20131221

Stop. Think.

Bismillah


The thing with the Quran is; once you read it, there are too many gems coming out of it. Kau rasa overwhelmed sangat and akan rasa urge yang kuat untuk share it to the world. Alhamdulillah a'la kulli haal. Allah jua yang menruunkan rasa ke dalam hati untuk syukur dan taat.

ade satu tahap tu akan rasa; 


'omg berimannya aku ni, aku boleh rasa the depth of the ayaat. dapat rasa sangat ape yang Tuhan nak sampaikan. orang lain yang nak kene hazabannaar tu kene diberi amaran dengan cepatnye! quick! amik gambar, filter, letak caption and post it on instagram. omg!'


sepak muka lelaju.

the heck. macam aku tak masuk dalam list yang akan di azab. dosa bertingkat-tingkat.

isu bahawa; sampaikan je walau rasa diri berdosa or what not adalah perlu. nahi mungkar itu amanah. walau iman dah terperosok sampai tanah mencecah negatif, berpesan-pesan pada kebaikan itu wajib. aku beriman dengan itu.

tapi;

what's the use of shoving goodness and nasihah down to people's throat tapi hati sediri mati tak mahu hidup?

kite selalu merasakan orang lain perlukan kepada nasihat dan kebaikan sebab kite rasa orang lain banyak sangat keburukan dan perlu dibetulkan segera hati mereka. mata tu pantang. hati tu cepat sangat menghakim.

aku rasa aku ada penyakit tu. and penyakit ni dah sampai stage teruk tahap tak tahu stage berapa.

i really need to stop this attitude. lagi banyak keburukan (hati) aku nampak pada orang, semakin rancak si syaitan menipu.

stahp. just stahp.

kalau jumpe ayat Allah yang best-best lagi pasni kene hadam habis-habis, rasa indah-indah ayatNya, bersihkan hati sesuci-sucinya dulu

...sebelum sibuk memikirkan hati-hati manusia lain.

sebab in the end of the day; hanyasanya amalan aku adalah hanya di antara aku dan Tuhanku. sendiri-sendiri secara terus. sebab yang menampung segala sesuatu amalan itu hanyalah ikhlas.

allahualam wa astaghfirullahh :l

No comments: