20131205

Detour

Bismillah


Aku tak sangka saat ini akan tiba. well. pernah la sangka. sikit. a few years back, pernah rasa cubaan Allah yang lebih kurang sama. masih ingat dengan jelas. jatuh dalam lubang yang paling dalam yang pernah aku rasa. ceh. lubang pedia tak tau la. lubang jamban kot. im funny like that i know. semua pun berlaku dengan kehendak Allah. Allah musta'an. rasa macam graph kehidupan masa tu merudum jatuh negative melepasi paras x-axis. air mata meleleh-leleh jatuh despite hati yang (konon) redha dan berlapang dada. i told myself i was ok but deep down i knew i was not. alhamdulillah. masa tu impak tarbiah la yang jadi backbone dan kekuatan sepanjang mengalami benda tu. prinsip taqwa yang tertanam dalam kepala otak masa tu sampai sekarang (hopefully, insyaAllah);

1) Allah tak pernah menzalimi hambaNya. Rahmahnya sangat melimpah ruah ke atas makhluq. 
2) sangka baik pada Allah. at all time. sebab Allah itu mengikut dari sangka hambaNya.
3) ada hikmah. ada. mata kita je tak nampak.
4) rasakan alhamdulillah dan qanaah (rasa cukup) dengan setiap yang diturunkan. alhamdulillah.
5) semua ni ujian.
6) semua ni tak kekal. 
7) hold on tight to rope of Allah. really, really tight.

as cliche as it is. semua yang di atas adalah damn true. tiada yang lebih benar daripada itu. Allah akan datang selamatkan. Allah akan datang.

tapi keselamatan Allah itu hanya hampir kepada yang berbuat kebaikan dan ehsan.

tapi ni bergelumang dosa setiap saat. mananya nak selamat. tak layak langsung nak dapat pertolongan.

:'(

No comments: