20140425

For the sake of God

Bismillah


recently baru habis baca 'Pluralisme dalam masyarakat islam' karya Gamal Al-Banna.

perasaan semasa dan lepas baca buku ni adalah;

rasa sedap sangat, 

rasa macam haus sangat, tibe-tibe dapat minum milo ais yang sangat manis and kaw and nyaman. 
(my favorite. tapi kene boikot da sekarang. sigh)

literally. aku rasa macam tu. nikmatnya.

rasa macam terjawab segala persoalan yang bersarang dalam kepala otak selama ni

segala jawapan yang aku fikir dan rangka dan assume dalam kepala kurang lebih sama dengan apa yang dia tulis dalam buku tu.

i was like. puas gila dapat baca buku tu. 110 muke surat je pun padahal. nipis gila.

and aku tak check pun background dia sebelum baca. hanya yakin dengan kredibilitinye sebagai seorang Egyptian dan seorang adik Asy-Syahid Hassan Al-Banna.

...

out of curiosity, i searched this guy on the internet. i was quite shocked to be honest; when i found that he is actually the opposite of his brother. 


bila ternampak words mcam liberal, secular, feminist, rejecting hadith; i know these words are enough to describe him as someone yang uncommon and radical---dalam konteks masyarakat muslim mainstream masa kini. Dia even tak support the obligation to wear hijab.

maybe it was okay for him to believe and promote that kind of principles and ideologies sebab dia ada ilmu, ada buat kajian, ada dalil yang menyokong, dia tahu tentang urusannya.

but as for me; to blindly agree and gembira and contented dengan segala apa yang di tulis, just because it satisfies my hunger for truth... it doesn't seem quite right, somewhere. somehow.

aku suka dengan tulisan dia, tapi on what basis? 

sebab nafsu atau sebab kemuliaan ilmu dan kebenaran tu sendiri?


...


the same thing goes when, kita memperguna dalil dan hujah agama untuk rationalise benda yang kita buat. 

like we only ask and refer to certain people/ustaz/scholars because we knew that they gonna give answers yang puaskan hati kita dna menyejukkan hati bila mendengarnya.

it's basically for our own sake. not God's.


...


somehow aku selalu rasa hadis pasal niat (hadis 1), hadis halal dan haram adalah jelas (hadis 6) and hadis yang ada mention pasal 'dosa adalah sesuatu yang menggetarkan hati' (tak ingat hadis apa), and any other hadis dalam Syarah Hadis 40 Imam Nawawi'- adalah antara gem dari Allah dan Rasul yang mengikat kemas dan membimbing manusia dalam memilih sesuatu.

sebab in the end of the day, nak atau tak nak, kita somehow akan tersangkut dengan perkara-perkara yang tak ada dalil jelas tentang nya. semua terletak dalam tangan kita nak pilih. there's no one there to guide you but yourself.

it's totally up to you.

because when it comes to faith, takdek sapa yang nak marah atau pukul kau kalau kau salah, terpesong, terlebih, terkurang---it is a matter of heart yang kau simpan rapi. yang hanya kau dan Tuhan saja yang tahu.

Taqwa is the one and only torch you have. itu pun kalau cukup terang nak menyuluh jalan.

...

terpulang pada hati sama ada nak berlaku telus dan jujur kepada Tuhan.

...

ada masa-masa aku terfikir kenapa aku tak ada ilmu yang sewajar dan secukupnya untuk faham agama ku sendiri. kenapa dulu-dulu tak pegi SMKA, or kenapa tak further degree dalam syariah or somethign, or make effort gi belajar pondok ke pe. etc.

---somehow it kinda shallow to think that way tho. pada semorang yang mukallaf Allah bagi kudrat dan pilihan.

bukan stok-stok yang HANYA faham rukun islam dan rukun iman dan segala hukum yang kering.

some people may say;


nak benar apanya lagi? islam tu paling benar dan betul. cukup la tu. ikut je.


I firmly and wholeheartedly believe; tu adalah jawapan penganut paling malas dalam dunia.

kau nak malas? fine. tak payah halang and ajak orang ikut sama malas macam kau.








No comments: