20131229

Pendosa Tegar

Bismillah 


'kite perlu berhati-hati dengan perkara yang kite tak sedar yang mungkin akhirnya mendatangkan dosa atas diri sendiri..' katanya.

really?

Allah itu adil. Tuhan yang Maha menghakim dengan teliti.

i asked her;


'Would we be held accountable on things we did not aware of? 
Kite bukan buat dalam keadaan conscious pun?'


kira in a state of jahil la orang yang buat macam tu kan?

Tak perasan
Tak sedar
Tak tahu

tapi faham je point akak tu. kite kene purify hati dan amal setiap masa sebab hari-hari kita dihidangkan dngan kemungkaran dan maksiat. senang sangat nak terjun dalam dosa. 

tapi deliberately meletakkan status dosa pada perbuatan yang tak disedari; itu kerja Tuhan.

terlalu banyak sebab mendorong seseorang melakukan sesautu. terlalu banyak. hidup ini complicated tahu?

it's not as simple as; kau DOSA!

Allah itu adil.




20131227

way to God

Bismillah


tadi tengok tanyalah ustaz kat tv9. program tu diakhirkan dengan lagu 'Travelling Light' by Talib al-Habib.

Rasa overwhelmed tetibe.

it sparks something in my heart. rasa semula atmosfera pertama kali disentuh tarbiah di melbourne. sangat kuat rasa dia. rasa sayu sendiri. teringat kak sakinah. dia suka pasang lagu ni dalam kereta. it was in early 2011.

sebagai orang yang suka duduk dalam kereta yang sedang bergerak dengan harapan kereta tu tak berhenti sampai bila-bila so that aku boleh nikmati pemandangan luar dan berfikir tentang hidup. hashtag acah deep.

at that time. lagu-lagu dia menimbulkan suatu perasaan rindu pada Tuhanku.

rindunye perasaan ingin segera berjumpa Tuhan. rindu :'(




20131224

Identity

Bismillah


Aku pernah tulis before this betapa sebalnya setiap kali menyarung hijab yang aku sudah mula tukar kepada sejak setahun lepas. well..i feel it again. the feeling is much more stronger now.

sebab saiz hijab tu tak berkadar langsung denagn iman aku. like seriously. kengkadang rase diri fake and poseur je lebih. acah-acah alim. and yeah. semestinya itu datang dari bisikan si syaitan durjana.

at times i feel like giving up wearing the kind of hijab i am wearing right now. astaghfirullah :(

then, momen-momen tu membuatkan aku berfikir. kenapa at the first place aku decide nak bertudung sebegitu rupa dan saiz?

...;amal paling sedikit aku mampu buat;

adab aku kepada Tuhan yang tak putus-putus memberi kasih sayang iman, nikmat dan rezeki. 

bukan sebab aku baik. jauh sekali.

ok. stay firm heart. stay firm. betulkan niat untuk Allah. untuk Allah.

:'l

20131221

Stop. Think.

Bismillah


The thing with the Quran is; once you read it, there are too many gems coming out of it. Kau rasa overwhelmed sangat and akan rasa urge yang kuat untuk share it to the world. Alhamdulillah a'la kulli haal. Allah jua yang menruunkan rasa ke dalam hati untuk syukur dan taat.

ade satu tahap tu akan rasa; 


'omg berimannya aku ni, aku boleh rasa the depth of the ayaat. dapat rasa sangat ape yang Tuhan nak sampaikan. orang lain yang nak kene hazabannaar tu kene diberi amaran dengan cepatnye! quick! amik gambar, filter, letak caption and post it on instagram. omg!'


sepak muka lelaju.

the heck. macam aku tak masuk dalam list yang akan di azab. dosa bertingkat-tingkat.

isu bahawa; sampaikan je walau rasa diri berdosa or what not adalah perlu. nahi mungkar itu amanah. walau iman dah terperosok sampai tanah mencecah negatif, berpesan-pesan pada kebaikan itu wajib. aku beriman dengan itu.

tapi;

what's the use of shoving goodness and nasihah down to people's throat tapi hati sediri mati tak mahu hidup?

kite selalu merasakan orang lain perlukan kepada nasihat dan kebaikan sebab kite rasa orang lain banyak sangat keburukan dan perlu dibetulkan segera hati mereka. mata tu pantang. hati tu cepat sangat menghakim.

aku rasa aku ada penyakit tu. and penyakit ni dah sampai stage teruk tahap tak tahu stage berapa.

i really need to stop this attitude. lagi banyak keburukan (hati) aku nampak pada orang, semakin rancak si syaitan menipu.

stahp. just stahp.

kalau jumpe ayat Allah yang best-best lagi pasni kene hadam habis-habis, rasa indah-indah ayatNya, bersihkan hati sesuci-sucinya dulu

...sebelum sibuk memikirkan hati-hati manusia lain.

sebab in the end of the day; hanyasanya amalan aku adalah hanya di antara aku dan Tuhanku. sendiri-sendiri secara terus. sebab yang menampung segala sesuatu amalan itu hanyalah ikhlas.

allahualam wa astaghfirullahh :l

20131218

Paradigm

Aku sepatutnye tukar cara pandang melihat semua orang, semua benda, semua keadaan.

Yes ME.

By doing that i'll feel less devastated and broken inside.

It's just a matter of how i see it.


20131214

coward

Bismillah

Sampai hari ni masih belum (berani) menonton video arwah Amar (not that it's compulsory or whatever). Lelaki yang digemburkan ramai orang sebagai syahid (insyaAllah..amin) di Turkey. di mana dia dikuburkan di tempat sahabat-sahabat Rasulullah disemadikan.

to be honest. aku merasakan perjuangannya terlalu benar and it hurts.

aku dapat merasakan seakan-akan mendapat lempangan yang hebat if I ever hit that play button.





20131211

Blergh.

Bismillah


setiap kali mem-belog setiap kali tu menemui masalah mencari tajuk entri.

I just don't know how to label things hence the title.

Somebody taught me this du'a.


'Jalankan apa sahaja yang Engkau takdirkan terbaik untukku Ya Allah. 

Jalankan apa sahaja takdirMu atasku jika itulah jalannya untuk mencapai redhaMu.'


terasa cam touching gila bila apply doa tu dalam doa sendiri.

sebab takkan ade aku lagi dalam perhambaan itu. Hanya Dia.

sebab ia akan menjadi bertentangan langsung dengan segala apa yang teringin di dalam hati.

but hey. whatever it takes to get closer to Him :'l




20131209

moi.

Bismillah



this person speaks my mind

_____________________________________________________________________________________________



"i am and introvert. read this to understand me better. here are the common misconception about me.

1 – Introverts don’t like to talk.
This is not true. Introverts just don’t talk unless they have something to say. They hate small talk. Get an introvert talking about something they are interested in, and they won’t shut up for days.  I choose and scan the people I wanna talk to.

2 – Introverts are shy.
Shyness has nothing to do with being an Introvert. Introverts are not necessarily afraid of people. What they need is a reason to interact. They don’t interact for the sake of interacting. If you want to talk to an Introvert, just start talking. Don’t worry about being polite. 

3 – Introverts are rude.
Introverts often don’t see a reason for beating around the bush with social pleasantries. They want everyone to just be real and honest. Unfortunately, this is not acceptable in most settings, so Introverts can feel a lot of pressure to fit in, which they find exhausting

4 – Introverts don’t like people.
On the contrary, Introverts intensely value the few friends they have. They can count their close friends on one hand. If you are lucky enough for an introvert to consider you a friend, you probably have a loyal ally for life. Once you have earned their respect as being a person of substance, you’re in. I have major trust issue.

