20131111

paradigm

Bismillah


Bangun pagi ni dengan perasaan berbunga-bunga. sebab mimpi dapat markah tinggi dalam exam masa kat sekolah menengah. and cikgu yang mark tu adalah Fahrin Ahmad.  and no, aku tak minat Fahrin or ada perasaan whatsoever pada dia and cameo dia dalam mimpi aku takde kene mengena pun dengan my excitement. it's THE MARK. i got 83% for my maths. *cry* that was too great for my standard utnuk maths. ngahaha. rindu zaman kegemilangan sekolah menengah dulu, where everything senang sangat nak score. sekarang ni mengharapkan pass sahajalah bila duduk uni. haih. haih.

before tidur malam tadi aku cam emo dengan sorang mamat ni. dia pi letak status fb; tanya tentang dalil yang kata isteri tak perlu buat kerja rumah dan menguruskan rumah tangga. dan dengan takdir Allah, aku pun baru siapkan esaimen berkaitan pasal discrimination terhadap perempuan dalam islam, yang aku kecewa benar dengan hasilnya in previuos entry. well it was not that bad, really. lepas da baca essay tu bebanyak kali. content ok. it's just ok. cuma grammar dengan  citation yang mengarut. yang pasal content tu ikut sukalah aku nak direct ke arah mana kan? kan? it was MY opinion pun kan yang dorang tanya. en?

lestu aku cam, bak la sini dalil yang kata perempuan wajib buat semua tu (housechores and everything).  tapi ni dalam hati jela. tak reply pun kat mamat tu. 

dah tu bila orang len komen kat status tu rujuk pada seerah rasulullah, dia pi balas, kind of, (i rephrased it); 

'memang la, tu Rasulullah.'

lah, dah tu, kalau tak ikut nabi kau nak ikut sape la hoi.?

my point is, aku bukan nak cakap nak equality ke ape, tapi macam mana lelaki and perempuan patut complement each other. bukan satu tugas tertakluk secara mutlak pada satu gender je. COMPLEMENT. and bila dia cakap camtu, nampak la sangat betapa kita ni perlukan sangat ilmu sebelum keluarkan statement yang kita rasa tak logik di mata dan budaya kite, sebab kemungkinan besar benda yang tak logik tu adalah benda yang sebaliknya di mata Allah. kite kene carik sangat-sangat ilmu tu. 

aku cam emo benar dengan orang yang ada this kind of mindset, and untuk itu aku bersyukur sangat-sangat dipertemukan Allah dengan hikmah macam ni kat sini. I admit, fikiran aku dulu shallow and jumud, susah nak terima benda baru. tapi dia paksa aku fikir, betul ke pe yang aku fikir dan terima selama ni? betul ke? yes, it made me think hard. it really change the way i view myself as a muslim and it change completely the way i view my religion. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Alhamdulillah ala kulli haal.

termasuk la peranan dan status aku sebagai seorang muslimah, bakal isteri dan bakal mummy dalam family dan masyarakat. 

cewahh. rasa dewasa sangat bila buat statement canni. muehehe.

taat pada suami itu wajib, tapi bukan tunduk, takut menikus, menghamba. Hanya Allah layak untuk itu. 

isu wanita tu is just small part of a really big thing. i am sure banyak lagi, banyak lagi kebenaran yang aku belum jumpa. banyak lagi. semoga Allah bukakan pintu kebenaran dan hikmah itu. 

and no. saya bukan feminist. 




No comments: