20140424

Lullaby.

Bismillah

Susan Cain used to mention that introverted people are more alert to (possible) threats and dangers. They are really sensitive to stimulus hence are more alert in making plan and decisions.

Bukan nak cakap kitorang pesimis. Cuma berjaga-jaga. Dan mempersediakan jiwa raga atas kemungkinan buruk yang mendatang.

Dua perasaan yang disediakan untuk segala kemungkinan masa depan. Tak ke islamik macam tu. Erm. Orang belum islam pun bole figure out the hikmah.

Bila kita sedar takde benda pun yang dibawah kawalan kita sebenarnya. Melainkan hanya mampu berharap pada hati kecil untuk mendapat kebaikan dari Tuhan--- but sometimes kebaikan Tuhan takkan pernah mampu ditafsir dari kaca mata manusia, dan ia sangat berbeza secara relatif dan cara ukur kita--- dan berusaha dengan fizikal dengan seupayanya; mempermakna sunnatullah.

Bila memikirkan Tuhan itu Maha Menggenggam segala sesuatu. tiada satu apa pun yang tertakdir untuk hamba-hambaNya melainkan kebaikan.

Sebab Dia Ar-Rahmaan.

Lega sikit. Hati perlahan-lahan cinta untuk redha.

Sekian.

-Lullaby for tonight-

No comments: