i could have done better. tapi dah lepas dah kan benda tu. there's nothing i can do about it. 

pasni bajet pass je untuk subjek ni. tu pun kalau dia kasihani aku sebab tak pernah ponteng tutorial n lecture (except masa balik mesia hari tu)

haih.

final year yang penuh dengan drama 

Allahu rabbi..

:(







20131104

Overly attached

Bismillah


I just feel too much love for this place.

i feel devastated every now and then every time I come to think that this might be the last time ever I would be here.

that feeling is horrible.

:'l

Hurt

Bismillah

Saya tak suka kacau (kehidupan) orang. saya tak suka nak timbulkan marah orang. saya tak suka provoke orang. saya tak suka conflict. saya tak suka menyakitkan hati orang dengan kata-kata or tulisan. saya tak suka. saya cuba minimisekan segala apa yang keluar dari mulut for fear people would get hurt.

saya tak suka buat semua tu. saya tak suka orang buat benda yang sama pada saya.

tapi sangat mudah orang buat benda tu pada saya.

it really breaks my heart.

and I asked God why.

where did i go wrong?

kalau tak suka just stop right there. don't touch me.

20131102

Dunia yang tak reti senyap.

Bismillah


I just received the book I ordered from ebay last week. and im super duper excited about it. bila dapat tu i cam waaaaaaaaaaaaaaaa *nanes*. punyela cam terharu dok pi gosok n tatap buku tu cam pe ntah. luls. it's Quiet by Susan Cain. dia macam self-help book tapi not really a self-help, more to like macamana dia express view point dia sebagai seorang introvert dalam dunia yang tak reti nak senyap ni (read: world that can't stop talking). aku rasa matang bila baca buku cenggini. dulu punye la kan setia membaca buku jenis gedik-gedik ala-ala girly; buku Sophie Kinsella la, Nicholas Park la. pe la. and this is what puberty did to me. cewah.

baru baca tak sampai suku page, tapi isi dia subhanallah, sangat menyentuh jiwa dan ragaku ini. most of the things yang dia cakap or pengalaman dia cerita; exactly sama dengan what i feel as an introvert. sama sangat. i was like; she really understands me, and i for this i dont need boyfriend. eh. no boyfriend tu haram. zzz.. *nangis jap*. i have always thought myself as weird and awkward bila socialize dalam masyarakat. tapi bila baca apa yang dia tulis. i feel normal. it's ok to be myself. really. cuma u have to find the right way to fit in dalam masyarakat or situation yang tak favor introverted people like me. ada caranya. which i have to read some more. im looking forward to finish this book tapi sekang tengah study week tapi nak baca tapi kene study tapi kena siapkan esaimen tapi buku ni addictive. tapi.

sama jugak macam quran. tetibe. disebabkan susan ni seorang introvert dan menjalani hidup sebagai introvert, aku faham dan dapat menjiwai watak introvert tu sebab i feel belong to this kind of temprament and personality.

Quran tu untuk daie dan hamba Tuhan. kalau kau tak rasa diri daie dan hamba Tuhan, kau akan rasa kosong bila baca. sebab rasa takde kaitan. sebab kau tak rasa jiwa kau daie. tak rasa diri tu hamba Tuhan. 

that is why. simple logic.

makin lama duduk sini, aku rasa makin jauh dengan rangka pemikiran yang aku dibesarkan selama ni. I have always see myself as a pure traditionalist in terms of my muslim identity. tapi bila didedahkan dengan macam-macam benda kat sini, rasa macam islam ni luas sangat. kebenaran tu luas sangat. Tuhan itu adil. Tuhan itu pengasih yang amat. It is just a matter of choice. tapi tak dapat dinafikan kebenaran yang aku dibesarkan dengan 'selama' ni betul-betul mantap membentuk fikrah islam aku secara fundamental nya. i just could not deny that.

sekarang baru faham kenapa Syed Qutb boleh begitu mudah terpesona dengan pemikiran barat dan sastera dia walaupun kecik-kecik lagi dah hafaz quran. persekitaran dan budaya kite dibesarkan sangat membentuk apa yang kita fikir dan faham. sangat mudah dilentur dengan suasana. 

i wish to stay here longer in Melbourne. I just want to explore more about the truth. biiznillah. 

and people are welcomed to judge. Allah knows best.


*definitely akan suruh bakal zauj untuk habiskan baca buku ni before we get married :]


20131101

The night everything went wrong.

Bismillah


In the name of Allah the Most Gracious the Most Merciful

berlepas diri dari hawa nafsu dalam bertutur dan berbuat.

you are not worth my tears.

definitely.

:)