5 – Introverts don’t like to go out in public.
Nonsense. Introverts just don’t like to go out in public FOR AS LONG. They also like to avoid the complications that are involved in public activities. They take in data and experiences very quickly, and as a result, don’t need to be there for long to “get it.” They’re ready to go home, recharge, and process it all. In fact, recharging is absolutely crucial for Introverts. Big crowd suffocates me.

6 – Introverts always want to be alone.
Introverts are perfectly comfortable with their own thoughts. They think a lot. They daydream. They like to have problems to work on, puzzles to solve. But they can also get incredibly lonely if they don’t have anyone to share their discoveries with. They crave an authentic and sincere connection with ONE PERSON at a time. i always want to be alone.

7 – Introverts are weird.
Introverts are often individualists. They don’t follow the crowd. They’d prefer to be valued for their novel ways of living. They think for themselves and because of that, they often challenge the norm. They don’t make most decisions based on what is popular or trendy. 

8 – Introverts are aloof nerds.
Introverts are people who primarily look inward, paying close attention to their thoughts and emotions. It’s not that they are incapable of paying attention to what is going on around them, it’s just that their inner world is much more stimulating and rewarding to them. 

9 – Introverts don’t know how to relax and have fun.
Introverts typically relax at home or in nature, not in busy public places. Introverts are not thrill seekers and adrenaline junkies. If there is too much talking and noise going on, they shut down. Their brains are too sensitive to the neurotransmitter called Dopamine. Introverts and Extroverts have different dominant neuro-pathways. Just look it up. second this + number 5

10 – Introverts can fix themselves and become Extroverts.
A world without Introverts would be a world with few scientists, musicians, artists, poets, filmmakers, doctors, mathematicians, writers, and philosophers. That being said, there are still plenty of techniques an Extrovert can learn in order to interact with Introverts. (Yes, I reversed these two terms on purpose to show you how biased our society is.) Introverts cannot “fix themselves” and deserve respect for their natural temperament and contributions to the human race. In fact, one study (Silverman, 1986) showed that the percentage of Introverts increases with IQ. 

Introverts are people who are over-sensitive to Dopamine, so too much external stimulation overdoses and exhausts them. Conversely, Extroverts can’t get enough Dopamine, and they require Adrenaline for their brains to create it. Extroverts also have a shorter pathway and less blood-flow to the brain. The messages of an Extrovert’s nervous system mostly bypass the Broca’s area in the frontal lobe, which is where a large portion of contemplation takes place. 25% of people are introverts.

p/s: i've been through bullies because im an introvert. so i hope people will understand me better without judging me blindly. i believe world is full of varieties. just respect each other."

_____________________________________________________________________________________________


sekian.

20131207

of Imam Muda Asyraf and Wisdom.

Bismillah


tadi tertengok program bual bicara (wow. my malay) primadona kat astro. terlekat sekejap kat channel tu sebab topik dia hot jugak la. 'antara lelaki dan perempuan siapa yang kuat mengongkong?'. i found it interesting (and amusing at the same time) sebab masa hosts tengah bercakap, pendapat dorang lebih kepada lelaki yang suka mengongkong. isnt't it supposed to be neutral? aku cuba untuk neutralkan otak dan buang my feminist side and be fair and just in evaluating opinions. ketiga-tiga host sepertinya berusaha mem-provoke isu suami yang mengongkong. and aku rasa geram sebab it's not fair. 

tapi kan orang yang bertanya tu ada dua jenis: 1)sebab mereka benar-benar tak tahu. 2) tahu tapi play dumb. nak bermain-main dengan orang yang ditanya.

hati aku kuat mengatakan hosts tersebut berada dalam golongan 1.

boleh jadi mereka saje je nak bagi soalan panas. nak bagi ornag melekat n bagi naik rating. it's showbiz kot. ceh macam pernah jadi retis pulak lempang lelaju muka sendiri.

mana boleh generalise semua lelaki sama. setiap individu kompleks dan bebeza. sifat tahi seseorang lelaki tak portray tahi yang sama untuk 100 lelaki lain. artis yang dijemput untuk berdebat pasal topik ni pulak adalah jenis manusia yang suka berlawak. jawapan balas yang diberikan untuk provokasi sounds immature and irrelevant at times. kecewa lagi. this is not fair. manakah manusia-manusia yang layak membincangkan persoalan ni berdasarkan neraca Allah dan Al-Quran? otakku berbicara sendiri. hatiku lantas kecewa. 

ummati. 

hey. it's a 100% entertainment program. whadaya expect man?

hati dan mata bersinar-sinar bila last-last imam muda asyraf muncul untuk membincangkan isu dari sudut rohani. aku gembira sebab media massa malaysia dah mula terbuka. jemput ustaz duduk ulas isu masyarakat dalam program bual bicara yang pro-hedonisma. not bad. alhamdulillah. suka imam muda dalam program tu sebab dia cool and sporting. tak langsung nampak judgemental or menghentam mana-mana pendapat masa program tu walaupun aku rasa apa yang diperkatakan oleh host agak 'apakah?'. dia gelak-gelak and senyum-senyum je dengan lawak-lawak pandai and usikan-usikan. i was like, coolnye ostad ni. humble. so inspiring kot.

imam muda asyraf banyak quote ayat quran, dalil, seerah, and kisah sahabat dalam percakapan dia. TANPA mengawkwardkan keadaan or mengeBOBkan orang (read: Buat Orang rasa Bersalah). bear in mind, ni rancangan hiburan bukan Tanyalah Ustad. so risiko awkward and cili-tercili agak tinggi.  

hati aku tiba-tiba terdetik; 

mungkin itu lah hikmah yang disebut-sebut Allah dalam menyeru manusia kepadaNya.

subhanallah.

aku? berapa banyak dah manusia menjauh sebab buruknya akhlaq, buruknya lidah? 

weep.


20131205

Detour

Bismillah


Aku tak sangka saat ini akan tiba. well. pernah la sangka. sikit. a few years back, pernah rasa cubaan Allah yang lebih kurang sama. masih ingat dengan jelas. jatuh dalam lubang yang paling dalam yang pernah aku rasa. ceh. lubang pedia tak tau la. lubang jamban kot. im funny like that i know. semua pun berlaku dengan kehendak Allah. Allah musta'an. rasa macam graph kehidupan masa tu merudum jatuh negative melepasi paras x-axis. air mata meleleh-leleh jatuh despite hati yang (konon) redha dan berlapang dada. i told myself i was ok but deep down i knew i was not. alhamdulillah. masa tu impak tarbiah la yang jadi backbone dan kekuatan sepanjang mengalami benda tu. prinsip taqwa yang tertanam dalam kepala otak masa tu sampai sekarang (hopefully, insyaAllah);

1) Allah tak pernah menzalimi hambaNya. Rahmahnya sangat melimpah ruah ke atas makhluq. 
2) sangka baik pada Allah. at all time. sebab Allah itu mengikut dari sangka hambaNya.
3) ada hikmah. ada. mata kita je tak nampak.
4) rasakan alhamdulillah dan qanaah (rasa cukup) dengan setiap yang diturunkan. alhamdulillah.
5) semua ni ujian.
6) semua ni tak kekal. 
7) hold on tight to rope of Allah. really, really tight.

as cliche as it is. semua yang di atas adalah damn true. tiada yang lebih benar daripada itu. Allah akan datang selamatkan. Allah akan datang.

tapi keselamatan Allah itu hanya hampir kepada yang berbuat kebaikan dan ehsan.

tapi ni bergelumang dosa setiap saat. mananya nak selamat. tak layak langsung nak dapat pertolongan.

:'(

20131203

Giver

Bismillah



'lah, kenapa tak mintak tolong your husband? hujan kan tu?'


'nah. it's ok. he was sleeping masa tu. tak nak la mintak tolong masa orang tengah sedap tidur. mana tau dia tak suka ke ape ke.'


wait. what? i was like;

love..is supposed to be unconditional. kan?