20140329

lelaki (so-called) islamik

Bismillah


I have ALWAYS refrained myself dari menulis bebenda cheesy cinta segala bagai. aku taff kot. tapi ada satu masalah umat ni membebankan kepala otak aku. taktahula jika rant ini dikira sebagai cheesy, whatsoever. ppft. bfdhsj. huwargh.

---masalah lelaki so-called alim dan beriman (di mata manusia) yang suka like gambar pompuan kat fb/isntagram/other social networks, etc. ini masalah umat yang serius (for me). hilang thiqah wei.

takde la hilang sangat thiqah. sebab there's a saying; 'lihat apa yang diperkatakan, bukan siapa yang memperkatakan.' erm betul latu. kalau ada hikmah apa yang dia cakap tu ape salahnya. erm

aku tengok benda ni dari dua layer. lelaki (yang nampak) soleh dan lelaki muslim biasa. alah. nak kena la pulak define 'soleh' tu apa. zzz. let me put it this way; kalau lelaki muslim biasa yang jahil (read: tak tahu) tentang batas ikhtilat dan menjaga pandangan and like gazilion gamba pompuan kat social network boleh la di maafkan. kot. tapi lelaki yang lagi satu ni, gua syak ada something wrong kalau dia buat

---IM NOT JUDGING PEOPLE'S IMAN okay. Im talking about what's apparent. so yeah go ahead. you ma as well judge me.

orang paling mulia di sisi Allah tu orang bertaqwa. taqwa itu hanya Allah je yang layak menilai. bukan manusia--- insaf dengan tazkirah sendiri.

but. realistically speaking, kalau tak like secara visible pun dalam hati mesti ada like jugak kan kalau da tertengok. itu cerita lain. itu urusan hati dan Pemilik hati. deal sendiri dengan Tuhan. Allahualam. ala, setiap orang pun ada dosa sendiri dengan Allah dengan cara tersendiri. uhuk. astaghfirullahalazim.

ghaddul bashar; tundukkan pandangan. kepada yang membawa mesej islam, dan menonjolkan imej islam. at least tak perlu la zahirkan ketewasan anda pada fitnah umat akhir zaman ni. hai la hai. seriously. 

im that conservative, aku hilang trust to this kind of guy walau bertingkek-tingkek mana pun tinggi serban dia.

i have read Fatimah Syarha's 'pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul'. you may judge me. aku rasa peringkat umur aku da layak nak baca genre sebegitu---pada kadarnya. pft.

initially aku rasa, definisi cinta ustazah ini terlalu ideal. cerewet gila. tapi alhamdulillah akhirnya Allah pinjamkan beliau suami yang soleh (insyaAllah).

banyak jugakla pinangan, risikan dan usha-an pak ostad dan tokoh agama yang beliau tolak, initally. simply because dorang contact directly dengan ustazah tu. tak guna perantara. walaupun ok je senarnya kalau emreka-mereka itu bertujuan ada berniat untuk bernikah dengan ustazah tu, tapi bagi beliau (mungkin), cam tak manis la di sisi agama. (eh ada pula istilah ni dalam agama). nampak la usaha ustazah untuk berlaku ehsan pada Allah dalam isu ni. masayaAllah. 

salah ustazah tu la comel n lemah lembut sangat. lol. NO---ujian Allah pada beliau dan para lelaki yang cuba mendekatinya. Allah nak nengok siapa yang ada ahsanu amala (amal yang paling terbaik) bila berdepan dengan ujian macam tu.

walaupun mungkin moral of the story of buku tu is nak cakap, carilah pasangan mengikut syariat dan islah diri sebelum berkahwin untuk membina baitul muslim yang produktif dan menyumbang untuk ummah;--- aku nampak kepincangan lelaki dalam menguruskan perasaan dan perlakuan (despite tahap didikan agama sampai ke langit), wanita tetap menjadi kelemahan mereka.

ye aku pesimis. introvert cam aku selalu nampak threat and dangers. but im not that hopeless though.

moral of the story: jemaah apa dia ikut, berapa labuh jubah dia pakai, berapa banyak status islamik dipost setiap dua hari, tak memberi makna selagi like gambar pompuan tak tentu pasal. and seriously kengkadang gambar pompuan berniqab/berpurdah/tudung labuh pun nak di-like dan dikomennya. i was like? wei?

--- oh ada ayat Allah lelaki baik untuk perempuan baik and vice versa. well. that doesnt justify the means?

tapi. mungkin kelemahan mereka pada wanita sahaja dan bukan aspek akidah dan ruhi yang lain. a weakness in certain thing does not necessarily nullify the other advantages they have. kan?

and i know it's kinda unfair too to judge people through social network alone.

entoh le. whatever it is. i just dont like it.

astaghfirullah. astaghfirullah.


.:muhasabah diri sendiri semula dengan dosa sendiri yang dilakukan di depan Allah. oh :.




No comments: