20131207

of Imam Muda Asyraf and Wisdom.

Bismillah


tadi tertengok program bual bicara (wow. my malay) primadona kat astro. terlekat sekejap kat channel tu sebab topik dia hot jugak la. 'antara lelaki dan perempuan siapa yang kuat mengongkong?'. i found it interesting (and amusing at the same time) sebab masa hosts tengah bercakap, pendapat dorang lebih kepada lelaki yang suka mengongkong. isnt't it supposed to be neutral? aku cuba untuk neutralkan otak dan buang my feminist side and be fair and just in evaluating opinions. ketiga-tiga host sepertinya berusaha mem-provoke isu suami yang mengongkong. and aku rasa geram sebab it's not fair. 

tapi kan orang yang bertanya tu ada dua jenis: 1)sebab mereka benar-benar tak tahu. 2) tahu tapi play dumb. nak bermain-main dengan orang yang ditanya.

hati aku kuat mengatakan hosts tersebut berada dalam golongan 1.

boleh jadi mereka saje je nak bagi soalan panas. nak bagi ornag melekat n bagi naik rating. it's showbiz kot. ceh macam pernah jadi retis pulak lempang lelaju muka sendiri.

mana boleh generalise semua lelaki sama. setiap individu kompleks dan bebeza. sifat tahi seseorang lelaki tak portray tahi yang sama untuk 100 lelaki lain. artis yang dijemput untuk berdebat pasal topik ni pulak adalah jenis manusia yang suka berlawak. jawapan balas yang diberikan untuk provokasi sounds immature and irrelevant at times. kecewa lagi. this is not fair. manakah manusia-manusia yang layak membincangkan persoalan ni berdasarkan neraca Allah dan Al-Quran? otakku berbicara sendiri. hatiku lantas kecewa. 

ummati. 

hey. it's a 100% entertainment program. whadaya expect man?

hati dan mata bersinar-sinar bila last-last imam muda asyraf muncul untuk membincangkan isu dari sudut rohani. aku gembira sebab media massa malaysia dah mula terbuka. jemput ustaz duduk ulas isu masyarakat dalam program bual bicara yang pro-hedonisma. not bad. alhamdulillah. suka imam muda dalam program tu sebab dia cool and sporting. tak langsung nampak judgemental or menghentam mana-mana pendapat masa program tu walaupun aku rasa apa yang diperkatakan oleh host agak 'apakah?'. dia gelak-gelak and senyum-senyum je dengan lawak-lawak pandai and usikan-usikan. i was like, coolnye ostad ni. humble. so inspiring kot.

imam muda asyraf banyak quote ayat quran, dalil, seerah, and kisah sahabat dalam percakapan dia. TANPA mengawkwardkan keadaan or mengeBOBkan orang (read: Buat Orang rasa Bersalah). bear in mind, ni rancangan hiburan bukan Tanyalah Ustad. so risiko awkward and cili-tercili agak tinggi.  

hati aku tiba-tiba terdetik; 

mungkin itu lah hikmah yang disebut-sebut Allah dalam menyeru manusia kepadaNya.

subhanallah.

aku? berapa banyak dah manusia menjauh sebab buruknya akhlaq, buruknya lidah? 

weep.


No comments: