20140618

burrito

Bismillah


I watched two movies today; a Thai short film; Present perfect. and KIL.

---and im glad that my 3 hours or so are not wasted.

Present Perfect

karakter utama sangat moody and ada kepala sendiri and clumsy sikit-sikit. aku jatuh cinta pertama kali melihat beliau sebab i feel like watching myself on screen---except dia lagi lawa la. and i can totally relate to her attitude. but idk her name sampai la citer habis. is that even possible? duh. 

perempuan tu betelungkup menangis atas sofa. mengongoi seperti anak kecil. tiba-tiba budak tu datang; ask her what has happened. kissed her. and hugged her. that small gestures. tak membantu selesaikan or hilangkan apa-apa. but sometimes it would mean the world to someone.

setiap dengusan tangis yang keluar; seperti setiap esakan terhambur keluar bersama seribu kesakitan.

---

when life decided to knock you down really hard, bertelungkuplah memeluk diri sendiri atas katil, it would be great if you could just wrap yourself in a warm duvet like a fat yummy burrito. then cry your lungs out. 

---penyelesaian terbaik utnuk menghadapi masalah secara dewasa. not.

when cry is the only way. pernah tak rasa menangis tu feels like the most natural thing to do? like kau automatically ketawa pada joke kelakar (obviously). and automatically cry bila recall balik to all the shits that ever happened in your life. it feels good, though. seriously. 

Bagusnya Allah ciptakan mekanisme ni.

---setiap orang ada hak untuk berlaku dingin dan defensif pada apa sahaja yang pernah menyakitkan diri mereka. and you do not owe any explanation to anyone for that reason.


KIL

Aku rasa filem ni bijak dalam banyak-banyak filem malaysia yang suka membodohkan rakyat.

karakter dia; it feels like watching myself on screen---except dia lagi lawa la. and dia lelaki.

aku dah agak apa ending cerita ni. semorang cakap KIL ni different la, unpredictable la pe la. bile citer da sampai hujung-hujung aku cam bergembira sebab expectation aku betul.

tapi aku get lost a few times jugak la sebab plot twist dia memang unpredictable---tapi ending dia ended exactly like what i thought it would be. u think u really smart eh mr director. kah.

---

sebab ending dia cam pelik aku cuba google review orang pasal filem ni. and i am kinda amused when semorang try really hard to interpret setiap benda yang berlaku dlam cerita ni. cuba bersungguh-sungguh untuk kelihatan 'deep' dalam ulasan mereka. 

---some of them try to figure out what the orange represents. THE ORANGE. erm. k.

tapi aku emmang percaya pun mr director and the team memang memberatkan artistic value and instilled some kind of philosophical nuance in the movie. 

so the orange mungkin ada la represent something. life?, happines?, idk. 

what if mr. screenwriter sebenarnye sesaja je letak oren dalam movie tu? takde tujuan lain. ahah!

---


i just like it bila watak utama filem tu tergelak bila dia rasa company yang nak tolong orang untuk mati tu sebagai mengarut sedangkan watak dia sendiri adalah fictional.


---


watak Kil sebagai manusia yang terbeban dengan kesedihan dan kegelapan sangat menghidupkan.


No comments: