20140224

Skeptikal

Bismillah

**Winter 2012. Australia.**

aku pernah bersua dan keluar bersama dengan seorang ukht (saudara perempuan) yang sungguh mantap dakwahnya dan qawiy tarbiahnya (secara zahir). Dia begitu dikenali dengan semangatnya yang terbakar-bakar dalam berdakwah dan men-takwin (bina) kader dakwah. Tiada penafian untuk itu. And she's well known and respected by many for that.

Tapi personally aku tak pernah mempunyai perasaan ukhuwwah yang hangat bila bersama dengan beliau. We're just different. Yang menghubungkan kami hanya dakwah. Tiada semangat dan perasaan 'ukhuwwah fillah abadan abada' dalam hati aku terhadapnya.

Ok. U may judge me now.

Kami keluar dengan keadaan dia tak pakai socks. Dia pakai crocs mase tu. Ok. Otak aku sedaya upaya berhempas pulas merasionalkan perbuatan beliau (yang tak pakai stokin tu).

Ok.

1) kitorang naik kete. So probabily tak keluar kereta kot. Jenjalan amik angin dari dalam sahaja.

----teet. N no. Kitorang benti kat satu restoran for supper. Semua kitorang keluar dari kereta.

Ok.

2) da malam kot. Takde sape nak perhati kaki orang lain. Gelap kot. Tak nampak even kalau dia tak pakai stokin

----Getus dzaan (sangkaan) baik ku (;so-called).

Ok.

3) semua mat salleh kot kat sini. Dorang tak tahu muslim kene pakai stokin ke tak. it should be fine. Kot.

----wait. What? adakah itu justify perbuatan beliau?

Ok.

4) socks tu kan khilaf ulama' (?). Ada mazhab yang ok je kalau pompuan tak tutup kaki.

-----untuk ini; otak aku da habis pusing. Sudah habis rasional ku utnuk beliau.

Mungkin dia beramal dengan mazhab lain.

Tapi bagi otak jumudku yang tak terbuka pada masa itu; pemandangan aurat kakinya yang terdedah di hadapan bijik mata ku begitu menganggu fikiran  dan hati aku.

Aku yang terpening sendiri.

Aku yang tak habis belajar ke tentang aurat? Atau dia sebenanrnya mengetahui sesuatu tentnag aurat yang aku tak tahu yang menyebabkan beliau melakukan apa yang beliau lakukan di malam itu. Aku terganggu dan mula ragu dengan kapasiti intellektual ku sendiri. Tak habis belajar kah aku?

Dia yang tersesat atau sebenarnya aku yang tak berjumpa jalan?

P/s: i am well aware percanggahan ulama' itu adalah perkara  furu' (cabang) dalam islam. Tiada perlu untuk didebatkan selagi tak melanggar batas aqidah;

..said I to my non existent reader.

No comments: