20131102

Dunia yang tak reti senyap.

Bismillah


I just received the book I ordered from ebay last week. and im super duper excited about it. bila dapat tu i cam waaaaaaaaaaaaaaaa *nanes*. punyela cam terharu dok pi gosok n tatap buku tu cam pe ntah. luls. it's Quiet by Susan Cain. dia macam self-help book tapi not really a self-help, more to like macamana dia express view point dia sebagai seorang introvert dalam dunia yang tak reti nak senyap ni (read: world that can't stop talking). aku rasa matang bila baca buku cenggini. dulu punye la kan setia membaca buku jenis gedik-gedik ala-ala girly; buku Sophie Kinsella la, Nicholas Park la. pe la. and this is what puberty did to me. cewah.

baru baca tak sampai suku page, tapi isi dia subhanallah, sangat menyentuh jiwa dan ragaku ini. most of the things yang dia cakap or pengalaman dia cerita; exactly sama dengan what i feel as an introvert. sama sangat. i was like; she really understands me, and i for this i dont need boyfriend. eh. no boyfriend tu haram. zzz.. *nangis jap*. i have always thought myself as weird and awkward bila socialize dalam masyarakat. tapi bila baca apa yang dia tulis. i feel normal. it's ok to be myself. really. cuma u have to find the right way to fit in dalam masyarakat or situation yang tak favor introverted people like me. ada caranya. which i have to read some more. im looking forward to finish this book tapi sekang tengah study week tapi nak baca tapi kene study tapi kena siapkan esaimen tapi buku ni addictive. tapi.

sama jugak macam quran. tetibe. disebabkan susan ni seorang introvert dan menjalani hidup sebagai introvert, aku faham dan dapat menjiwai watak introvert tu sebab i feel belong to this kind of temprament and personality.

Quran tu untuk daie dan hamba Tuhan. kalau kau tak rasa diri daie dan hamba Tuhan, kau akan rasa kosong bila baca. sebab rasa takde kaitan. sebab kau tak rasa jiwa kau daie. tak rasa diri tu hamba Tuhan. 

that is why. simple logic.

makin lama duduk sini, aku rasa makin jauh dengan rangka pemikiran yang aku dibesarkan selama ni. I have always see myself as a pure traditionalist in terms of my muslim identity. tapi bila didedahkan dengan macam-macam benda kat sini, rasa macam islam ni luas sangat. kebenaran tu luas sangat. Tuhan itu adil. Tuhan itu pengasih yang amat. It is just a matter of choice. tapi tak dapat dinafikan kebenaran yang aku dibesarkan dengan 'selama' ni betul-betul mantap membentuk fikrah islam aku secara fundamental nya. i just could not deny that.

sekarang baru faham kenapa Syed Qutb boleh begitu mudah terpesona dengan pemikiran barat dan sastera dia walaupun kecik-kecik lagi dah hafaz quran. persekitaran dan budaya kite dibesarkan sangat membentuk apa yang kita fikir dan faham. sangat mudah dilentur dengan suasana. 

i wish to stay here longer in Melbourne. I just want to explore more about the truth. biiznillah. 

and people are welcomed to judge. Allah knows best.


*definitely akan suruh bakal zauj untuk habiskan baca buku ni before we get married :]


No comments: