20140628

unpatritotic

Bismillah


Sempena kedatangan Nouman Ali Khan haritu ada beberapa orang menaikkan concern bagaimana bahasa asing yang digunakan dalam berdakwah kepada rakyat malaysia yang native language-nya adalah bahasa melayu emmebri impak (sort of) negative kepada cara rakyat melayu muslim malaysia berfikir dan bagaiamana ianya 'mengganggu' adapatasi apa yang mereka peroleh hasil dari syarahan para pendakwah asing yang berbhasa inggeris ke dalam kehidupan seharian. 

---

aku cam, kenapa benda ni jadi isu sangat? idk mungkin aku seorang yang kurang berjiwa patriotik or kurang menghargai bahasa melayu. idk. well, i blame it on Tun Mahathir. dari form 1 sampai from 5 belajar english semua. masuk foundation and uni lagi la tak jumpe basa melayu. ok seriously no. takde salah sapae pun.


---put aside pasal semangat patriotik dan mencintakan bahasa kebangsaan sendiri. tak semorang bole ada perasaan tu automatically. cinta tak boleh dipaksa-paksa. kah.

---

berbalik kepada isu nouman ali khan. ada yang cam emo sebab bila penceramah asing dari luar dijemput menyampaikan ceramah, lagaknya macam malaysia ni takdek langsung orang yang layak dan setaraf dengan pendakwah asing ni.

banyak sangat dimensi yang kite boleh tengok kalau nak cakap pasal isu ni. tapi aku lebih berminat untuk fikir bagaimana utnuk tak menyalahkan orang yang tak minat ceramah bahasa melayu.

---

sebelum kita bergerak kepada notion kenapa lah orang melayu malaysia ni bias and unfair? apa beza standard ceramah/syarahan/tazkirah yang dalam bahasa melayu dengan bahasa inggeris?

---mari menyedarkan diri bahawa setiap orang berhak menapis dan membenarkan apa-apa jenis informasi/ideologi/fikrah dan pemikiran ke dalam kepala otak secara sedar.

apa beza dengan orang yang dengar ceramah nouman ali khan kat putrajaya sekali setahun, 

DENGAN

orang yang tak pegi langsung mana-mana ceramah live nouman ali khan tapi consistently everyday dengar lecture dia kat youtube?

mana impaknya lebih power? so sekarang aku tak nampak menjemput penceramah asing dari luar sekali setahun (atau lebih sikit, kurang dari lima kali, mungkin, lol) memberi impak besar kepada cara fikir rakyat muslim Malaysia

KECUALI

mereka-mereka ini benar-benar konsistent mendalami dan mencedok ilmu ustaz nouman ali khan secara langsung atau secara maya---yang mana aku kira, muslim sebeginilah berpotensi dan berguna kepada kemajuan ummah islam malaysia, lebih baik. which is bagus la kan? ini lebih baik 

DARIPADA

manusia yang acah-acah suka pergi majlis ilmu yang di terajui penceramah terkenal antarabangsa dan suka untuk upload gambar di instagram dan laman sosial tapi lepas balik rumah takde kesan apa-apa pun selain dari keterujaan menjadi sebahagian dari international event.

orang canni. tak beri apa-apa impak negatif or positif pada kemajuan islam di malaysia.


---


mari jadikan ustaz nouman ali khan sebagai X. 

SO ustaz X can be anyone. 

---ustaz X boleh jadi orang yang cakap bahasa melayu/bahsa inggeris/bahasa arab/bahasa etc.

---ustaz X boleh jadi orang yang membawa pemikiran sekian, sekian.

---ustaz X boleh jadi berasal dari negara bukan eropah, boleh jadi dari Amerika, Thailnad, Africa or wherever.

---ustaz X can be any body


AND


and semorang berhak pilih pemikiran yang bagaimana mereka mahu otak mereka dibentuk. hence dorang berhak pilih penceramah yang bagaimana-bagaimana pun mereka mahu dalam membantu mereka emnuju ke arah process tu. get it? it's about the right and freedom to choose.

la ikra hafiddiin. mana mungkin memaksakan ideologi dan cara berfikir kepada orang yang sedar dan waras dan bertanggungjawab atas pilihannya sendiri?

it's not about the language, it's not about the country of origin, it's not about his/her skin colour.

i think.



----


walaupun aku setuju kadang-kadang proses import ilmu dari negara dan bahasa asing benar-benar mencacatkan cara manusia melihat tempat asalnya---terus merasa mereka belong kepada negara asing tersebut.

ada yang begitu kepingin dan mahu mengejar-negjar menjadi mujahidin di negara-negara arab sedangkan negara sendiri pun tunggang langgang, perlu dibela.

seperti nya peluang syahid dna jihad tu tak valid di negara Malaysia.

itu. awful.

kesan karya dan ideologi asing yang tidak dihadam dengan cermat dan relevan mengikut sosio-budaya dan realiti tempatan.


---


konklusinya. aku tak tahu entri ini menuju ke mana. sekian.


No comments: